2. Darul de vindecare in Fapte

Accentul în Fapte nu este deloc pe darul de vindecare. Nu este deloc vorba de așa ceva. Accentele sunt diferite și vor fi enumerate în mod aleatoriu:

1. Accentul primar este pe puterea lui Hristos de vindecare (Fapte 3:16; 4.10, 30; 9.34). Acum nu avem de-a face cu un Hristos prezent trupește ci spiritual dar e Același Hristos care face semne, minuni și felurite vindecări. În cele mai multe cazuri se spune că Dumnezeu făcea minuni prin ei (13.3; 15.4, 12).

2. Apoi se pune un accent important pe credință. Apostolii nicăieri nu justifică minunile prin autoritatea sau darul lor de vindecare ci prin credința avută de cei care vindecau sau erau vindecați (2.12, 16; 4.10). Într-o situație Petru și Ioan neagă că puterea ar fi în ei înșiși (2.12, 16).

3. Se observa apoi un accent important pus pe rugăciune. Cel puțin în două situații (4.30; 9.34) găsim clar prezentă rugăciunea ceea ce pe mine mă face să concluzionez că apostolii nu dețineau un depozit nelimitat de putere pentru vindecare ci se aflau în dependență de Dumnezeu.

4. Un accent major în întreaga carte este pus pe Evanghelie. În aproximativ toate cazurile există o conexiune clară între miracole: vindecări și exorcizări, și predicarea Cuvântului. Dumnezeu „mărturisea pentru Cuvântul harului Său” (Fapte 13.3).

5. Este evident că se precizează că se făceau semne și minuni „prin ei” sau „cu ei” sau „prin mâinile lor”. Așadar ucenicii erau cauza instrumentală prin care Dumnezeu își înfăptuia lucrările supranaturale. În fiecare situație specifică motivul folosirii lor este evidențiat de context.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s