Iată „micul predicator”! „Nu mai vrem teologie ci pe Duhul Sfânt”

Acest clip are 876 de distribuiri pe facebook și a strâns mai multe comentarii decât am eu idee. Dacă însă te încumeți să citești comentariile la scurt timp va trebui să te crucești (nu literal) de discernământul celor care își exprimă mirarea față de marea minune a lui Dumnezeu.

Motivul pentru care amendez asemenea manifestări este pentru că prostia care are priză e mai periculoasă decât prostia nepopulară.

Aș începe cu a spune că oamenii binedispuși încântați și hlizindu-se în spatele lui sunt fără discernământ. Ei nu au un interes pentru „generația de mâine” ci par să nu știe mare lucru despre predicarea biblică. Puneți mâna pe orice carte serioasă de predicare și veți rămâne cu un gust amar privind din nou la acest clip.

Critica mea nu este îndreptată împotriva acestui copilaș ci împotriva celor care i-au spălat creierul și l-au făcut să se manifeste în acest fel. Cred că e vinovat de un anumit grad de mândrie dar ce e asta în comparație cu cei care i-o hrănesc de zor? Câteva observații legate de „micul predicator”

1. Este prea tânăr ca să poată realiza pericolul mândriei care îi paște pe toți cei care stau în fruntea poporului. Pentru acest motiv în Scriptură există principiul „să nu fie întors la Dumnezeu de curând, ca nu cumva să se îngâmfe și să cadă în osânda diavolului.” Cei care îl încurajează în spate îi hrănesc mândria și îl împing în cursa diavolului.

2. Este prea mic ca să înțeleagă majoritatea lucrurilor pe care le spune. Vorbește foarte superficial dar mă îndoiesc că înțelege chiar superficialitățile pe care le rostește. Maturizarea este obligatorie pentru a înțelege ceea ce citești și ceea ce spui. Nu e destul să repeți ca un papagal păgân ceea ce auzi la alții. Nivelul lui intelectual nu e ridicat ca să priceapă ce spune, ca să nu mai spun nimic despre nivelul spiritual.

3. Printre câteva aberații pe care le rosește spune că „nu mai vrem teologie, vrem pe Duhul Sfânt” și apoi „m-am săturat de atâta teologie.” Mă îndoiesc că înțelege ce înseamnă „teologie” pentru că dacă ar înțelege nu ar condamna cunoașterea lui Dumnezeu spunând asemenea nonsensuri; pe de altă parte mă îndoiesc că „vrem pe Duhul Sfânt” înseamnă literal și dacă nu cumva înseamnă gălăgie și plămâni stropșiți. În ultimă instanță, toți știm că Duhul Sfânt a scris teologie și că sabia Lui e Cuvântul lui Dumnezeu.

4. Acest copil nu e capabil nici să înțeleagă criticile care i se aduc dară-mi-te să mai le primească și să poată trăi cu ele. Dacă ar vrea să se schimbe nu are habar cum să o facă și nici cei de lângă el, am această siguranță, nu sunt în stare să îl ajute – ei înșiși având nevoie de ajutor. Mă tem că s-ar prăbuși dacă ar citi toată critica constructivă adusă acestei manifestări pseudo-predicatoricești.

5. E trist că încă există biserici care confundă ungerea Duhului Sfânt cu țipete, urlete și „aleluia!”. Există bineînțeles oameni care urlă în mod natural – și nu am nici o problemă cu faptul că așa e temperamentul lor însă acest tip de predicare este învățat datorită confuziei care există în capetele oamenilor: oricine țipă e pe valul duhului.

6. E o grămadă de lozincăraie în predicarea lui ca și „vrem pe Duhul Sfânt nu teologie” – prostie popularizată de o droaie de predicatori. Predicarea trebuie să aibă ca fundament Cuvântul scris și nu lozincile decupate din predicile vreunui pastor sau predicator. Bineînțeles că se găsesc versete în ideile lui însă sunt folosite doar ca motive pentru a populariza idei și experiențe personale superficiale. E așa de puțin de comentat ceea ce spune pentru că este superficial.

7. Se spune că copilul are talent și că fiecare din noi l-am sui la amvon dacă ar fi fost al nostru. Dacă așa stau lucrurile atunci e vai de noi. În lucrare nu e nevoie de talent ci de pregătire, studiu, chemare și ungere. La amvon nu se poate sui oricine are talent, poate vorbi, știe multe lozinci și are plămâni buni.

8. Unii par să fie orbiți din cauza faptului că acest copil încurajează rugăciunea. Multe din ideile sale sunt pur și simplu false sau în cel mai bun caz extrem de superficiale. Domnul Isus a arătat foarte clar exemple de oameni care se rugau și nu erau primiți și ascultați de Dumnezeu pentru că se rugau ca niște păgâni. Pare-se că astăzi dacă ne rugăm „pentru fratele nostru care are o problemă”, dacă urlăm la comun și dacă avem seri de stăruință suntem mai spirituali. Nu, nu suntem. Încercați și partea aia cu cămăruța și rugăciunea Anei. Vă promit că pot și eu țipa la rugăciune.

9. Există și acest tip de manipulare de două parale cum că Dumnezeu te trăsnește dacă nu te rogi, ca dacă te rogi în unitate lumea rămâne uimită și Dumnezeu face minuni.  Auziți pe fundal oameni care spun Aleluia și când vorbitorul condamnă anumite lucruri. Dacă strigi „Aleluia” și „Slavă Domnului” după fiecare frază nu înseamnă că spui bine ceea ce spui.

10. Acest copil nu știe să nuanțeze aproape absolut nimic. Asta e predicare care enervează. A lua bani când predici poate să fie bine pentru simplul fapt că trăiești din Evanghelie; a te ruga poate fi bine și rău, depinde de motivații, de atitudini etc. A lucra pentru Dumnezeu, a te pune la dispoziția lui, a fi unit în rugăciune NU ÎNSEAMNĂ NIMIC dacă aceste expresii nu sunt explicate.

11. Este evident că băiatul subliniază o învățătură specifică unor biserici penticostale: dacă ai un talent primit în dar niciodată nu trebuie să primești ceva pentru folosirea lui, nu teologie ci Duhul Sfânt, nu predicatori care plictisesc biserica ci predicatori pasionați (urlători), nu ordine în biserică ci Duhul Sfânt, să strigăm Osana, Aleluia și Slavă Domnului, să strigăm ca să se cutremure locul nu „formal” etc.

Acest tip de predicare este dovadă de spălare pe creier, manipulare de două parale, anti-educație, anti-Scriptură, anti-rânduială, este o batjocorire a Scripturii, o necinstire a Duhului Sfânt, superficială în exprimare și experiențele descrise, blindată cu lozinci și versete scoase din context.

Anunțuri

10 gânduri despre “Iată „micul predicator”! „Nu mai vrem teologie ci pe Duhul Sfânt”

 1. Cam la asta m-am gandit si eu cand am vazut postarea pe youtube si cred ca aceasta postare si reactiile ei arata nivelul spritual al celor pe care baiatul ii copie dar si al celor care se mandresc cu el dau like share la clip si chiar vorbesc de daruri spirituale intr-un context in care el nu are nici macar nu are varsta necesara pentru a discerene cele mai simple adevaruri teologice. Am mai vazut predicatori care au inceput la 16, 17 ani dar din punct de vedere intelectual erau predici coerente si cateodata satisfacator de bune. Cat despre faptul ca ei inca nu ajunsesera sa treaca prin lucrurile de care vorbeau si sa le inteleaga si din experienta acestia erau tolerati de biserica ce dorea sa ii incurajeze sa continue si priveau cu incredere cand experientele vieti vor completa aceste lipsuri si vor avea slujitori capabili pentru orice lucrare buna.

  Apreciază

 2. Sint total deacord cu tine , dar ce am impotriva ta este ca ai atacat penticostismul care nu are deaface absolut mimic cu acest abuz comics de parintii acestui copil si ce ce il sustin ; chiar daca bis. Care frecventeaza se pretinde a fi „penticostala” totusi adevarul este altul; noi penticostalii nu. Redem prostii omenesti; terog sa-mi scuzi scrisul dar de 25 de any nu prea am mult contact cu scrisul in romana. God bless you an I love you brother.

  Sent from my iPhone

  >

  Apreciază

 3. Hei Sami fii binecuvantat!
  Si eu consider ca e important sa ne rugam pentru astfel de biserici sa promoveze cu alte metode acesti tineri mititei si zelosi, plini de ravna. Daca insa si noi il transformam intr-o vedeta, atunci gresim.

  Ce observ si eu alaturi de Andrei C:
  Batranii din spate cad pe spate, sunt in frenezie, sunt in extaz, entuziasm.
  A.W.Tozer spune ca “acolo unde este mult zgomot, nu este multa putere spirituala”.
  Nu trebuie sa urli, sa tipi, sa zbieri ca sa aiba autoritate Cuvantul pe care il proclami.

  Acest copil ar putea fi eficient intre cei de varsta lui.
  Respectand etapele varstei create de Dumnezeu.

  Asistam insa la alte simptome astazi, punem copiii in scenete sa spuna replici si versete biblice pe care ei habar nu le inteleg.
  Exista in viata o perioada de crestere, de maturitate planificata de Dumnezeu. Sunt in viata anumiti pasi marunti care trebuiesc respectati, pana sa ajungi sa imparti hrana spirituala celor din jurul tau.
  Bineinteles ca nu spun ca ai nevoie de experienta de 80 de ani ca sa spui si tu ceva. Insa e nevoie de ceva care ne lipseste foarte mult in aceasta perioada si anume CRESTINI ECHILIBRATI!

  Am vazut astfel de oameni in viata dupa astfel de “lansari provocate de altii” au cazut in depresie sau au devenit nevrotici. Biblic este sa te sincronizezi cu Planul si interesele lui Dumnezeu si nu sa respecti agenda unor oameni mofturosi, doritori dupa ceva SPECTACULAR. (ne-ar placea asa de mult daca am avea la amvoane, soferi de tir care iti ofera marturii din calatoriile lor, prezentatori tv ce s-au pocait, vampiri, politisti convertiti, popi fugiti din manastiri, fosti iluzionisti, fosti creatori de moda,…orice numa sa nu fie o predică sistematică expozitivă). ASTA duce la plictiseala frate!

  Hopurile acestea spectaculoase sunt, salturi prea exagerate.
  Parintii, clericii acestui “produs” binenteles ca sunt foarte mandrii si bucurosi de ceea ce au inventat aici.

  Imi raman in minte acele imagini cu acei copii musculosi, care erau dopati fortat si faceau culturism. O anomalie!

  Eu cred ca Dumnezeu poate sa isi culeaga laude din gura pruncilor si a copiilor, a adolescentilor..dar doar in contextul pregatit de El, nu de muritori! Flamanzi dupa spectacol!

  Apreciază

  1. Trebuie oferită o alta perspectiva despre predicare. Neaparat. Daca generația noastră se va mulțumi cu aceleași surogate si in afara unei treziri spirituale in următorii zeci de ani vom cobora ca plumbul aruncat in apa. Sper sa mor devreme

   Apreciază

 4. „Acest copil ar putea fi eficient intre cei de varsta lui”
  Imi pare rau dar nu cred. Eu am copii si nu i-as lasa in preajma lui.
  1.Le-ar putea afecta auzul.
  2. Nu are sub nici o forma puterea Duhului Sfant pe care o tot „proclama”
  3. Vorbeste despre lucruri pe care el si cei de varsta lui nu le pricep, ii depasesc pur si simplu „securisti”, predicatori platiti…ma face sa cred ca sunt cuvinte care i se pun in gura, sau chestii pe care le reda automat si care nu au nici o legatura cu el si varsta lui

  Apreciază

 5. as avea doar aceasta int . Prescriu cu maj dintre voi -ceea ce se vede acolo este manipularea unui copil de catre cei care sint mai in virsta in spate. aici in vest se pedepseste atunci cind manipulezi un copil care nu are discernamintul acestor lucruri doar pt a satisface dorinta de fantastic a unor oameni care nu traiesc prin credinta ci au nevoie de minuni si senzatii tari ca sa creada in Dumnezeu ,iar prin ceea ce se vede vor sa compenseze lipsa lor in cunoasterea profunda a lui Dumnezeu.
  Dumnezeu nicaieri in Biblie nu se desc oamenilor prin astfel de manifestarici daca cteodata se arata oamenilor in mod deosebit o face in susur blind (1 Regi !9:11-12) si atunci a facut-o ca sa-i dea o incurajare lui Ilie.
  In Fpt 2 :1 – 11 este vorba de ceva unic facut ca oamenii sa vada puterea lui D-zeu dupa inaltarea lui Cristos , ca oamenii sa inteleaga ca Cristos este Fiul lui Dumnezeu si nu oarecine cum vroiau unii in Ierusalim.
  Acesti oameni care sint o aripa a Bis Penticostale ,si nu sint acceptati de toate bis pent , dar mai au inca adepti in multe bis ,sint oameni cu o cunoastere limitata a Bibliei ,(,de aceea lau inv pe acel copil sa spuna ca nu mai vrea teologie (nedindu-si seama ca prin asta resping Biblia si devin eretici) ,,deci acesti oameni au nevoie de aceste senzatii tari , dar la primele probleme acestia rup biserici , se despart , lucru care din pacate duce la raspindirea lor si atagerea altor naivi ,pt ca in ciuda faptului ca traim in sec stiintei mai sint destui creduli care au nevoie de astfel de manifestari si senzatii ca sa poata umple in ei locul gol care il au dat faptului ca nu au sint locuiti si calauziti de Duhul Sfint-
  Oricit ar pretinde ei ceea ce fac ei nu este lucrarea D. S. si ei nu sint calauziti in ceea ce fac de puterea Duhului Sfint.
  Ceea ce fac ei este lucrarea neinteleptului care isi zideste casa pe nisip si la prima furtuna sa prabusit ( Matei 7 :21- 29) De acee este imp ca cei care inteleg acest pericole si erezii sa vegheze si cind le vad sa traga semnalul de alarma .D-zeu sa ne dea acest discernamint

  Apreciază

   1. Am trait prin forta inprejurarilor ,cind am plecat din Rominia ,Intro bis mixta unde erau membri din mai multe congregatii,si am vazut cum sint pregatite astfel de actiuni .Dar sa lasam trecutul acela pt ca nu-mi amintesc cu placere de el ,dar pot sa va spun ca aceste inscenari sint f bine pregatite si coordonate de catre cei din cond bis lor si mai ales din cei mai in virsta care au nevoie de astfel de senzatii tari ca sa poata crede inputerea lui D-zeu si daca nu mai primesc aceste manifestari care au fost la inceput atunci sa stiti ca nu se dau inapoi sa le insceneze .Dar Dumnezeu sa se indure de ei si sa le mareasca credinta pt ca atunci nu au nevoie de astfel de inscenari Sa fiti bin

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s