Puritanul John Owen despre tipurile de profeți

În discuțiile recente despre darurile miraculoase am observat un apel frecvent la tradiția reformată puritană pentru susținerea cesaționismului și, în mare parte, acest apel este legitim cel puțin pentru că puritanii au fost, ca principiu, într-o formă sau alta, cesaționiști. Totuși puritanii au acceptat, spre exemplu, existența a mai multe tipuri de profeție – lucru pe care mulți cesaționiști îl neagă. John Owen observa următoarele tipuri de profeți:

Prin profeți se înțelegea:

1. Un oficiu extraordinar și daruri extraordinare;

2. Uneori doar daruri extraordinare  (fără oficiu extrordinar);

3. Uneori un oficiu obișnuit, cu daruri obișnuite;

Primul tip sunt puși în al doilea rang după apostoli (1 Corinteni 12.28). Două lucruri le sunt atribuite: (a) eu primeau revelații imediate și direcții de la Duhul Sfânt în ce privea îndatorirea prezentă a bisericii (Fapte 13.2); (b) ei prevesteau lucruri care aveau să vină, prin inspirația Duhului Sfânt, atunci când edificarea bisericii era preocuparea (Fapte 19.28-30; 21.10-11; 22.22-23). În toate cetățile prin care trecea (Pavel) și aveau biserici plantate erau și profeți în ele. Aceste lucruri erau necesare pentru confirmare, direcție și mângâiere; și aceste oficii au fost suplinite pentru o perioadă – atâta timp cât a fost nevoie. Unii spun că oficiul acesta era extraordinare datorită darului și lucrării lor; dar la fel era și cu evangheliștii; Însă nu se menționează puterea și autoritatea acestor profeți.

Al doilea tip se referă la cei care aveau daruri extraordinare fără oficiu. Despre Filip evanghelistul se spune că „El avea patru fete fecioare care proroceau.” (Fapte 21.9). Nu se spune că erau profetese așa cum era în Vechiul Testament, ci doar că „profețeau”;  ele aveau revelații de la Duhul Sfânt ocazional pentru folosul bisericii: pentru că a profeți este să declari lucrurile ascunse printr-o revelație imediată (Matei 26.68; Luca 22.64). Un dar extraordinar fără oficiu este semnificat și în Fapte 19.6: „Când şi-a pus Pavel mâinile peste ei, Duhul Sfânt S-a coborât peste ei, şi vorbeau în alte limbi şi proroceau.” Profețirea lor, care era o declarare a lucrurile spirituale prin revelație imediată, a fost de aceeași natură ca vorbirea în alte limbi; ambele fiind daruri extraordinare și operațiuni ale Duhului Sfânt.  Ele nu constituiau oficii distincte în biserică, ci erau diverse persoane în fiecare biserică înzestrate cu acest dar extraordinar pentru edificarea bisericii și de aceea sunt plasați înainte de învățători, cuprinzându-le pe ambele, care era principalul soi de oficiu ordinar care a continuat în biserică, 1 Corinteni 12.28 („Şi Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi, apostoli; al doilea, proroci; al treilea, învăţători;„) . De acest fel erau profeții descriși în  Corinteni 14.29-33, pentru că ei nu erau cu oficii declarate în biserică și nici nu erau frați din biserică la întâmplare, ci erau aceia care au primit în mod special un dar extraordinar, așa cum e evident din context, versetele 30 și 37.

Al treilea tip se referea la un oficiu obișnuit cu dar obișnuit: Romani 12:6 „Deoarece avem felurite daruri, după harul care ne-a fost dat: cine are darul prorociei să-l întrebuinţeze după măsura credinţei lui.” Aici profeția nu poate însemna altceva decât învățarea și predicarea, în expoziția și aplicarea cuvântului; pentru că se oferă o regulă externă, să fie făcută după „măsura credinței lui”, sau doctrina credinței revelată în Scriptură. Aceasta a fost și va continua să fie lucrarea și datoria învățătorilor obișnuiți din biserică, fiind capacitați prin darul lui Hristos, pe care îl primesc prin Duhul Sfânt, Efeseni 4.7.

Deși John Owen a spus că primele două tipuri de profeți au încetat el o face datorită contextului în care erau unii care „nu aveau chemare extraordinară, nici daruri extraordinare, nici ordinare extraordinară ci doresc doar să își asume putere extraordinară asupra bisericii și ucenicilor lui Hristos”

John Owen, Pneumatologia, p.451-453

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s