Coborârea Duhului Sfânt în Samaria

Sunt teologi care spun că (Barret) Petru și Ioan vin în Samaria pentru a da Duhul Sfânt celor ce au crezut – realitate care minimalizează lucrarea lui Filip. Darrell L. Block răspunde acestor false ipoteze:

Apostolii nu controlează Duhul. Bruce argumentează împotriva unei „confirmări” apostolice notând că Pavel nu conectează Duhul de confimare apsotlică și nici în Fapte nu este o astfel de confirmare

La fel cum  Isus a afirmat lucrarea lui Ioan dar și a dus-o mai departe, la fel lucrarea lui Filip este continuată de apostoli.

Bruce sugerează că controversa socială și teologică legată de samariteni cerea o evidență specială că Dumnezeu direcționează lucrarea acolo.

Un rezultat al acțiunii apostolilor este că au servit la unirea poporului lui Dumnezeu (p.330)

Există o legitimizare specială datorită potențialei controverse în urma incluziunii samaritenilor.

Aici rolul apostolic este prezent pentru a ajuta biserica din Ierusalim să accepte ceea ce a avut loc în afara casei, într-un loc care nu putea fi văzut ca un beneficiar al harului (p.332)

Împreună cu înțelegerea greșită a motivului pentru care avem de-a face cu prezența unui apostol atunci când s-a coborât Duhul Sfânt există și o percepție greșită a motivului pentru care vedem practica punerii mâinilor. Bock o explică:

[Pe lângă Fapte 8] în 19.6 Pavel își pune mâinile peste discipolii lui Ioan Botezătorul. Anania, un „non-apostol” face la fel ca Pavel să primească Duhul (9.17). Acestea sunt singurele trei locuri în care Duhul este primit prin punerea mâinilor. Fiecare este un caz unde ar fi putut exista dubii legate de autenticitatea experienței. Este o activitate excepțională, deodată ce există atât de multe locuri în care oamenii cred și nu este descrisă punerea mâinilor (p.332)

În final, includ aici o altă prejudecată cesaționistă – că minunile, în perioada apostolică, erau făcute doar de către apostoli – tocmai pentru a autentifica mesajul lor și apostolia lor. Fapte 8 descrie un eveniment în care ambele ipoteze cad: avem de-a face cu un „non-apostol”. Bock explică astfel aparițiile miraculoase:

Exorcizările și vindecările au atras atenția asupra mesajului lui Filip. Faptele lui Filip ne reamintesc de lucrările lui Isus și lui Petru (Luca 7.22-23: semne ale venirii împărăției). Împărăția lui Dumnezeu înaintează și cucerește forțele opuse ei. Alți oameni decât apostolii exercită puterea și darurile lui Dumnezeu (326).

Darrell Bock, Acts, 326, 330, 332

Anunțuri

11 gânduri despre “Coborârea Duhului Sfânt în Samaria

   1. „In baza datelor pe care ni le-a furnizat analiza fiecarei instante de punere a mainilor, am ajuns la concluzia ca in Noul Testament gestul semnifica intotdeauna un transfer al unei entitati (materia) pozitive: binecuvantare, vitalitate, Duh Sfant si harisme.”, op. cit., pag. 412

    Apreciază

   2. Andrei, nu este oblogatoriu sa primesti harisme prin punerea mainilor. Eu sunt penticostal si am primit vorbirea in limbi in urma unei rugaciuni. Atat. Tin sa precizez ca fara pocainta si sinceritate nimic curat nu se primeste. Cineva marturisea ca un homeless din india a primit vorbirea in limbi si ca vorbea intr-o engleza britanica perfecta si il lauda pe Dumnezeu. Intradevar se fac si abuzuri, dar unde este un original se cauta si o copie. Personal pe mine nimic nu ma poate despartii de Dumnezeu pentru ca stiu in cine am crezut. Si zic ca si Ioan, cunosc ca sunt din El pentruca mi-a dat din Duhul Sau.(citat aproximativ)

    Apreciază

   3. Conceptia despre vorbirea in limbi…
    Sa-ti spun sincer eram putin mai indoielnic in privinta aceasta. Stiam ca in scriptura vorbeste despre aceasta, dar vroiam sa fiu sigur ca ceea ce fac este ca in scriptura. Vedeam ca altii primeau vorbirea in limbi, observam o schimbare in bine la ei, vedeam o bucurie care se putea citi pe fata lor, dar totusi nu eram asa de deschis. Eram putin mai rusinos de felul meu. Apoi intr-o seara m-am rugat sincer la Dumnezeu cu cuvinte simple ca daca e adevarat tot ceea ce scrie in scriptura sa ma boteze si pe mine. Atunci dintr-odata am primit vorbirea in limbi peste vointa mea si o putere de sus peste puterea mea. Sa iti spun sincer, a doua zi ma duceam in toate colturile pe unde apucam sa ii multumesc lui Dumnezeu. Ii priveam pe toti oamenii ca pe niste sfinti.
    Mai detaliat nu pot sa spun acum pentru ca sunt in timpul serviciului si scriu de pe un mobil.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s