Hristos şi vameşii

Câţiva oameni foarte înclinaţi spre libertinism scuză tendinţele lor cu evenimentele descrise în Evanghelie în care Domnul Isus este găsit alături de vameşi şi păcătoşi. Trebuie însă să fim atenţi la context pentru a nu dezvolta o teologie pe aceste evenimente străine de spiritul Noului Testament şi departe de intenţiile autorilor Scripturii.

Concepţia pe care Domnul Isus o contesta era aceea potrivit căreia dacă stăteai alături (fizic vorbind) de un păcătos te contaminai. Pe de altă parte, fariseii şi învăţătorii Legii nu se preocupau de sufletele bolnave ci de aspectul exterior religios în timp ce slujba lor ar fi trebuit să fie alta.

Evangheliştii ne arată că Domnul Isus, atunci când a intrat în contact cu vameşii şi păcătoşii, i-a chemat pe aceştia din starea în care erau. Domnul Isus nu s-a transformat şi el într-un vameş ci a schimbat vieţilor acestor vameşi. Dovadă e faptul că ei au renunţat la slujbele lor corupte.

Pe de altă parte, în acelaşi context Domnul spune că „am venit să chem la pocăinţă pe cei păcătoşi”. Cu alte cuvinte, Hristos recunoaşte starea de păcătoşi a acestor oameni şi el intră în casele lor în contextul pocăinţei lor. Opseţele date de aceştia erau în acest context al bucuriei întoarcerii la Dumnezeu şi nu erau nicidecum ospeţe ale destrăbălării şi păcatului.

Spre exemplu Zacheu când s-a întors la Dumnezeu se pocăieşte şi e gata să dea înapoi împătrit celor pe care i-a jefuit. Atunci a „intrat mântuirea” în casa acestui om.

Aşadar nu se poate justifica absolut nici un fel de contopire cu cultura postmodernă sau vreo amestecare cu sistemul lumii acesteia citând texte ca cele amintite mai sus. Chemarea noastră este să trăim între necredincioşi şi păcătoşi – şi să îi chemăm la pocăinţă. În contextul în care aceştia se întorc la Dumnezeu noi intrăm în părtăşie cu ei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s