Ecumenism sub umbrela lui Hristos

Observ o tendință foarte puternică astăzi de ecumenism sub umbrela lui Hristos. Cu alte cuvinte, dacă pomenești numele Hristos, dacă pretinzi că Îl iubești, dacă te rogi Lui, dacă te asociezi cu El, dacă profețești sau faci minuni în numele Lui – înseamnă că ești bine și, deodată ce acesta este punctul focal al creștinismului, putem uita de celelalte diferențe și să predicăm împreună, să avem părtășie, să ne rugăm, să evanghelizăm și să fim asociați împreună.

Punctul central al acestui articol este observația că nu există un singur Hristos. Frații care mă ascultă predicând s-or fi săturat că tot am repetat asta argumentând cu cuvintele adevăratului Hristos: se vor scula hristoşi mincinoşi şi proroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, până acolo încât să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi. (Matei 24.24)

Deodată ce nu există un singur Hristos înseamnă că există și alții. Deodată ce Hristos ne avertizează înseamnă că există un pericol real și serios.  Întrebarea este cum îi depistăm pe acești falși hristoși? Bineînțeles că varianta de dorit este să Îl cunoaștem pe adevăratul Isus. Totuși nu e de lepădat și varianta aceasta de a menționa câțiva din sumedenia de hristoși falși.

1. hristosul pe care îl dorești – care, nu este chiar Hristosul de care ai nevoie. El este o proiecție a dorințelor tale.

2. hristosul senzual – a cărui focalizare este ca și a ta, sexul. Biblia este un manual despre sex.

3. hristosul incomplet – trebuie să adaugi ceva la jertfa Lui – orice dar adaugă.

4. hristosul prigonit tocmai pentru ca tu să nu mai fii prigonit sau să suferi. Boala și suferința vin de la diavol, deci fii spiritual și scapă de ele.

5. hristosul deplinătății binecuvântărilor pământești – a dat El totul ca să le ai tu acum.

6 hristosul binecuvântărilor cerești aici și acum – de la prosperitate la sănătate.

7. hristosul Moș Crăciun – care împarte daruri tuturor fără deosebire. El te crede că ai fost cuminte.

8. hristosul universalist – el te iubește deodată ce vii la el indiferent de religia pe care o urmezi. Important e să fii pe munte.

9. hristosul anihilaționist – el iubește pe toți fără deosebire și de aceea nu poate trimite pe nimeni în iad.

10. hristosul vindecător – preocuparea Lui (aproape) unică este să dea vindecare. Să fii bolnav e mai grad decât să fii păcătos – cel puțin în practică.

11. hristosul binecuvântărilor necondiționate – ți le dă pe toate (de orice natură) chiar fără pocăință.

12. hristosul practic – e ca în unele predici de-ale lui VP – important e ce faci și prea puțin ce crezi. Practica contează.

13. hristosul la dispoziția ta – el e aici și acum ca să facă orice fel de minune ai nevoie.

14. hristosul nevoilor tale – nu al nevoilor așa cum le definește Scriptura ci așa cum le simți și percepi tu.

15. hristosul prosperității acesta te va umple de bani dacă tu îți arăți generozitatea față de apostolii lui superspeciali de la televizor.

16. hristosul fără cruce pe el nu îl interesează că a pătimit acu două mii de ani ci binecuvântările pe care ți le oferă acum.

17. hristosul nesfințitor – el îți oferă tot ce are la dispoziție fără să pretindă ascultare, sfințenie și/sau pocăință. Sunt la latitudinea ta.

18. hristosul moralist – el evită să-ți spună ceva despre credință ci te sfătuiești „duminical” să fii un om bun și Dumnezeu va fi mulțumit.

19. hristosul romantic – el nu crede în judecată, în cercetare, în analiză rațională. El îți cere doar să iubești și să zâmbești.

20. hristosul pozitivist – el nu îți vede niciodată decât „partea plină a paharului” și aproape că i-o poți găsi și diavolului.

21. hristosul auto-sugestiei – dacă „crezi” deplin o chestie – o vei avea – ca o pocnitură din degete. Puterea e în tine, doar spune cuvintele „credinței.”

22. hristosul extatic – el nu crede în cercetarea prin minte a Scripturii ci îți cere să te arunci în transă printr-o experiență a simțurilor. Acolo îl întâlnești.

23. hristosul ascuns – trebuie să chițibușărești mult după el ca să îl întâlnești într-un loc ascuns prin niște metode mistice speciale oferită de niște apostoli unei elite spirituale.

24. hristosul fără Scriptură – Biblia a avut rolul ei în trecut dar acum adaptările și update-urile profeților lui sunt cele care contează.

25. hristosul cunoașterii – el întotdeauna îți va oferi detalii doctrinare pe care Biblia nu le menționează. El îți oferă acea cunoaștere suplimentară care nu e în Biblie.

26. hristosul pseudo-hermeneut – el îți propune să sari de pe streașina templului pe baza Psalmului 91.11-12

27. hristosul vizualizării creative – el te pune să vizualizezi  creativ pentru a dobândi încredere în credința ta iar asta înseamnă să ai credință.

28. hristosul bizar – cu cât e mai bizară o manifestare cu cât e mai mare probabilitatea să fie de la Dumnezeu. Poți grohăi, râde necontrolat, etc.

29. hristosul puterii instante – el ne oferă puterea sa doar ndacă ne atingem de un apostol supraîncărcat.

30. hristosul revelației directe – el nu te pune să-ți bați capul cu hermeneutică sau exegeză ci te face să auzi cuvinte din partea lui Dumnezeu fără sarcina dificilă de a studia Biblia.

31. hristosul fără judecată – păcatul capital este să-ți folosești mintea, să cercetezi, să fii critic, să judeci și să tragi concluzii. Deci: fără discernământ și fără discriminări.

32. hristosul manipulator – te atrage de partea lui prin izolare de ceilalți, intimidare pe baza unei slăbiciuni pe care o ai și exploatare într-un cult închis care este, de fapt, o sectă.

33. hristosul independenței – el te pune într-o asemenea poziție de autoritate încât nimeni nu are dreptul să se atingă de tine care ești „uns”.

34. hristosul bazat pe credința ta – niciodată nu va face niciodată în viața ta decât dacă ai destul de credință. Nu ești vindecat, nu primești nimic pentru că nu crezi destul.

35. hristosul păcii cu orice preț – doctrina lui fundamentală este să nu dezbini ci să fii în pace cu orice preț cu toată lumea. Fii tolerant. Apropo: doctrina divide. Lipsa unității e cel mai mare păcat.

36. hristosul fără jertfă – el mântuie prin orice dar nu prin suferință: începe cu dragostea Lui, cu exemplul Lui și continuă cu altele.

Anunțuri

Un gând despre “Ecumenism sub umbrela lui Hristos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s