PROIECT: Romani 7 prin ochii lui Martyn Lloyd Jones

Bisericile baptiste care merg după revistele ITM (a căror calitate nu o comentez deloc acum) au luna aceasta în studiu cartea Romani. Pentru că duminică sunt de rând la capitolul 7 am citit expunerea lui Martyn Lloyd Jones pe acest capitol. Deși este despicat firul în patru – în stil puritan – explică acest capitol cu atenție și cu o frumusețe practică de excepție.

În timp ce studiam și citeam mi-a trăsnit această idee – ce ar fi să scriu tot Romani așa cum l-a înțeles Lloyd Jones? M-am apucat și am scris o mare parte din Romani 7. Sunt curios dacă înțelegeți textul mai clar cu ajutorul explicațiilor sale. Orice feedback e binevenit și va conta pentru scrierea și celorlalte capitole.

EXPRIMAREA PRINCIPIULUI – v.1

Nu știți fraților (toți creștinii, nu doar evreii) căci vorbesc unor oameni care cunosc Legea (legea universală, nu doar cea mozaică sau ceremonială) că Legea are stăpânire (are autoritate, domnește) asupra omului câtă vreme trăiește el (atâta timp cât este în viață).

EXEMPLU PARTICULAR – v.2-3

Căci femeia măritată (subordonată, situată sub autoritate, sub puterea și controlul soțului ei) este legată (legată în mod permanent) prin Lege de bărbatul ei câtă vreme trăieşte el; dar dacă-i moare bărbatul, este dezlegată  de legea bărbatului ei. Dacă deci, când îi trăieşte bărbatul, ea se mărită după altul, se va chema preacurvă; dar dacă-i moare bărbatul, este dezlegată (despărțită legal, relația de dinainte e nulă, anulată, fără valoare) de lege, aşa că nu mai este preacurvă, dacă se mărită după altul.

APLICAȚIA – v.4

Tot astfel, fraţii mei, prin trupul lui Hristos, şi voi aţi murit în ce priveşte Legea (ca metodă de a ne mântui, a ne justifica sau sfinți), ca să fiţi ai altuia, adică ai Celui ce a înviat din morţi; şi aceasta, ca să aducem rod pentru Dumnezeu.

PARTEA NEGATIVĂ – v.5

Căci (explicație la v.4), când trăiam sub firea noastră pământească, (starea în care legea diabolică a păcatului îi controlează întreaga viață) patimile păcatelor (dorințele naturale care au ajuns să controleze omul din cauza păcatului), aţâţate de Lege (le stârnește, le înflăcărează), lucrau  (a lucra cu putere în interior) în mădularele noastre  (suma tuturor facultăților noastre) şi ne făceau să aducem roade pentru moarte (morală, spirituală, a sufletului, veșnică).

PARTEA POZITIVĂ – v.6

Dar acum (ceva cu totul nou), am fost izbăviţi (relația cu ea a fost desființată și ea nu mai are nici o autoritate asupra lui) de Lege (de sub condamnarea ei, neputința de a sfinți și efectul stimulator asupra păcatului) şi suntem morţi faţă de Legea aceasta care ne ţinea robi (stăpânit, căsătorit, controlat de ea), pentru ca să slujim (a fi rob) lui Dumnezeu (scopul mântuirii e sfințirea) într-un duh nou (caracterul noii robii – slujire în puterea Duhului și în sfera Duhului), iar nu după vechea slovă.

OBIECȚIA POTENȚIALĂ – v.7,8,9

Deci ce vom zice? Legea este ceva păcătos? Nicidecum! Dimpotrivă, păcatul nu l-am cunoscut  (caracterul și natura lui reală) decât prin Lege (cele 10 porunci). De pildă (o ilustrație), n-aş fi cunoscut (puterea teribilă a poftei și a dorinței) pofta (tânjire după ceva interzis), dacă Legea nu mi-ar fi spus: „Să nu pofteşti!”

Apoi păcatul  (păcatul ca o lege sau o forță) a luat prilejul (punct de sprijin) şi a făcut să se nască în mine, prin poruncă, tot felul de pofte (prin duhul de rebeliune înnăscut în om, prin desconsiderarea legii ca fiind prea dură și prin informarea cu idei din Lege); căci fără Lege (starea în care Legea nu își făcea cu adevărat lucrarea în el), păcatul este mort (era ca și cum era mort, părea lipsit de viață, nu era conștient de existența lui).

Odinioară, fiindcă eram fără Lege, trăiam (credea despre sine că trăia, se simțea plin de viață, de putere și forță); dar, când a venit porunca (cu convingere, iluminare și pricepere, nu l-a prins, l-a cucerit și vorbit), păcatul a înviat (a primit o viață nouă, a început să vibreze cu putere), şi eu am murit (și-a înțeles slăbiciunea, neputința și deznădejdea; acum se simțea ca mort).

Anunțuri

Un gând despre “PROIECT: Romani 7 prin ochii lui Martyn Lloyd Jones

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s