Mijlocirea sfinților

1. Este culmea stupidității, ca să nu spunem culmea nebuniei, să-ți dorești atât de mult dobândirea accesului prin intermediul sfinților, încât să te rătăcești de la El, fara de care nici o intrare nu le este deschisă sfinților.

2. Ei pun în repetate rânduri meritele sfinților și, de cele mai multe ori neglijându-L pe Hristos, îl roagă pe Dumnezeu în numele lor.

3. Nu înseamnă aceasta, vă întreb, să le atribui sfinților acea slujbă de unică mijlocire care, așa cum am afirmat mai sus, Îi aparține lui Hristos?

4. Cine, înger sau demon, i-a putut revela vreodată vreunui om chiar și numai o silabă a genului de mijlocire pe care ei o pun pe seama sfinților? Fiindcă nu găsim nimic despre așa ceva în Scriptură.

5. Fără îndoială, atunci când rațiunea omului caută întodeauna un ajutor pentru care nu exista nici o bază în Cuvântul lui Dumnezeu, ea își dezvăluie limpede necredința.

6. Prin această confuzie ei Îl dezonorează pe Hristos și Îl deposedează de titlul de Mediator unic, care, așa cum I-a fost dat de Tatăl ca un privilegiu unic, nu ar trebuie să fie atribuit altcuiva.

7. Prin acest lucru ei întunecă gloria nașterii Sale și desființează crucea; în fine, ei golesc și privează de laudă tot ceea ce a făcut sau suferit El! Căci toate acestea duc la concluzia că El singur este, și trebuie considerat, Mediatorul.

8. Mijlocirea lui Hristos nu este mai puțin profanată când este amestecată cu rugăciunile și meritele celor morți decât daca ar fi complet omisă și ar fi menționați numai oamneni morți.

Jean Calvin, Învățătura religiei creștine, 42

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s