Pneumatologie puritană (4)

Isaac Ambrose abordează și diferența dintre lucrarea Duhului Sfânt în dispensația Vechiului downloadTestament și cea a Noului Legământ. El spune că diferența este aici: „înainte de aceasta, duhul era doar stropit peste ei, dar acum El a fost turnat peste ei”. Probabil că aceste cuvinte se referă la intensitatea lucrării Duhului deoarece explică și adaugă că „înainte de aceast, vântul suflase ușor peste ei și fuseseră împrospătați cu o mică adiere; dar acum, vântul a bătut cu putere peste ei.

1. Felul în care a fost trimis Duhul.

Duhul venea de obicei în vise sau vedenii, sau într-un glas domol și blând, sau în unele feluri ascunse. Dar acum a venit în putere, în dovadă și în demonstrare și de aceea, este numit „duh de descoperire și de cunoaștere” (Efeseni 1.17).

2. Subiecții cărora le-a fost trimis

Înainte venea numai la grădina închisă a iudeilor, dar după înălțarea lui Hristos, Duhul a fost turnat peste orice făptură, astfel că acum, orice credincios face parte din Israelul lui Dumnezeu, fiecare creștin este un templu al Duhului Sfânt.

3. Măsura trimiterii Sale

La început a fost trimis numai în stropi și picuri dar acum a fost turnat în ploi îmbelșugate. Nu putem nega că există grade ale Duhului; la învierea lui Hristos, apostolii au primit Duhul, dar acum au fost umpluți cu Duhul. Atunci a fost doar o suflare, acum era un vânt puternic. Și cu adevărat, niciodată nu a mai fost dată o măsură asemnătoare a Duhului ca acum. Noi și părinții de după aceasta avem, cum ar veni, doar un hin de Duh din efa lor.

Aș încheia cu aceste concluzii: (1) puritanii făceau diferența între a primi Duhul Sfânt și a fi umplut cu Duhul Sfânt; (2) puritanii făceau diferența între adierea ușoară a prezenței lui Dumnezeu și modul puternic în care se manifestă în Noul Legământ. Cu alte cuvinte, credincioșii Noului Legământ care încă vor adierea ușoară regresează într-un sens; (3) puritanii făceau diferență între umplerea cu Duhul de care au avut parte cei de la Cincizecime și cel de care avem parte noi – măsura fiind diferită.

Isaac Ambrose, Privind țintă la Isus, p.741, 742, 743

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s