Argumente din afara Bibliei pentru existenţa lui Dumnezeu

1496769_766116110082588_466835373_n

via facebook.com/biserica.speranta

Da există! Bănuiesc că întrebarea e retorică … :D. Ce legitimitate are întrebarea asta pusă de un credincios? Pentru că face reclamă, nu? Şi de ce aş căuta eu să fac reclamă în acest fel? Să fac reclamă la ce? Bisericii? Bibliei? lui Dumnezeu?

Oh! Nu am nici un dubiu că există „argumente din afara Bibliei despre existenţa lui Dumnezeu.” Tu eşti un argument iar numele tău nu e în Biblie (decât dacă ai scris una). Uită-te pe geam: sunt argumente. Cerurile spun slava lui Dumnezeu (Psalmul 19.1),  iarba şi crinii de pe câmp arată frumuseţea Lui (Matei 6.29-30). Cerboaica, când naşte, dă un argument pentru puterea lui Dumnezeu (Psalmul 29.9). Însuşirile Lui nevăzute, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit de la facerea lumii (Romani 1.20). Aşadar, există argumente! Tema nu promite ceva ce nu poate fi oferit.

Problema ar fi că oamenii, prin definiţie şi din fire, resping această apologetică (Romani 1.20-21). Aşadar, la ce ajută ea? Pavel spunea la ce: „aşa că nu se pot dezvinovăţi.” Oricum, nu trebuie să organizez eu o întâlnire ca să le arăt oamenilor că nu se pot dezvinovăţi. Ei nu se pot dezvinovăţi datorită a ceea ce este afară.

Dar cui vrem să-i dăm argumente „din afara Bibliei”? Pe cine vrem să convertim sau să convingem de existenţa lui Dumnezeu cu argumente din afara Bibliei? Pe necredincioşi? Se vor converti ei aşa – cu argumente din afara Bibliei? Să-i pregătim pe credincioşi pentru evangelizarea necredincioşilor cu „argumente din afara Bibliei”? De ce ar funcţiona metoda asta dacă nu a funcţionat Evanghelia? Sau ni se par mai raţionale argumentele „din afara Bibliei” decât Evanghelia Domnului Isus – aceea chiar din Biblie?

Apologetica, cel puţin, dă de gândit şi arată oamenilor că mai există variante, poate, la fel de deştepte ca ale lor. Este, de asemenea, şi un instrument superb pentru a pleca unele capete exagerat de arogante. Dar deconectată de Evanghelie? Aşa pe „din afara Bibliei”?

Martyn Lloyd Jones a fost invitat la o dezbatere despre existenţa lui Dumnezeu. Nu am dubii că s-ar fi apropiat mult de a-l face praf pe oponent – capacităţile sale au fost incontestabile. Ca un domn, Lloyd Jones a refuzat invitaţia pentru următorul motiv: Dumnezeu NU se dezbate. Dumnezeu nu e un subiect pentru dezbatere, datorită a cine este şi ce este. Niciodată nu ar trebui să ne punem în poziţia în care Îl discutăm pe Dumnezeu ca pe o propoziţie filozofică deoarece El nu este un act sau concept filozofic. Avem de-a face cu un Dumnezeu viu, care este sfânt şi un foc mistuitor.

În final, e legitim ca un creştin să organizeze o întâlnire, să predice o predică, să ţină un discurs bazat, în principal, în primul rând, în general – pe argumente extrabiblice? Când va ajunge să predice Evanghelia? De unde ştii că mai ai şansa să predici Evanghelia altă dată sau în altă circumstanţă?

Anunțuri

13 gânduri despre “Argumente din afara Bibliei pentru existenţa lui Dumnezeu

 1. Daca imi permiteti sa va raspund:
  Este cel putin gresit sa iti conturezi intreg orizontul cultural doar cu Biblia.
  Nu e doar legitim sa organizezi o asemenea intalnire. Este inevitabil. Una dintre trasaturile cele mai proeminente ale Adevarului este acea de a iesii mereu la lumina.
  Biblia nu este doar Putere si Cuvant viu. Este istorie. O istorie ce trebuie cunoscuta si una ce se confirma tot mai mult. Eu va incurajez, daca aveti timp si resurse, informati-va.
  Setea de cunoastere nu-ti va fi niciodata satisfacuta doar de Biblie. Cunoasterea nu e gresita, iar a fi capabil sa aduci un argument istoric ce sprijina biblia este o normalitate nu o rebeliune.
  Un argument extrabiblic nu e o carja pentru Cuvantul lui Dumnezeu, ci este o dovada ca Biblia vorbeste Adevarul.

  Apreciază

  1. Draga Andrei, de ce ar fi rau aceasta? Sunt crestini care deja oscileaza intre ateism si crestinism. Ceea ce cunosteau oamenii acum 2000 de ani nu se potriveste vremurilor noastre. Ateii din vremea de azi au un stil mult diferit de acu 2000 de ani. Adevarul trebuie aparat. Altfel crestinii care nu sunt siguri si care cunosc si altceva in afara Bibliei, se pot pierde. Ateii nu se vor feri sa militeze contra existentei lui Dumnezeu.

   Apreciază

   1. Andrei atata timp cat nu stim cine o sa fie mantuit si cine nu, datoria noastra a crestinilor este sa facem totul pentru oameni.Da, vai de ea de credinta ca unii dintre acestia sunt chiar pastori, unii chiar de la cei care ai primit sfaturi. De oamenii de rand nu mai vorbesc.Daca o sa stam cu mainile in san asteptand sa lucreze Domnul s-ar putea sa ne trezim ca cel din pilda talantilor.

    Apreciază

  2. sigur că vă permit …

   Ce e aia „întreg orizontul cultural”?

   care „adevăr” să iasă la lumină? Biblia?

   eu nu am nici o problemă cu a CONFIRMA Biblia. una e să spui că Biblia e „susținută” și alta e săs pui că e „dovedită”. Aici e vorba de argumente extrabiblice și nu de argumente extrabiblice care confirmă Biblia. Ori organizatorii nu au fost destul de clari.

   Apreciază

   1. Am sa includ, daca-mi permiti, cele doua intrebari in categoria Retoricului si am sa trec direct la subiect.
    Cred ca ne cam incalcim in terminologii aici.
    Dovada sau argument sau sustinere: ce ti-e una, ce ti-e alta? 🙂
    Orice argument extrabiblic, orice considerent dinafara spectrului biblic ce dovedeste/sustine/etc. autenticitatea crestinismului si existenta lui Ihvh este binevenit.
    Ideea era urmatoarea: Biblia in sine nu este singura sursa ce afirma sau confirma existenta lui Dumnezeu, iar orice dovada dinafara este, sau ar trebui sa fie, incurajata. Sunt convins ca motivatia din spatele evenimentului a fost una dreapta.
    Organizatorii au fost destul de expliciti, parerea mea, iar ideea de aparare a crestinismului este implicita.

    Apreciază

  3. exemplu? In catolicism se zice ca a fost vazuta Maria de unele personae si asa a ajuns sa fie venerate de oameni. Asa au ajuns sa creada ca si prin ea se pot mantui oamenii. In vedeniile acelor persoane Maria recunostea Sfanta Treime, dar cauta un loc impreuna cu ei. Acesta ar fi unul dintre cele mai periculoase argumente in favoarea lui Dumnezeu. Aici eu vad mai degraba un duh necurat ca la vrajitoarea eliberata prin Pavel apostolul.

   Apreciază

 2. repussuper, cred că acest exemplu este bun dintr-un anumit punct de vedere 🙂 Contexul în care discutăm despre argumentarea existenței lui Dumnezeu este însă unul, să zicem, reformat, nicidecum catolică. Catolicismul are prea mult paganism, prea multa forma si prea putin continut. Este bun exemplul tau totuși, deoarece tocmai datorită unor asemenea elucubrații regăsite în ograda papistașilor este nevoie de solide și reale argumentări.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s