Puritanii despre rugăciunea pentru Duhul Sfânt

Puritanii sunt sechestrați astăzi în foarte multe sisteme teologice. Pe de o parte carismaticii îi folosesc pentru a justifica anumite practici aberante și/sau dubioase în timp ce cesaționiștii fac același lucru pentru a-și apăra cesaționismul.

Am citit o mare parte din lucrarea teologului puritan John Owen, Pneumatologia, și cred că poziția sa teologică este undeva „la mijloc”. Nu e nici cesaționist pur sânge dar este departe de a fi continuaționist deplin.

Recent însă am deschis discuția despre rugăciunea către și pentru Duhul Sfânt. Puritanii încuviințau așa ceva și voi oferi un simplu citat pe care îl puteți verifica și, poate, apoi veți oferi o traducere mai bună:

Ni se spune într-un mod special să ne rugăm ca Dumnezeu să dea Duhul Sfânt, așa încât prin ajutorul și asistența Sa să trăim pentru Dumnezeu în acea sfântă supunere pe care El ne-o cere (Luca 11.9-13). Mântuitorul nostru … Îl face pe Duhul Sfânt subiectul principal al rugăciunilor: „Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!””  unde pentru celălalt evanghelist este „lucruri bune” (Matei 7.11) deoarece El este autorul lor în noi și față de noi, Dumnezeu neoferindu-ne vreun lucru bun fără să o facă prin Duhul Sfânt.

John Owen, Pneumatologia, p.151-152

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s