Responsabilitatea este legată de capacitate?

Astăzi pare-se a fi foarte logic să spui că Dumnezeu nu poate cere nimic unui om dacă acesta nu poate să îndeplinească respectivul lucru. Cu alte cuvinte, responsabilitatea unui om este legată de capacitatea acestuia de îndeplini acea responsabilitate.

Falsitatea acestei doctrine este evidentă: dacă diavolul nu poate să facă decât rău nu înseamnă că este absolvit de responsabilitatea de a trăi în supunere față de Dumnezeu, la fel cum un om dependent de pornografie, droguri, etc nu este absolvit de vina sa sau de responsabilitatea de a nu se lăsa robit de aceste lucruri.

Pe de altă parte, Legea lui Dumnezeu este o exprimare naturală a naturii Sale. Dumnezeu nu poate cere omului ceva mai puțin decât este în conformitate cu natura Sa, altfel nu ar mai fi un Dumnezeu sfânt. În plus, păcătoșenia voluntară și vinovată a omului nu scade standardele lui Dumnezeu. Faptul că un om este incapabil de a face ceva pentru că nu vrea nu îl absolvă de vina sa. Un judecător nu poate ierta un criminal doar pentru că acesta este atât de legat de propria plăcere malefică de a ucide. Priviți totuși ce spune John Owen:

A presupune că noi avem puterea de a face orice Dumnezeu ne cere înseamnă să faci crucea și harul lui Hristos fără efect. Datoria noastră este datoria noastră, constituită inalterabil de legea lui Dumnezeu, fie că avem puterea de a o îndeplini sau nu, iar Dumnezeu nu este obligat să o lege de o conformitate cu deformările noastre, și nici potrivită cu slăbiciunile noastre păcătoase.

John Owen, Pneumatologia, p.401

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s