Falsa siguranță a mântuirii

Jonathan Edwards ne arată cazul unui om care poate fi regăsit și astăzi în bisericile evanghelice, un om plin de sine și sigur pe sine. Edwards îl descrie astfel:

– Îl numește cu îndrăzneală pe Dumnezeu drept Tatăl său

– și folosește în mod obișnuit în rgăciune un limbaj foarte îndrăzneț, familiar și intim, cum ar fi: „Tatăl meu, scumpul meu Răscumpărător, bunul meu Mântuitor, preaiubitul meu etc”

Ca în cazul tuturor ipocriților acest om „a renunțat să se mai cerceteze cu privire la starea sa, considerând că lucrul acesta e cunoscut în mod suficient de el și fiind ceva mai presus de orice îndoială”.

Mai mult decât atât îl vedem „condamnându-i pe toți cei care afirmă sau sugerează că există motive de îndoială sau de temere că nus unt toate în regulă cu el”. Concluzionează Edwards despre un asemenea om:

o asemenea încredere copleșitoare, dominantă și violentă ca aceasta, care se dă în spectacol în fața oamenilor nu seamănă c adevărata siguranță creștină, deși poate fi văzută la multe persoane: ea seamănă cu duhul Fariseilor, care nu s-au îndoit niciodată că erau sfinți, bba chiar cei mai străluciți dintre sfinți (Ioan 9.40)

Acești ipocriți întemeiat pe nădejdi înșelătoare „nu este încercat de îndoieli care să-i pună speranțele sub semnul întrebării, așa cum se întâmplă în cazul sfinților adevărați, care sunt cuprinși adesea de îndoieli” din cel puțin patru motive:

1. din cauză că nu are un duh prevăzător și nu-și dă seama de marea importanță a unei temelii sigure, astfel că nu se teme de înșelare.

2. nu este conștient de orbirea lui, de înșelăciunea propriei inimi și de faptul că adevărații sfinți nu se încred în propria lor înțelegere.

3. diavolul nu atacă nădejdea unui ipocrit … pentru că el nu este dușmanul speranței unui ipocrit, fiindcă această speranță promovează interesele lui Satan în sufletul pe care îl poseda.

4. cel care nutrește o nădejde falsă nu are acea vedere a propriei stricăciuni pe care o are cel sfânt.

Fragmente din Emoțiile Religioase, p.108-110

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s