4.4 – Neajutorarea văduvelor din familie duce la pierderea mântuirii?

Dacă cineva nu nu îngrijește de ai săi și mai ales de cei ai casei, a tăgăduit credința și este mai rău decât un necredincios” 1 Timotei 5.8

Sunt două motivații negative lăsate pentru stimularea celor care nu ar fi dorit să-și fi ajutat văduvele din familie: renunțarea la credință și regresare

Întâi, El spune că cei care nu-și ajută văduvele din familie s-au lepădat de credință. Pavel se referă aici la învățătura creștină. S-a observat că în această epistolă acesta este sensul pe care Pavel îl dă termenului. Articolul doctrinar la care face Pavel referire este tocmai acela predicat de el: că cei din familie trebuie să-și susțină material văduvele.

Doi, termenul „tăgădui” înseamnă „a refuza, a nega, a contrazice, a refuza să afirmi sau să mărturisești sau să te identifici cu ea”. Această „tăgăduire” se referă strict la acest articol doctrinar și nu la toată învățătura creștină. Textul nu spune că acești oameni au renunțat la tot corpul doctrinar creștin și chiar la credința mântuitoare în Domnul Isus ca singură cale de mântuire.

Trei, acești oameni au pretins că susțin învățătura Domnului până când aceasta a ajuns la buzunarele lor. Pavel concluzionează că, de fapt, acești oameni au abandonat învățătura Domnului și nu au nici un drept să se pretindă credincioși și susținători ai ei deodată ce își permit să selecteze din ea articolele care le convin mai bine. Odată ce abandonezi un articol din credință cine poate garanta că nu o vei abandona pe toată? Disponibilitatea de a renunța la una arată pericolul de a continua să faci asta și o stare duhovnicească periculoasă. Asta trebuie să te pună serios să te întrebi dacă inima ta este regenerată deodată ce pentru o asemenea responsabilitate ești gata să tăgăduiești o învățătura a Domnului despre care spui că Îl iubești și El îți coordonează întreaga viață fiind Domnul tău.

Patru, trebuie să remarcăm că aici nu ne este descrisă situația unora care au făcut acest pas necugetat de a-și abandona familiile. Pavel vorbește ipotetic despre o asemenea persoană. Acesta este un mod obișnuit al lui Dumnezeu de a lucra cu copiii Săi, El le arată pericolele prăpastiei nu arătându-le oameni care au căzut acolo ci care sunt consecințele căderii în ea. În acest fel copii lui Dumnezeu sunt păstrați departe de păcat. În acest fel folosește Pavel acest exemplu potențial cu efect stimulator pentru unii care ar fi fost ispitiți către neglijență și indolență.

Anunțuri

2 gânduri despre “4.4 – Neajutorarea văduvelor din familie duce la pierderea mântuirii?

 1. ” În acest fel folosește Pavel acest exemplu potențial cu efect stimulator pentru unii care ar fi fost ispitiți către neglijență și indolență.”

  Inteleg… in alte cuvinte „băieți, daca nu aveti grija de soacră, este o posibilitate teoretică ca o sa va puteti pierde mîntuirea, dar practic, nici vorbă, ca voi stiti ca ce-i mîntuiti vor avea grija de soacră, si de fapt tot ce am scris aici este numai la modul potential, ca a trebuit să umplu cu ceva reguli paginile asta nou testamentare” .. 🙂

  Apreciază

  1. ți-am spus că citești prea mult arminianisme de două parale

   unde vezi tu pierderea mântuirii aici? Se vorbește de „credință” care în context este corpul doctrinar de învățături creștine și nu credința în Domnul Isus. Să înțeleg că nu ai citit articolul deodată ce argumentezi ca un arminian 😀

   Presupune că locuiești la marginea unei păduri și e și o prăpastie pe acolo. Ai doi copii ascultători care te iubesc și nu vor să-și facă rău lor înșiși. Le spui că dacă se vor apropia de prăpastie e periculos și e posibil să moară. Asta înseamnă că ei vor merge acolo? Cu ce scop le spui? ca să nu meargă, nu? Scrie textul că cineva a făcut acea faptă? Și pelagian dacă ești nu poți citi textul cu nesimțirea asta.

   deci batjocura ta arminianistă e ieftină măi calvinistule!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s