Ce înseamnă împietrire? Evrei 3.12-13

Îndemnați-vă unii pe alții în fiecare zi, atât timp cât se spune „Astăzi”, ca nici unul dintre voi să nu fie împietrit prin înșelăciunea păcatului.”

1. Ce împietrește?

Verbul, în acest verset, este la diateza pasivă – ceea ce înseamnă că nu te împietrești tu singur ci păcatul te împietrește. Evident că în momentul în care nu respingi păcatul ci Cuvântul te faci vinovat de împietrire deși ceea ce te împietrește la propriu este păcatul.

2. Cum poate fi împietrit cineva?

Împietrirea are loc prin înșelăciunea păcatului. Păcatul nu lucrează cu adevărul ci cu minciuna însă multe minciuni ar fi respinse dacă nu ar veni fandosite, acoperite sau cu o aparență de adevăr: asta se cheamă înșelăciune. Înșelăciunea este atunci când pretinzi ceva ce nu există în realitate. Asta face păcatul. Promite, pretinde ceva ce nu poate oferi și nu are.

3. Cine poate fi împietrit?

Textul spune că împietrit poate fi „unul dintre voi” adică dintre aceia care au auzit Cuvântul. Nu poți fi împietrit decât atunci când ai auzit Cuvântul și nu îl primești. Textul nu spune că creștinii pot fi împietriți ci aceia care sunt „dintre ei”.

4. Cum poate fi evitată împietrirea?

Apostolul spune că se poate evita prin îndemnarea recirocă (unii pe alții) zilnică (în fiecare zi) prezentă (cât se spune astăzi).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s