Pericolele în a privi spre bunăstarea celor răi

Diavolul este expert în a arăta sufletului credinciosului binecuvântările exterioare de care se bucură cei răi și relele exterioare de care sunt feriți. Și dacă cei răi o duc bine, spune diavolul, ce rost are să trăiești în pocăință? Remediul pentru o astfel de ispită este:

(1) Gândește-te că inima lui Dumnezeu față de o persoană nu poate fi recunoscută după binecuvântările externe. Mâna Lui poate fi pentru ei în timp ce inima Lui e împotrivă (spre exemplu: Ahab și Iosia, Saul și Ionatan, Moise și poporul).

(2) Gândește-te că nimic nu stârnește mai mult mânia lui Dumnezeu ca cei care se încurajează la păcat prin mila Sa (Ieremia 44.20-28).

(3) Gândește-te că cea mai mare mizerie în viața aceasta este să nu fii deoc și niciodată în mizerie (Osea 4.17; Isaia 1.5). Așa că atunci când Dumnezeu îl lasă pe un om în păcat fără control poți să spui sigur: acest om este pierdut.

(4) Gândește-te că lipsa acestor oameni e mai mare decât binecuvântarea lor. Le lipsește Dumnezeu, Hristos, Duhul Sfânt, Legământul harului, promisiunile și gloria eternă. Le lipsește neprihănirea, justificarea, sfințirea, înfierea, răscumpărarea.

(5) Gândește-te că lucrurile exterioare nu sunt așa cum par și cum sunt privite în general. În exterior acești oameni au o aparență glorioasă dar în interior au capul plin de griji și inima plină de frici.

(6) Gândește-te la scopul lui Dumnezeu în dăruirea acestor îndurări exterioare, a liniștii și lipsa suferințelor. David arată care e scopul lui Dumnezeu în aceasta – Psalmul 73.16-20; Exod 9.16. Sunt ridicați pentru a fi doborâți; sunt ridicați mai sus decât toți pentru a fi coborâți mai jos decât toți.

(7) Gândește-te că pedeapsa e pentru cei pe care Dumnezeu îi iubește cel mai mult (Psalmul 81.12; 78.26-31; 106:13). Este o tragedie să ai casa plină de aur și inima plină de păcat. Nu sunt oameni cu atât de multe plăgi interioare ca aceia care au puține plăgi exterioare.

(8) Gândește-te că toate îndurările exterioare vor fi o condamnare și o apăsare a conștiinței. Mila abuzată se va schimba în furie. Cu cât omul  mai mult întins cu atât lovitura va fi mai tare.

Extras și parafrazat din Thomas Brooks – Precious Remedies Against Satans Devices

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s