Biserica ca familie sau corporaţie

Prezbiterului, în 1 Timotei 3, i se cere „să-şi conducă bine propria casă” iar raţiunea este „dacă cineva nu ştie să-şi conducă propria casă, cum va îngriji de casa lui Dumnezeu„? Diaconului de asemenea i se cere să-şi „conducă bine copiii şi propria casă„.

Sunt câteva implicaţii foarte serioase ale acestui text:

Întâi, biserica trebuie privită ca o familie nu ca o afacere sau ca o corporaţie. Deodată ce astăzi atât de multe biserici sunt privite de păstori şi prezbiteri ca nişte afaceri acest text este actual şi foarte relevant pentru vremea aceasta. Un om care priveşte biserica ca pe o corporaţie nu are voie să fie prezbiter; trebuie destituit degrabă.

Doi, Înseamnă şi că prezbiterul trebuie să fie validat în familie şi nu în afaceri. El trebuie să se califice în conducerea familiei, nu a unei corporaţii, a unei firme sau a unei afaceri. El poate să fie un expert în conducerea afacerilor dar să fie un afon în conducerea unei familii. Sunt afacerişti de mare calibru dar care sunt nişte eşecuri în familie, nu îşi respectă soţiile şi nu ştiu să-şi educe copiii. Ei nu au voie să fie prezbiteri.

Trei, mai trebuie specificat şi că logica este aceasta: Dumnezeu nu vrea să te porţi cu fraţii din biserica ca şi cu angajaţii sau robii tăi ci cu oameni care fac parte din familia ta. Pentru acelaşi motiv Timotei e sfătuit să se raporteze la cei din biserică privindu-i ca pe membri ai familiei sale: „Nu mustra cu asprime pe un bătrân, ci sfătuieşte-l ca pe un tată; pe tineri sfătuieşte-i ca pe nişte fraţi; pe femeile bătrâne, ca pe nişte mame; pe cele tinere, ca pe nişte surori, cu toată curăţia.”1 Timotei 5.1-2

Patru, deodată ce şi funcţia administrativă de diaconie are aceeaşi cerinţă înseamnă că nici măcar în împărţirea ajutoarelor pentru văduve nu trebuie să te laşi condus de o mentalitate corporaţionist-managerială. A ajuta văduvele în nevoie este o slujbă duhovnicească şi administrativă şi nu doar administrativă. Nu este nici măcar administrativă în primul rând ci duhovnicească întâi de toate dar cu un caracter parţial administrativ.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s