III. Indicații practice pentru omorârea păcatului

[I] Ia în vedere dacă poftele tale au aceste simptome periculoase care le acompaniază.

1Înrădăcinarea – dacă pofta a prevalat și a locuit cu putere în inimă fără să fi existat încercări pline de vigoare pentru a o omorâ. Bolile neglijate sunt de obicei mortale, întotdeauna periculoase;

2.  Motive ascunse ale inimii pentru aprobarea ei însăși – scuzarea păcatului prin lucruri bune ale inimii – dar faptul că ai lucruri în comun cu creștinii nu înseamnă că ești creștin!

A-ți aduce aminte de experiențele din trecut este un lucru bun și practicat în Biblie (Ps. 77:6-11; 2 Cor 13:5) dar a face acest lucru pentru a satisface conștiința este o tactică disperată a unei inimi îndrăgostită de păcat. Aceasta înseamnă a adăuga beție la sete (Deut 29:19). Acest lucru îl făceau evreii reclamând apartenența la seminția lui Avraam.

3Aplicarea harului și milei unui păcat nemortificat sau unui păcat pentru care nu au existat străduințe serioase de mortificare. Acesta este un semn al unei inimi îndrăgostite de păcat (Iuda 4; Romani 6:1-2). Acesta este exemplul lui Naaman (2 Regi 5:18).

4. Succesul frecvent al seducției păcatului în obținerea aprobării voinței – chiar și atunci când păcatul nu e înfăptuit. Păcatul poate avea succes fără să fi fost înfăptuit.

5Corectarea păcatului doar de frica iadului sau de rușinea oamenilor. Acest lucru nu e mai mic decât orice alt păcat. Această stare este periculoasă fiindcă este suficient ca să nu existe pedeapsă și omul păcătuiește, așa că nu diferă cu nimic de înfăptuirea și trăirea în păcat.

Cei care sunt în Hristos le este semănată principiul urâciunii păcatului, dragostei de Dumnezeu; prețuirea comuniunii cu Dumnezeu, o  adâncă ură față de păcat (Geneza 39:9; 2 Cor 5:14; 7:1).

Omul condus de pofte nu are nimic decât legea care i se opune așa că nu se poate lupta cu armele evangheliei ci doar cu judecata și harul – care sunt armele legii. Aici nu este harul reînnoitor ci doar de harul restrângător.Când ești ispitit să păcătuiești ce îți spui sufletului? (Geneza 4:7). Singurul motiv pe care îl folosește Pavel este – Romani 6:14.

6. Când există o împietrire judiciară sau cel puțin mustrarea pedepsei. Dumnezeu lasă uneori pe ai lui în puterea unei pofte pentru a-i corecta de alte păcate (Isaia 63:17). Examinează-ți inima și vezi în ce condiție era sufletul înainte să fii legat de păcatul de care acum te plângi: ai fost neglijent în îndatoriri? Ai fost indisciplinat? Există vina unui păcat de care nu te-ai pocăit?

7. Când pofta a rezistat deja tentativelor lui Dumnezeu împotriva ei. Această condiție este descrisă în Isaia 57:17. În citirea cuvântului uneori Dumnezeu îl face pe om să tremure datorită condiției. Prin predicarea cuvântului – Dumnezeu se întâlnește cel mai des cu omul. Dacă sufletul trece peste acestea – se află într-o condiție tristă.

[II]  Fă ca mintea ta să aibă o înțelegere asupra vinei, pericolului (a. Împietrire prin înșelare; b. Corecțiile temporare; c. Pierderea păcii și puterii pentru totdeauna; d. distrugerea eternă) și răutății păcatului (a. Duhul este întristat; b. Isus este rănit iarăși; c. Omul devine inutil pentru generația lui).

[III]  Încarcă-ți conștiința cu vina păcatului. Nu doar te gândi că păcatul are o vină ci și încarcă-ți conștiința cu cu vina erupțiilor actuale.

1. De la general la particular.

A. Adu Legea în conștiință, pune corupția în fața ei și roagă-te ca să fii afectat de ea. Ia în calcul sfințenia, spiritualitatea, severitatea Legii și vezi cum poți sta în fața ei. Fii afectat cu teroarea lui Dumnezeu din Lege și vezi cât de drept este să primești răsplată pentru fiecare păcat. Distruge orice amăgire a firii că puterea păcatului nu ar fi asupra ta – atâta timp cât pofta activează în tine

B. Adu pofta la Evanghelie – nu pentru eliberare ci, de asemeni, pentru convingere a vinovăției (Zaharia 12:10; Ioan 19:37). Uită-te la harul, sângele și dragostea pe care le-ai disprețuit! Acesta e răspunsul pe care Îl dai tu Tatălui pentru dragostea Sa, Fiului pentru sângele Său și Duhului Sfânt pentru harul Său.

2. Mergi în particular.

A. Ia în considerare infinita răbdare a lui Dumnezeu față de tine în particular. Gândește-te la modul trădător și fals în care te-ai purtat cu Dumnezeu din când în când, cum L-ai lăudat cu buzele dar ți-ai călcat angajamentele și promisiunile.

B. Ia în considerare harul manifestat față de tine prin recuperarea ta în părtășia cu El. Te-ai gândit deseori că este imposibil ca El să te mai poarte iarăși după câte ai făcut, că ar trebui să te lepede și să nu mai aibă har, că acum nu te mai poate tolera. Și totuși în ciuda tuturor așteptărilor El s-a reîntors cu dragostea Lui.

C. Ia în considerare orice manifestare a harului față de tine  în bucurii, încercări, eliberări, îndurări. Încarcă-ți conștiința cu ele și nu te opri până când nu ești afectat cu vina corupției interior, până când nu ești sensibil la rănile ei și până nu cazi în țărână înaintea Domnului.

[IV] Tânjește constant după eliberarea din puterea păcatului – nu te odihni până nu ai această dorință. Ea este vitală pentru mortificare. Însăși această dorință este un har.  Dorințele sunt foarte necesare – ele pun credința și nădejdea la lucru și mișcă sufletul către Dumnezeu.

[V] Vezi dacă  boala este înrădăcinată în natură și e sporită de constituția ta.

1. Acest lucru nu atenuează vina fiindcă toate păcatele vin din natură (Ps. 51); Faptul că ești înclinat către un anumit păcat este o cale păcătoasă prin care se manifestă natura căzută.

2. Păcatul și Satan au avantaje dacă constituția ta înclină spre acel păcat așa că trebuie o atenție extraordinară altfel natura va învinge sufletul tău.

3. Există o singură cale eficace pentru acest tip de păcat: aducerea sufletului în supunere (1 Cor 9:27). Dar ține minte că: (a) slăbirea exterioară a trupului nu e bună în ea însăși ci este doar o metodă pentru un scop propus; (b) metodele nu au putere în ele însele pentru a mortifica păcatul fiindcă ar însemna că pot funcționa și la persoane neregenerate.

[VI] Observă ocaziile și avantajele pe care boala ta le-a luat pentru a se ridica și a se întinde, și veghează împotriva tuturor. Gândește-te la ce căi, ce companii, ce oportunități, ce condiții îți oferă avantaje pentru păcat și evită-le. Aerul, sezonul și vremea care îți face rău – trebuie evitată.

[VII] Ridică-te cu forță și energie împotriva primelor acțiuni și embrioni ai bolii tale. Păcatului nu i se poate pune bariere – omoară-l din pântece (singurul avort permis). Dacă îi lași păcatului puterea de a face un pas sigur îl va face și pe al doilea.  Este imposibil în acest caz să-i pui bariere.

[VIII] Meditează așa încât să fii plin totdeauna cu gânduri josnice despre tine.

1. Excelența și maiestatea Lui vs. diferența infinită față de El (Iov 42:5-6). Gândește-te mult la măreția lui Dumnezeu pentru ca să fii umil. Acesta este modul prin care îndepărtezi mândria din inimă.

2. Gândește-te la necunoștințele tale față de El pentru ca să fii SMERIT. Putem vorbi mult despre Dumnezeu, căile Lui, lucrările Lui, planurile Lui dar adevărul este că știm foarte puțin despre El.

[IX] Nu-ți spune „pace” ție însuți până când Dumnezeu nu o rostește, dar ascultă la ceea ce Dumnezeu spune sufletului tău –

1. El spune „pace” cui vrea și în ce măsură vrea El.

2. E prerogativa lui Hristos de a spune pace. (a) noi ne spunem pace fără să fi avut parte de detestarea inimaginabilă a păcatului; (b) spunem pace falsă bazată pe convingerile intelectuale nu a Duhului – El atinge toate părțile;

3. o facem ușuratic – în grabă, și apare iar;

4. Ieremia 6:14; 8:11 – dacă spui pace în timp ce este alt păcat – nu de mai mică importanță – pe care nu l-ai tratat, aceea este o pace falsă și nu e de la Duhul lui Dumnezeu;

5. pacea lui Dumnezeu este umilitoare.

rezumat din: John Owen – “Of the mortification of sin” – part 2 – The Nature of Mortification, p. 78-127

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s