Fructele modernei lucrări cu tinerii

[1] Lucrările cu tinerii au uzurpat rolul tatălui iar părinții au dat mai departe această datorie liderilor de tineret fără nici un fel de mustrare de conștiință.

Rezultatul este o întreagă generație fără tați care să meargă înaintea lor și să-i învețe Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru că metodele omului nu sunt căile Domnului, acesta nu a fost un upgrade.

Părinții sunt excluși din ucenicizare iar biserica facilitează acest lucru. liderii trebuiau să cheme părinții la pocăință și să-i îndemne să conducă. Părinții s-au simțit liberi să abandoneze porunca biblică pentru rolul lor în familie.

Generația care crește a fost lăsată singură în compania altor tineri la fel ca ei (Proverbe 13:20) dar acum trăim într-o cultură în care credem că e bine ca proștii să meargă cu proștii.

[2Familia și fragmentarea culturală. Fragmentarea culturală are loc când copiii sunt separați de adulți. În loc de a întări unitatea în trupul lui Hristos, acest tip de lucrare divizează. Acest lucru se întâmplă în biserică dar și în familii.

[3] Când tinerii sunt puși cu adulții are loc maturizarea dar când sunt puși cu tinerii ea este întârziată și la unii niciodată câștigată.

Oferind ucenicizare departe de părinți lucrul care s-a întâmplat a fost întoarcerea inimilor tinerilor de la inimile părinți și nu spre ele (Luca 17:1) – o lucrare împotriva planului lui Dumnezeu.

[4Faliment în evanghelism biblic. Unii spun că tinerii nu pot fi evanghelizați până când nu au un pastor de tineret care să le ofere o cultură atractivă și tinerească. Ideea e că dacă nu avem acest tip de lucrare care separă oamenii pe vârste nu evanghelizăm.

Testul real ar trebui să fie credincioșia față de Hristos în timp și nu participarea la școlile duminicale a multor tineri.

[5Crearea noilor funcții. Am creat o armată de noi funcții în biserică pentru a satisface această lume împărțită pe vârste. Liderul cu studenții și liderul cu tinerii nu sunt funcții instituite și poruncite de Dumnezeu.

Există totuși două funcții diferite instituite de Dumnezeu: diacon și bătrâni.

Wycliffe, Tyndale și Huss au susținut și plătit pentru acest lucru – Wycliffe a fost ars. Este ușor de proclamat „sola scriptura” în timp ce îi negăm adevărata aplicabilitate în viața bisericii și familiei.

Cei care se despart sau adaugă noi funcții care nu sunt poruncite în Scriptură se depărtează de Scriptură și resping mărturia celor ce au plătit cu prețul vieții pentru a apăra ideea că Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să guverneze în biserică.

[6Crearea noilor metodologii. Mentalitatea care a condus lucrarea cu tinerii a fost că vechile căi nu mai funcționează așa că trebuie să găsim altele noi pentru a câștiga tinerii. Aceasta idee ne duce să căutăm ceva mai bun decât ne dă Dumnezeu.

[7Crearea nemulțumirii față de plăcutele căi ale Domnului. Când Dumnezeu spune „căile Mele nu sunt căile voastre” El compară superiorul cu inferiorul. De ce ar vrea cineva altceva decât ce e superior? Acest lucru îl face lucrarea modernă cu tinerii.

Lucrarea cu tinerii a asistat la aruncarea unei întregi generații în lume, și a mentorat tinerii ca să-L respingă pe Hristos, Biserica Lui, și cuvântul lui atot-suficient.

Această metodă nebiblică și pragmatică a înlăturat pictura biblică bazată pe familie și au înlocuit-o cu una care îi văd pe părinți ca un impediment decât ca o metodă prin care să îndeplinească ce Scriptura poruncește.

Am luat o metodă din această generație rea și perversă și am revărsat-o în familiile și bisericile noastre. Cât timp vom continua cu aceste căi îi facem pe tineri să se poticnească și îi trimitem pe calea distrugerii. Ne fracturăm familiile, divizăm bisericile și ne corupem tinerii.

Scott Brown, A weed in the church, cap.7
Anunțuri

10 gânduri despre “Fructele modernei lucrări cu tinerii

 1. Vorbesc din prisma unui tanar care lucreaza si cordoneaza lucrarea cu tinerii in biserica:
  Si eu observ cat de incapabile sunt aceste pozitii si institutii oferite unor „meseriasi lideri de tineret” care in loc sa apropie tanara generatie de Adevar…mai mult le ofera satisfactie si implinire personala.(prin tot felul de activitati). Am punctat si eu aseara ca tu esti persoana responsabila chemata de Dumnezeu sa transmita mai departe credinta in Domnul Isus.

  sa iti fie de folos!
  Tu eşti responsabil de a transmite mai departe credinţa în Domnul Dumnezeu. Această sarcina Dumnezeu a pus-o pe seama părinţilor, nu pe învăţători,dascăli,pedagogi,pastori sau predicatori sau alţi oameni cu vocaţie de a îl reprezenta pe Dumnezeu.
  Binenţeles că respect toţi acesti oameni, dar să nu te culci pe o ureche crezând că dacă micuţul tău va ajunge să frecventeze constant un grup de şcoală duminicală va fi pe mâini sigure, apoi o grupă de adolescenţi şi apoi alta de tineret va fi suficient pentru maturizarea şi apropierea lui de Domnul.

  Nicidecum!
  Sfaturile, opiniile si ideile unui specialist-pastor de tineret vor trece..dar amintirile părinţilor rămân pentru totdeauna.

  Când vor creşte ei işi vor aminti „Tatăl meu mi-a citit Biblia”. Când va veni timpul să-şi crească proprii lor copii, işi vor aminti “Tata a încercat să mă inveţe despre Dumnezeu din Biblie”. Când se vor rătăci în viaţă şi nu vor şti încotro s-o ia ei işi vor aminti :“Tata afla din Biblie răspunsurile pentru viaţă”

  David Dewitt spunea :“Propriul meu tată nu a avut decât şase clase şi nu a învăţat niciodată pe alţii în afara casei. Dar el m-a adus la Hristos şi mi-a citit Biblia. Nu-mi amintesc ce spunea când citea Biblia, dar nu pot uita vocea lui aspră citindu-ne din cartea lui Daniel. La vremea aceea nu m-am gândit prea mult la aceasta, dar sunt sigur că motivul pentru care am hotărât să-mi învăţ copiii despre Dumnezeu, a fost Acela că tatăl meu mi-a citit Biblia(din”Cartea Barbatului Matur”, David Dewitt)

  Tot în aceasta carte David afirma:
  “ Cel mai nepriceput,incoerent,needucat,mut,timid,introvertit tată este la nivelul unui zgârie-nori comparativ cu cel mai educat, bine pregătit,experimentat, meseriaş,cizelat,nemaipomenit lider de tineret, când este vorba sa-i înveţe pe copii despre Dumnezeu.

  Nu există nimic în lume care să aibă influenţa tatălui adevărat!Absolut nimeni! Nici un prieten! Nici un pastor! Nici un profesionist sau expert! Nici un tutore. Nimic,absolut nimic nu are potenţial mai mare de influenţă decât tatăl natural.
  Problema apare când parinţii au pierdut deja atenţia copiilor,aşa că aceştia din urmă vor fi obligaţi să înveţe despre Dumnezeu de la altcineva decât de la cel desemnat pentru aceasta.
  Un tată care este înlocuit de un profesionist nu mai trebuie sa-i înveţe pe copiii despre Dumnezeu, deci el însuşi nu mai trebuie să înveţe despre Dumnezeu.” (D.Dewitt)

  Ce am vrut să spun cu toate astea?
  Dacă nu-ţi înveţi copilul să-şi supună voinţa proprie lui Dumnezeu, să caute Slava lui Dumnezeu mai mult decât slava oamenilor, atunci cu mâinile tale vei proiecta o bombă cu efect întârziat, care va exploda când ţi-e lumea mai dragă.

  Dacă el nu işi găseşte dragostea si afectiunea in Dumnezeu şi în tine va deveni precum o gaură neagră ce va absorbi toate aprecierile şi laudele oamenilor.

  Un exemplu personal…

  În viaţa mea (pe la 19 ani) Dumnezeu a lucrat mult printr-o povestire scrisă de Max Lucado. Lucrarea se numeste „Esti pretios”. Am ascultat-o prima dată în anii de studenţie cu cei din Alege Viaţa Sibiu.
  Am înţeles atunci că nu sunt chemat de Dumnezeu să îmi extrag semnificaţia, identitatea şi valoarea din parerile sau din ceea ce cred oamenii despre mine. Ceea ce conteaza este cum te vede Dumnezeu.

  Texte capitale pentru acest subiect:
  I.Ioan 5:44. Cum puteti crede voi care umblaţi după slava pe care v-o daţi unii altora, şi nu căutaţi slava care vine de la singurul Dumnezeu?

  II. Ioan 12:43. Căci au iubit mai mult slava oamenilor decât slava lui Dumnezeu.

  III. Galateni 1:10 Caut eu oare, în clipa aceasta, să capăt bunăvoinţa oamenilor sau bunăvoinţa lui Dumnezeu? Sau caut sa plac oamenilor? Daca as mai cauta sa plac oamenilor, n-as fi robul lui Hristos.

  Nu te mulţumi doar ca alţii să îi citească copilului tău din Scriptura. Asta ar însemna că nu există nici o relaţie între tine şi Isus Christos. Să nu devi niciodată prea ocupat şi să nu mai citeşti Scriptura crezând că dacă vei lăsa această responsabilitate „meseriaşilor” va fi deajuns pentru creşterea spirituala a familiei tale.

  In concluzie…Hai să facem împreună acest lucru:

  Invaţă pe cel mic să iubească Gloria lui Dumnezeu, să respecte pe oameni şi să ii iubească, dar niciodată să nu umble după slava lor. [să înţeleagă că în această lume o singură Persoană este pe piedestal-şi acea persoană este vrednică,frumoasă şi merită ascultare şi admiraţie -Domnul nostru Isus Christos!].

  E ceea ce spune Scriptura!

  Apreciază

 2. I-mi plac materialele postate de voi aici, dupa fotografii aratati destul de tineri.
  Daca sunteti cumva pastori, atunci cred ca invatati in biserica voastra aceasta linie biblica in ce priveste viata de familie.
  Eu agreez cu aceasta, si in parte am aplicat; este minunat sa vezi familia legata.
  Nu exista ceva comparabil.

  Apreciază

 3. Ce ma face? Nu m-am intrebat niciodata asta.
  Cine ma cheama? Asta m-am intrebat mereu.

  Asta ma tine si imi da putere sa rezist:) Chemarea lui Dumnezeu de a sluji care este irevocabila.

  1). Păi si eu traiesc in lumea lor reala si le inteleg mai bine nevoile si problemele cu care se confrunta. Practic impartasim aceleasi experiente.. In studentie eram implicat in Alege Viata si de acolo mi-a placut sa fiu de folos tinerei generatii prin impartasirea Evangheliei.
  Am vazut cand eram eu adolescent ce bine imi prindea sa stiu ca este un tanar matur care stie sa asculte o inima zdrobita, sau care isi deschidea casa sa ma primeasca la un ceai (sau o masa calda) si la un sfat prietenesc din Scriptura. Asta mi-a facut mult mai mult decat sa asist la un teoretician iscusit care imi prezinta mie formule prestabilite de viata.
  Asa că ce am vazut si a dat rezultate/roade pun si eu in practica.

  Pentru ei nu le sunt o enciclopedie ambulanta sau un dictionar portabil teologic care doar are raspunsuri si solutii la framantarile si intrebarile lor. Invat cot la cot cu ei. Ma identific cu ei. Lupt alaturi de ei. Si facem cu totii parte din aceeasi familie. Familia care vrea sa il cunoasca tot mai mult pe Tatal lor-Dumnezeu, avand acces la aceasi Scriptura, fiind calauziti de acelasi Duh.

  Ceea ce imi da cel mai mult curaj si rabdare in lucrare este sa cunosc ca nu sunt o marioneta sau o papusa de plastilina pe care sa o modeleze orice muritor cu agenda lui, cu metodele lui. Dau socoteala unui sfat de frati de lucrarea care mi s-a incredintat. Insa nu sunt pus ca lider pozitional doar sa orchestrez programe bisericesti, sa construiesc platforme pentru circari sau bufoni.Sau sa creezi podium-uri pentru cei care vor sa se lanseze prin biserica. Cand eram mic am fost si eu la TIP-TOP=Mini

  Traiesc in mijlocul tinerilor dinainte de a fi pus ca lider pozitional. Asta observ la oamenii din Scriptura, nu au asteptat sa primeasca titluri sau pozitii ca sa influenteze pe oameni. Ci total invers lucrau, zideau,intareau, incurajau..si apoi erau recrutati pe baza unui cv care cuprindea un singur verset biblic „bărbati vorbiti de bine, plini de Duhul Sfant si plini de intelepciune”.

  Observ la ora actuala ca sunt doua categorii de lideri de tineret.
  Fie unul care a trait in curatie in perioada frageda a credintei lui.Dar nu este lasat sa influenteze pe altii, pentru ca nu are experientă.Este redus la tăcere si nu are voie sa abordeze subiecte tabu intre tineri-ca nu cumva sa le deschida orizontul spre păcat.

  Fie altul care are un trecut istoric murdar, dar care si acesta tace si nu aduce mesaje datatoare de viata, practice pentru ca el la randul lui nu are ce sa ofere, nu are solutii din Cuvant la problemele tinerilor.
  Si ca sa ii raspund si lui Costica -eu sunt un om bivocational. Prin Harul Domnului slujesc in familia mea, apoi imi dau silintele sa fac toate lucrurile ca pentru Domnul la locul de munca…iar in timpul liber…sau in ferestrele care mi le deschid..le dedic lucrarii cu tinerii, Bisericii si altor activitati din Biserica. Imi spunea recent un frate..care este si el bivocational „Alex pentru mine lucrarea Domnului este precum un peste in apa”. Nu se simte surmentat, suprasolicitat, epuizat, si nu are nevoie de concedii multe de odihna si de relaxare…ca sa isi revina din burnout.

  Cred si eu cand te bazezi pe puterea lui Dumnezeu-El este in stare sa iti ofere si impliniri si rezultate, care nu depind de entuziasmul tau, charisma ta sau de puterea de a convinge pe oameni, sau a ii atrage impreuna. Ceea ce atrage pe oameni este Cuvantul lui, Persoana Domnului Isus si sangele Sau si nu proiectele si programele noastre meticulos elaborate.

  Apreciez si pe cei care sunt implicati in lucrarea lui Dumnezeu ca lucratori FULL-Time(pastori, invatatori,evanghelisti) care fac aceasta lucrare cu pasiune, cu sarguinta si cu dragoste de Dumnezeu si de oameni fara nici un alt interes personal sau castig marsav. Acesti oameni merita din partea lui Dumnezeu sa aiba parte de atentia sa .iar oamenii lui Dumnezeu sunt chemati sa ii sustina financiar. Deci in Scriptura mea sunt ambele variante de slujire.
  a) chemat Full-time si chemat bivocational. Niciuna nu emite pretentii de superioritate! Merg bine impreuna. Cand se intalnesc astfel de membrii intr-o biserica este o echipa reusita.

  Ce ma alarmeaza foarte mult azi..sunt oamenii care doresc sa conduca peste altii, si sa le toarne invatatura cu orele in sir…dar ei nu au inceput in viata prin principiul pasilor marunti, (sa treci asa pe la scoala duminicala, apoi pe la adolescenti, apoi lucrarea cu tinerii, cu studentii, vizite la oameni in varsta)…nu domne…ei vin la tine si spun ” poti sa ma iei si pe mine in tabara…sau in lucrare…dar eu vin doar sa predic” I-auzi măi..dar tu de dat cu lopata zapada ai auzit? si mii de alte aspecte practice ale lucrarii.

  La unii cred ca slujirea lor se rezuma doar la un amvon. PATETIC,jalnic,penibil.

  In economia si inima lui Dumnezeu oamenii bivocationali nu sunt membrii sau cetateni secundari. Ci au rolul lor unic de a impartasi Evanghelia. Asa cum fiecare om- inginer, IT,profesor, administrator, brutar, topometru,fotograf, este chemat de Dumnezeu sa il marturiseasca prin viata lui celor din jur. Pentru asta nu e nevoie sa predici.

  Insa eu cred ca fiecare persoana este chemata atat la mantuire si are parte si de chemarea la slujire.

  Pe curand!

  Apreciază

 4. Consider ca e forțată abordarea: ori parintele ori pastorul/liderul de tineret. De ce nu le vedeti complementare. Imi amintesc in urma cu vreo 15 ani, lucram cu un grup de vreo 120 de tineri. La o sedinta de comitet, mi s-a reprosat ca tinerii nu sunt spirituali. Le-am raspuns – oameni buni sunt copii vostrii, cat timp petrec cu voi si cat cu mine? Eu ii am o seara pe saptamana doua ore, restul sunt cu voi.
  Nu cred ca intalnirile de tineret intra in competitie cu familia decat daca parintii au abdicat de la rolul de influenta pe care trebuie sa il aiba.
  Ne hazardam cand simplificam parcursul spiritual al unui tanar si postulam spunand ca de liderul de tineret nu o sa isi aminteasca dar de tata da. De ce nu de amandoi? Fiecare cu rolul lui.
  Am avut parinti in biserica care cu lacrimi in ochi mi-au spus ca fiul lor a venit schimbat in urma unei intalniri de tineret.
  La 16 ani am luat decizia sa-l urmez pe Cristos intr-un grup de tineri, nici un adult in jur, chiar asta a fost unul din aspectele care m-au miscat (o trecut 24 de ani de atunci). Asta nu inseamna ca uit serile de rugaciune inainte de 89 de la noi din casa, cu tata si mama alaturi. Credinciosia lui tata, nelipsit de la adunare – fie-i binecuvantata memoria.
  Viata e prea complexa si lucrarea Duhului prea tainica ca sa o punem in sertărașe, divorțate si antitetice.

  Da, cred ca un lider de tineret lumesc e o pacoste si o influenta periculoasa, dar sa nu-i uitam pe aceei multi care fac lucrarea asta pentru Domnul, cu toata inima si fac o treaba buna fara de care bisericile noastre ar fi mult mai sarace. Astia trebuie incurajati si ajutati.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s