Coborârea Duhului peste Neamuri, Darrell L. Bock

Venirea Duhului Sfânt în Fapte 2 este descrisă într-un mod diferit decât cea din Fapte 10 – nu în ce privește natura sau scopul ei ci relatarea ei. În Fapte 10 avem o confirmare a mesajului, care lipsește în Fapte 2, avem niște oameni nemântuiți, spre deosebire de Fapte 2, avem de-a face cu un scop confirmator – că Neamurile pot fi salvate, ceea ce nu e cazul în Fapte 2. Așadar, a suprapune cele două evenimente sau a-l controla pe unul prin celălalt, este în mod fundamental greșit.

Dumnezeu confirmă mesajul prin oferirea Duhului peste neamurile care îl ascultau pe Petru. Dumnezeu nu lasă nici un dubiu că inițiativa este a Lui. Venirea promisiunii confirmă că Neamurile pot fi salvate, așa cum versetul 45 sugerează.

Darrell Bock arată câteva aspecte importante despre vorbirea în limbi pe care cesaționiștii le distorsionează după bunul plac: întâi, limbile nu au fost lăsate cu scop evanghelistic; în al doilea rând scopul limbilor nu este ca să fie înțelese de cei prezenței deodată ce aici avem de-a face cu o audiență omogenă; trei, limbile arată că Duhul este prezent și e destul acest scop; patru, nu doar necredincioșii sau mirat de limbi ci și iudeii credincioși probabil pentru că văd că Duhul e dat și neamurilor și nu neapărat pentru că ei vorbeau în limbi.

Prezența limbilor și lauda către Dmnezeu fac clar faptul că Duhul este prezent (v.46). Textul din 2.12 este important, pentru că descrierea în 10.45 se potrivește cu reacția care a avut loc la Pentecostul inițial.

Nu este clar dacă manifestarea Duhului prin limbi însemna alte limbi sau simpla laudă a lui Dumnezeu, ca și faptul că nu este evidentă nevoia de alte limbi umane deodată ce exista o audiență singulară (p.400-401).

Este un alt caz în care intermedierea unui apostol nu există deși el este prezent. Prezența lui însă nu are ca scop oferirea Duhului ci potențiala (și reala) reacție adversă a iudeilor convertiți față de neamurile care au primit Evanghelia și temperarea/lămurirea obiecțiilor lor.

Petru indică aici că Duhul a venit înainte să termine de vorbit și fără o inițiativă din partea lui, ca și punerea mâinilor. Totuși, Duhul a venit după ce Petru a punctat câteva aspecte importante despre disponibilitatea lui Isus față de toți (p.408)

Darrell Bock, p.400, 401, 408

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s