Umpluţi de Duhul, F.B. Hole

În ultima vreme citesc autori cesaţionişti (în mare parte necunoscuţi) şi acestea sunt câteva puncte în care consider că aceştia greşesc: (1) umplerea cu putere pentru slujire este descrisă în Fapte 1 în timp ce în Fapte 2 avem de-a face cu botezul în trupul lui Hristos; (2) umplerea din Fapte este aceeşi cu cea din Efeseni 5.18 (doar pentru că se folosesc termeni similari) însă e diferită de a fi „plin de Duhul” – ultima fiind cu caracter sfinţitor; (3) trebuie să laşi ca umplerea să se întâmple de la sine şi nu cumva să o cauţi prin rugăciune, deşi cartea Fapte arată că s-au şi rugat pentru ea; (4) la Cincizecime ucenicii primesc Duhul Sfânt şi sunt umpluţi cu Duhul, două laturi distincte ale primirii Duhului, în timp ce Fapte vorbeşte doar despre a doua; (5) locuirea Duhului aduce putere şi nu umplerea cu Duhul, în timp ce cartea Fapte arată că umplerea aduce acestă putere.

Oricum mă bucur să citesc autori care păstrează esenţa lucrării Duhului Sfânt în ciuda etichetelor şi termenilor folosiţi cu neatenţie în foarte multe cazuri.

Domnul le spune lămurit ucenicilor că trebuie să aştepte pentru a fi îmbrăcaţi cu putere înainte de a-I fi martori. Totuşi, ei Îl urmarseră timp de trei ani şi lucrarea Duhului avusese loc în ei. Mai mult, ei primiseră o învăţătură excepţională din însăşi gura Domnului. Cu toate acestea, toate privilegiile prezentate nu le dădeau o putere suficientă. Cu toată râvna lor pentru mărturie, ei erau fără eficacitate, până când le-a fost dat Duhul Sfânt. Din aceel moment, gurile lor s-au deschis şi încă cu ce rezultate remarcabile!

În ziua Cincizecimii, ucenicii n-au primit numai Duhul Sfânt care să rămână în ei, ci „ei au fost umpluţi cu Duhul Sfânt (Faptele 2.4).

A fi plin de Duhul nu e o stare permanentă, ca aceea de a fi locuit de El. În adevăr, Petru a fost cel puţin de două ori umplut de Duhul Sfânt (Faptele 4.8, 31).

Acela care este umplut de Duhul îşi controlează acţiunile, fiind dirijat într-un mod potrivit şi, mai mult, într-un mod divin.

F.B. Hole, O mântuire aşa de mare, p.103, 104

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s