Pneumatologie puritană (10)

Puritanii sunt de obicei puşi în clasa cesaţionistă. Şi de obicei, în privinţa darurilor miraculoase, ei sunt aşa. Însă ceea ce observ diferit de cesaţionismul actual este faptul că aceştia au promovat o comuniune adevărată, vie şi reală cu Duhul Sfânt. În această categorie se găseşte experienţa „mărturiei Duhului”.

Există o mărturie a Duhului pe care uneori, Duhul o poate sugera şi adeveri conştiinţei sfinţite cu un glas tainic, liniştit, care farmecă inimă, de felul: „Tu eşti copilul lui Dumnezeu! Eşti în numărul celor ce vor fi mântuiţi! Vei moşteni viaţa veşnică”.

Deşi Duhul poate mărturisi direct fără nici o aplicaţie clară şi formală a Cuvântului, totuşi El nu mărturiseşte niciodată decât conform Cuvântului. Dacă un om nu a simţit niciodată păcatul ca o povară, care leapădă îndatoririle religiei, care nu se roagă, nu citeşte, nu ascultă, nu meditează … este cert că Duhul Sfânt nu este autorul acesteia.

Duhul mărturiseşte indirect (mijlocit), şi aceasta o face fie fără argumente, fie cu argumente, dar amândouă sunt luate din Cuvânt. Fără argumente, adică atunci când Duhul aplică sufletului un cuvânt potrivit şi fără multă zarvă, împuterniceşte sufletul să creadă acel cuvânt. Unii pot povesti despre momente extraordinare ale providenţei care au însoţit cutare sau cutare cuvânt despre care nu ştiau că există în Scriptură sau nu ştiau unde anume este în Scriptură şi cu toate acestea, când au deschis Cartea, acesta a fost primul loc pe care le-a căzut ochii sau poate că nu aveau Cartea şi, folosindu-se de de alte mijloace, li s-a spus un cuvânt sau şi-au amintit un cuvânt într-un mod neaşteptat, atât de nimerit situaţiei de parcă ar fi fost un mesaj din cer; cu siguranţă că sugestia Duhului din cuvinte este foarte vizibilă, cu toate acestea, o simplă transmitere a cuvântului nu reprezintă nici o garanţie că acesta vine de la Duhul dacă sufletul nu se apropie de scopul spre care îndreaptă cuvântul respectiv.

Isaac Ambrose, Privind ţintă la Isus, 774, 775, 776

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s