Predicatorii pe care biserica are dreptul să nu-i dorească

Mi-ar fi plăcut să nu fi urmat partea a doua a acestei serii de articole. Și mă tem, la propriu, că nu va trece multă vreme până va trebui să o scriu pe a treia. Mă întreb serios dacă nu sunt prea critic dar îmi iau măsura de siguranță judecându-mă și pe mine însumi după aceste criterii.

Bineînțeles, datoria noastră a fiecăruia este să ne rugăm pentru lucrători, înainte să avem mari pretenții de la ei. Într-un fel, lucrătorii pe care îi avem sunt o imagine a rugăciunilor noastre.

1. Predicatorul urlător. Este acel om care nu țipă pentru că îi stă în fire să o facă, sunt și de aceștia și în înțeleg perfect, ci e omul care țipă întrucât are convingerea că în strigăte stă puterea Duhului Sfânt. Fără ele sufletele rămân nemântuite (și timpanele nezgâriate).

2. Predicatorul scamator. Începe să țipe și o ține așa 30 de secunde după care rânjește. Mi-a fost rar dat să văd asemenea oameni dar cel care mi-a stat înaintea ochilor 50 de minute m-a oripilat iar tinerii au râs copios pe seama lui. Toată predica a fost acoperită de schimonosirile și strâmbăturile feței sale; trecerea bruscă de la hlizeală la bocet și smiorcăială.

3. Predicatorul palmares. De obicei introducerea predicilor conține (1) locurile în care a călătorit; (2) kilometrii parcurși în ultimile săptămâni și (3) salutările cu care a fost însărcinat de către toate bisericile ca să le aducă în toate locurile prin care poposește măria sa. Nu aș ironiza oamenii lui Dumnezeu dar asemenea introduceri sunt ridicole și penibile. Ar putea fi numit și predicatorul grandoman.

4. Predicatorul 55 indiferent. Dacă îl pui să predice după ce altcineva a vorbit 30 de minute el tot își ține cele 55 de minute de predică. Dacă este un program de o oră el ne va mustra că ne uităm la ceas și va depăși, prin har, cu jumătate de oră programul. Dacă audiența doarme el va țipa și va continua până la sfârșitul mesajului. Pentru el, timpul, audiența, atmosfera nu au nimic de spus deoarece mereu e pe val (el o numește „ungere”).

5. Predicatorul pozitivist. Este tipul Joel Osteen care zâmbește mereu și are doar lucruri pozitive de spus. Pentru el pocăința e o fericire și un zâmbet, păcatul este ceva grav care ne-a victimizat iar Dumnezeu e supărat pe păcat și nu pe noi. Ba mai mult, oricum Hristos a murit deci lucrurile sunt ok. Singurul moment în care nu e pozitivist este atunci când vrea să te ardă pe rug pentru că ai îndrăznit să judeci ceva sau pe cineva.

6. Predicatorul ecumenist. Aici îi găsiți pe oamenii populari ca și Pustan care crede că penticostalul e 90% ca un ortodox (ferească Dumnezeu așa ceva!). Până la urmă singura doctrină fundamentală e Hristos. Și întrucât cam toate denominațiile creștine spun câte ceva despre el, putem cu toții să ne luăm de mână și să pupăm cruci și icoane și apoi să ne rugăm Aceluiași Tată.

7. Predicatorul marcionist. El spune, ca și marcion, că deoarece vorbește Domnul Isus, trebuie să fim mai atenți decât la celelalte predici în care Duhul Sfânt a vorbit doar prin profeți. Iar când ajungem la epistole trebuie să înțelegem că acolo a vorbit Pavel și nu Hristos ceea ce înseamnă că sunt epistole cu importanță secundară (vezi Iosif Țon, scuzați-mi îndrăzneala. Și vezi Biblia cu cuvintele Domnului Isus în roșu).

8. Predicatorul cameleon. E omul care știe să ia forma fiecărei audiențe. Nu mă refer că poate să se adapteze la audiență – regulă pentru orice predicator – ci că își schimbă și doctrina, dacă e nevoie, pentru a se potrivi cu audiența. Dacă nu își schimbă doctrina cel puțin folosește limbajul lor specific, știind că ei vor înțelege doctrina lor – dar pentru el contează doar că s-a referit la ce știe doar el. Dacă e la penticostali vorbește de rugăciune, umplere cu Duhul Sfânt, stăruință – deși se referă la altceva decât ceea ce ei înțeleg.

Anunțuri

2 gânduri despre “Predicatorii pe care biserica are dreptul să nu-i dorească

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s