Corectând concepţia despre harul irezistibil cu John Owen

Scriptura spune că unii oameni „se împotrivesc Duhului Sfânt” (Fapte 7.51) şi zădărnicesc lucrarea Lui faţă de ei, dar aceasta nu este pentru că o pot face în mod absolut, ci că o pot face doar faţă de un anume mod, fel sau grad al operaţiunilor Sale. Omul poate rezista unui anume fel sau gen de metode pe care El le foloseşte, pentru un anumit final sau obiectiv, însă ei nu Îi pot rezista scopului şi finalului către care ţinteşte; pentru că El este Dumnezeu şi „cine rezistă voii Sale?” (Romani 9.19). De aceea în orice lucrare a Lui două aspecte trebuie luate în considerare: (1) spre ce ţintesc metodele pe care le foloseşte în propria lor natură; (2) Ce intenţionează prin ele.

Primele pot fi refuzate şi zădărnicite (adică metodele) dar cele din urmă nu pot fi (adică scopurile). Câteodată, în şi prin acel cuvânt care în propria natură tinde spre convertirea păcătoşilor, el intenţionează prin el doar împietrirea (Isaia 6.9,10; Ioan 12.40-41; Fapte 28.26-27; Romani 9.8); şi El poate, când doreşte, să exercite putere şi eficacitate în lucrare îndepărtând toată rezistenţa. Oamenii pot refuza lucrarea Lui şi pot respinge planul Lui cu privire la ei; dar când El îşi foloseşte puterea, prin şi în cuvânt, pentru crearea unei inimi noi în om şi deschiderea ochilor celor care sunt orbi, el o face în asemenea fel încât îndepărtează principiul rezistenţei, care nu este, şi care nu poate fi, rezistat.

John Owen, Pneumatologia, p.193 (sublinierile îmi aparţin)

Anunțuri

5 gânduri despre “Corectând concepţia despre harul irezistibil cu John Owen

    1. când ai atenţia distrasă nu scrie comentarii lipsite de atenţie. Eu am dat exemplu pentru ce înseamnă „subliniere” și nu dacă eu am folosit toate metodele de subliniere, cum ar fi îngroșarea. Mă împingi să nu-ți iau în serios comentariile.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s