Nesuferita reclamă a bisericii Filadelifa SV

Nesuferită pentru popi. Povestea nu e lungă. Detalii și poze se pot vedea aici. De sărbători tinerii au avut ideea deșteaptă de a trimite niște plicuri (asemănătoare cu cele pe care le primim aproape toți de la E-ON, ăia la care plătiți mult) care imitau sigla, culorile, formatul facturii și numele companiei E-ON. Au vrut să trimită mesajul Evangheliei în cât mai multe case. Reacția preoților și a unor ziariști este de-a dreptul penibilă.

Însă, din punct de vedere teologic situația este puțin mai complicată. Ce m-a sâcâit pe mine în toată chestiunea asta (și promit că nu vreau să generez o altă polemică care să atingă praful aurit de pe această comunitate) sunt alte aspecte. Le menționez nu pentru a denigra pe acești frați ci cu scop didactic.

De ce să renunțăm la metoda biblică veche de evanghelizare om la om și să ne apucăm de astfel de scurtături inventate inteligent dar ineficiente? Să mă lase în pace cei care au „o mărturie” cu convertiri în urma broșurilor. Mărturiile nu infirmă Scriptura. Vă spun de ce să schimbăm metodele: pentru că unele nu ne fac să ne simțim așa cum simțim când suntem în patru ochi, față în față cu realitatea de care ne ascundem în fiecare zi, adică oamenii nemântuiți.

De ce să copii metodele martorilor lui Iehova și să mă respingă oamenii din start pentru că deja le e greață de publicitate: de invitații, de foi, de afișe, de scrisori, de reviste, de cărți, de studii etc? De ce să se oftice că tot ce le dăm noi nici măcar nu le pot pune pe foc (deoarece folosesc gaz de la e-on)? Nu zic că publicitatea e invenția martorilor ci spun că nu funcționează și dacă mergi pe metode pragmatice. Ne temem însă ca Duhul Sfânt să ne apuce de zulufii creierului și să ne folosească în evanghelizare personală?

Cred că tehnologia poate fi pusă în slujba lui Hristos dar mai cred că Dumnezeu a ales deja metodele pentru mântuirea noastră înainte ca tehnologia să fie dezvoltată și că aceste metode pot fi folosite ușor de Pavel și de tine. Dacă vrei să adaugi briz-brizuri, chestiuni care țin de divertisment sau smulgerea mucilor, stimuli excesivi pentru răspunsuri rapide nu ai decât. Însă Evanghelia nu poate fi însoțită de putere în astfel de cazuri. Evanghelia predicată cu putere, cu Duhul Sfânt și cu îndrăzneală străpunge și mântuiește.

Sunt curios dacă toți botezații ăștia cu Duhul Sfânt (și mă refer la toți baptiștii, penticostalii sau evanghelicii care cred că au avut parte de așa ceva) sunt martori la școală, între prieteni, în tren, la muncă etc. Dacă nu, ne amăgim cu scrisori și broșuri împărțite în fugă.

Faptul că unii nu fac nimic nu înseamnă că ei au făcut bine. Eu spun să judecăm lucrurile la rece și să învățăm ce este de învățat. Eu nu contest intențiile lor bine, inteligența lor, că sunt duhovnicești, energia consumată și zelul pentru sufletele pierdute. Spun însă că metoda aleasă este cel puțin ușor de contestat.

Anunțuri