Frate, acesta este predicatorul pe care nu vrem să TE vedem mâine dimineață!

Ceea ce urmează să descriu nu este o practică oarecare de care ne facem vinovați toți predicatorii la un moment dat ci mă voi referi la acei oameni care au făcut un sport, un hobby, un stil de viață din aceste greșeli și, din păcate, unii au făcut din asta a doua lor natură. Am să las în introducere un cuvânt de precauție din partea lui A.W. Tozer ca să înțelegeți ce anume amenedez și ce nu:

Un alt simptom este prezența unui spirit critic la adresa altor predicatori. Dacă nu e Billy Graham, unii oameni nu vor să-l asculte. Dacă e un om simplu, bun și cinstit … vor veni puțini, fără zel, fără entuziasm.

Vă spun că ne putem permite foarte bine să ne smerim și să ascultăm pe oricine are ceva de spus. Nu vorbesc aici despre a primi ajutor de la ipocriți și prefăcuți; nimeni nu poate fi ajutat de ei. Eu nu caut ajutor la diavol, ci la un om onest al lui Dumnezeu.

Trebuie să avem grijă, altfel vom deveni prea profesioniști și vom avea o tendință de a critica fără dragoste. dacă este o chestiune de încercare de îmbunătățire, asta este altă chestiune. Dacă e o chestiune de schimbare a standardelor, asta este altă chestiune și e perfect legitim. Dar dacă e doar cârcotaș, n-am chef să-l ascult. dacă omul scrie sau compune sau cântă și e sincer, ar trebui să-mi încălzească inima cu sinceritatea sa. Dacă nu, sunt rătăcit. p.57, Pericolele unei credințe superficiale.

1. Predicatorul vagabond. E tipul acela de om care nu poate sta locului, și dacă e acceptat la el acasă (ceea ce îl scoate din categoria predicatorilor profetici). El vede în plecarea de acasă un fel de misiune divină. Dacă nu plecă își pierde ungerea.

2. Predicatorul mercenar. E omul care poate predica absolut tot ce dorești – în funcție de portofelele ascultătorilor. Dacă e la penticostali predică pe gustul lor iar dacă e la adventiști la fel. Important e să cotizezi. Are vreo casă de rugăciune (personală) de construit, sau de ajutat săracii de copiii săi, sau să facă misiune în ciulini și să construiască vreo fundație, grădiniță sau orfelinat. Bani să iasă.

3. Predicatorul povestitor. Sunt oamenii care te pot ține gură-cască 130 de minute deși a spus doar povestioare lacrimogene de stors sinusurile și a făcut referire la text doar în treacăt, probabil doar pentru că așa e tradiția. Aici i-aș încadra și pe predicatorii care abuză de aplicații de gradul unșpe ceea ce face ca acele aplicații să nu mai fi aplicații bazate pe text.

4. Predicatorul pseudo-profet. E omul mereu frustrat, nicăieri acceptat și mereu evitat dar care are convingerea fermă că este chemat de Dumnezeu. Confirmarea pe care el a înțeles-o este absolută și nu are nevoie de părerea nimănui. El este profetul! Și faptul că nimeni nu îl acceptă tocmai autentifică chemarea și statutul lui de profet. Nu așa au fost toți profeții?, întreabă el retoric.

5. Predicatorul auto-promovat. El te sună sâmbătă seara și vrea să te sprijine în lucrare; e gata să meargă să predice și la doi oameni doar pentru ca să poată menționa mai apoi toate locurile în care a fost invitat (la invitația lui) ca să predice.

6. Predicatorul columbian. Nu știe încotro merge și nici de unde se întoarce. Are 5 introduceri și mătura Biblia de la Geneza la Apocalipsa. Poposește uneori și prin cartea Erezia dar apoi se întoarce și rămâne totuși la „ce este scris.”

7. Predicatorul eiseget. Este omul care speculează fiecare cuvânt din Biblie izolându-l de contextul lui. Termenii ca și barcă, munte, lumină, doi etc – au semnificații nebănuite și sunt material pentru atât de multe aplicații încât mintea ta nu poate bănui ce urmează să debiteze.

8. Predicatorul trambulinar. Este fratele care citește textul și îl părăsește imediat după introducere pentru a se erija în discursurile sale relevante, actuale și foarte practice pentru generația noastră – situații pentru care Duhul Sfânt nu a știut ce să ne spună când a inspirat Scriptura. Spre exemplu, va citi despre „aluatul care dospește plămădeala” și va vorbi despre aluatul păcatului, aluatul necredinței și aluatul nepăsării.

9. Predicatorul atot-știutor. Este omul care la două secunde îți spune că trebuie „să știi” deoarece el știe iar tu nu. Iar opusul este când te întreabă obsedant „știți ce înseamnă?” Spre exemplu: știți ce înseamnă „a exagera”, întreba recent cineva. Dintr-o prostie am copiat și eu limbajul ăsta și l-am folosit uneori deși sensul oferit de mine nu este acela transmis prin interpretarea literală a cuvintelor.

10. Predicatorul hlizit. Aceștia sunt mai rari dar există câteva produse de acest gen. Este acel soi de oameni care te fac să râzi de râsul lor absolut penibil introdus în frazele pe care le spun. Nu știi exact de ce râde iar tu când râzi o faci nu pentru că îi dai feedback ci pentru că te amuza râsul lui penibil. Dex-ul o zice mai bine, cel care se hlizește „râde mult, prostește și fără rost”.

11. Predicatorul bufon. Sunt acei oameni care cred că oamenii nu pot asculta o predică dacă nu devine penibil cu scamatoriile lui și lucrurile trăsnite pe care le spune. Trebuie mereu să facă glume (nu ironii, deoarece nu poate) și vede asta ca o chemare specială și o caracteristică esențială pentru fiecare predicator adevărat. Față de cel de dinainte acesta măcar oferă motive pentru care să râzi, doar că a greșit scena.

12. Predicatorul mitocan. Sunt oameni cărora le stă bine să fie mai necizelați deoarece cizelarea ar însemna efeminizare. Însă sunt unii care cred că ești profet dacă devii țopârlan, butucănos, grosolan, bădăran și mahalagiu. Am auzit recent de un neinspirat care i-a trimis dracului pe cei care formau audiența încercând să fie o copie (nereușită în final) a lui Marcu Nechifor.

13. Predicatorul blocat. Ăștia sunt blocați în acest tipar homiletic: trei puncte cu trei subpuncte. Probabil că ăsta va fi și motivul pentru care niciodată nu vei ține minte ce spune. Oare să fi fost toată Biblia scrisă în stilul ăsta? Bineînțeles, conform unor homileți și ucenici credincioși ai lor. Dacă ai predicat fără trei puncte ai făcut păcatul de neiertat al predicatorilor.

14. Predicatorul „în limbă greacă”. Majoritatea nu știu mare lucru din ebraică și greacă dar întotdeauna sunt gata să dea explicații pentru o droaie de termeni și construcții gramaticale care oferă o lumină mai puternică și un înțeles ascuns textului. Tu idiotul depinzi de acest meșter care nu are inspirația să spună „la origine termenul are următoarea nuanță..” așa încât să nu te simți la fiecare 5 minute unul complet pe lângă.

15. Predicatorul cu pomelnicul. Sunt dintre cei mai greu de suferit oameni de la amvoane. Își încep predica cu „binecuvântat să fie …” sau „fie ca Dumnezeu…” și continuă încă 10-15 minute cu anunțuri, completări la anunțuri, blagosloviri pentru anumiți indivizi. Am uitat să spun că înainte de asta fac rugăciuni pentru cei care își serbează ziua de naștere, lasă loc la solo-uri și poezii, scenete și meditații etc. Numai ca să treacă vremea.

16. Predicatorul plagiator. E jenant să se întâmple asta dar sunt unii care reproduc predici de pe internet. Și e și mai penibil când un tânăr găsește schița originală și vede că nu ai fost în stare să completezi nimic și că nu faci decât să reciți acel schelet străin, rece și schilod. Unii au milă de audiență și reproduc predici consistente și sănătoase de la predicatori de calibru. Să fie și ei iertați! Să mă mărturisesc și eu: în 2009 cred, am reprodus o parte din gândurile lui Paul Washer dintr-una din predicile sale însă nu m-am putut abține să nu mă ridic la nivelul lui și să încarc predica cu idei personale. Eu spun că m-am pocăit.

17. Predicatorul speculativ. Acest om devine de multe ori nesimțit când spune că „e aproape sigur că Domnul Isus a…” deși textul nu spune deloc că Domnul Isus a făcut sau spus acel lucru și nici măcar implicațiile citite de cei mai isteți nu te pot trimite acolo! Pe parcurs însă devine mai sigur pe sine și te asigură și pe tine cu vorbele „cu siguranță … ” iar unii sunt sinceri și menționează că „deși Biblia nu ne spune acest lucru” însă putem să fim liniștiți deoarece „în Biblie nu sunt scrise toate lucurile pe care le-au făcut ucenicii sau Domnul Isus.”

18. Predicatorul politician. Sunt acei oameni care apar la amvoanele bisericilor noastre întotdeauna cu o agendă personală. Fie vor voturi pentru o funcție politică, fie vor asta pentru cineva apropiat, fie vor să fie promovați în ierarhia denominațională așa că vin și suflă și în iaurt numai să-i pice fisa. Din păcate numărul lor nu e pe cale de dispariție ci această specie devine din ce în ce mai nesuferită și tupeistă.

19. Predicatorul tv-tuner. El vrea să ne convingă că e întotdeauna conectat la realitate așa că ne menționează aproape în fiecare mesaj ceva ce a citit pe internet sau a văzut la televizor. Bineînțeles că nu va uita să sancționeze usturător atitudinea asta imatură puritană de aversiune față de televizor întrucât, ne convinge el, pocăința nu stă în televizor. Cu siguranță nu stă! Dar nu stă nici în inima acelui om care nu are măcar bunul simț să întoarcă capul și să închidă televizorul când eu cu soția mea stăm la vorbe cu el și acolo se derulează scene pornografice! (asta a fost în casa unui baptist).

Ca o concluzie vreau să vă fac o mică propunere: să ne dăm silința atât cât ne duce pe fiecare tărtăcuța să predicăm Biblia. Nu am spus să predicăm toată Biblia într-o predică. Și nu am spus nici să predicăm din Biblie. Spun să predicăm Biblia. Pe toată, sistematic, la rând, cu credincioșie, cu toată pasiunea și puterea și fără vrăjeli!

Anunțuri

8 gânduri despre “Frate, acesta este predicatorul pe care nu vrem să TE vedem mâine dimineață!

 1. Daca imi permiti Andrei, hai sa construim si sa largim un pic lista.cu nr.20

  Alistair Begg in cartea sa: „Preaching for god’s glory”amintea si de Predicatorul Transparent.
  Domne acesta doreste asa de mult sa impresioneze audienta incat incepe sa isi marturiseasca la amvon orice prostie,esec, faliment, slabiciuni de caracter cu scopul de a arata cat de vulnerabil este el in relatia cu sotia si cu cei din jur, si ca nimeni!! nu este asa de autentic si sincer ca el:)).

  Toate isi au vremea lor..si marturisirile in public…dar cand o faci cu o astfel de motivatie de a arata oamenilor cat de transparent esti tu…atunci…spunem PAS ..nu trece nici nr. 20!

  Te salut! Domnul Dumnezeu sa te pazeasca si sa te binecuvanteze!

  Apreciază

 2. Daca va referiti la Jugul lui Christos, acesta se merita sa il purtam si sa nu renuntam la el pana la sfarsitul vietii! (.)
  Daca d-voastra amintiti de jugul sistemului (de jugul lui Cezar- sau Nero) ..apăi de ăsta am vazut si noi că e cam greu de purtat.
  Alese binecuvantari Costica h.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s