Fapte 1, Perioada preînălțare

I. LUCRAREA DIRECTĂ (v.1-14). Luca își începe a doua carte printr-un sumar al primei cărți. Această primă secțiune descrie lucrarea Domnului Isus Hristos în cele două perioade ale ei.

1. Perioada preînălțare (v.1-9).  În această perioadă Domnul Isus Hristos a avut de lucrat în mod special cu două categorii de oameni.

a. Oamenii. Față de oameni Hristos a „început să facă și să învețe”. Aici regăsim două părți ale lucrării Domnului Isus față de oameni: învățătura și faptele. În lucrarea Domnului Isus a existat o îmbinare perfectă între ceea ce a făcut și ceea ce a spus. Niciodată Domnului nu a acoperit o parte a lucrării cu cealaltă, nu a înlocuit-o pe una cu cealaltă și nici nu le-a confundat.

b. Apostolii. Apostolii au constituit categoria cea mai importantă față de care Domnul Isus s-a ocupat într-un mod special. În text ne sunt prezentate patru preocupări ale Domnului față de ucenicii Săi:

(1) Pedagogia. Prima și principala activitate și preocupare a Domnului față de ucenici a fost să le dea „prin Duhul Sfânt, porunci apostolilor pe care i-a ales.” Aici se evidențiază două aspecte importante ale acestei instruiri: întâi, că această instruire a fost făcută „prin Duhul Sfânt”. Înțelegem de aici că Însuși Domnul Hristos, deși era Dumnezeu întrupat, în instruirea ucenicilor a fost călăuzit de Duhul Sfânt; doi, această instruire a fost îndreptată către „apostolii pe care i-a ales.” Hristos a avut un grup specific de oameni pe care i-a trimis și de care s-a ocupat într-un mod special și diferit de modul în care s-a ocupat de ceilalți.

(2) Arătarea. Scriitorul Luca ne prezintă șase aspecte ale acestei arătări a Domnului: întâi, momentul arătării: „după patimile Sale, li S-a și arătat”; doi, calitatea arătării: El „li S-a și arătat El Însuși viu”; trei, modalitatea arătării: „li S-a și arătat cu multe dovezi”; patru, perioada arătării: „timp de patruzeci de zile”; cinci, mesajul arătării: „vorbind cele despre Împărăția lui Dumnezeu;”

(3) Porunca. Ultima preocupare a Domnului Isus față de ucenici a fost să îi învețe despre venirea Duhului Sfânt.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s