Matthew Henry despre turnarea Duhului peste orice făptură

sursa: http://goo.gl/dvyPVG
sursa: http://goo.gl/dvyPVG

Deși premilenismul dispensaționalist este foarte inconfortabil lângă o asemenea interpretare totuși o prezint pentru a fi citită și luată în seamă. Matthew Henry merge bine în interpretare până la punctul în care spune că ceea ce profețeau aceștia în ziua Cincizecimii era distrugerea Ierusalimului. O astfel de speculație nu poate fi pusă în context sub nici o formă. Nici Fapte 2 și nici Ioel 2 nu permite o astfel de speculație în interpretare.

Se referă la ultimile zile, la timpurile Eavngheliei, care sunt numite „zilele din urmă” pentru că dispensația Împărăției lui Dumnezeu printre oameni, pe care Evanghelia o stabilește, este ultima dispensaie a harului divine, și noi nu trebuie să ne mai uităm pentru continuarea ei până la sfârșitul vremurilor.

[1] Va fi o efuziune plină și extensivă a Duhușui harului din înalt decât a fost înainte. Acum Duhul avea să fie turnat nu doar peste evrei, ci peste orice făptură, neamuri și evrei, deși se pare că nici Petru nu a înțeles asta (Fapte 11.17). Sau, asupra oricărei făpturi, adică asupra oricărui tip de om, indiferent de rang sau condiție.

[2] Duhul va fi în ei un Duh al profeției; prin Duhul ei vor fi capacitați să prevestească lucrurile care vor veni, și să predice Evanghelia la orice făptură. Această putere este dată indiferent de distincția sexului, fără distincție a vârstei, și primesc revelații divine, ca să fie comunicate bisericii; și fără distincție a condiției exterioare – chiar și robii și roabele vor primi și vor profeți; sau, în general, bărbații și femeile, pe care Dumnezeu îi cheamă robii și roabele Lui.

În începutul erei profeției în Vechiul Testament erau școli ale profeților, și, înainte de asta, Duhul profeției venea peste bătrânii lui Israel aleși pentru conducere; dar acum Duhul urma să fie turnat peste ranguri inferiaore, ca și cei care nu erau aduși în școlile profeților, pentru că împărăția lui Mesia este pur spirituală.  Menționarea „fiicelor” și „roabelor” arată că și femeile au primit darul Duhului Sfânt, ca și bărbații. Filip, evanghelistul, avea patru fete care profețeau (Fapte 21.9), și Pavel a găsit abundența acestor daruri a limbilor și profeției în biserica din Corint, și s-a văzut nevoit să interzică femeilor să folosească acest dar în public (1 Corinteni 14.26, 34).

Matthew Henry, Commentary on the whole Bible, p.42-43

Anunțuri

9 gânduri despre “Matthew Henry despre turnarea Duhului peste orice făptură

 1. 1. ” ceea ce profețeau aceștia”… care sunt „acestia”?
  2″ ceea ce profețeau aceștia în ziua Cincizecimii era distrugerea Ierusalimului.” … de ce nu SI distrugerea Ierusalimului (ca eveniment apropiat) si apoi si ce se va intampla in zilele din urma (ca eveniment important)? Majoritatea profetiilor au o bataie scurta (implinire apropiata) – unde multe profetii s-au implinit deja partial, daca nu total – si obataie lunga (implinire indepartata) – unde profetiile vor fi implinite final si plenar –
  3- >imparatia lui Mesia PUR spirituala? pai speranta primilor apostoli era si una fizica „asezarea Imparatiei pe Pamant, ptr evrei, ca implinire finala a legamantelor (avraamic, deuteronomic si davidic)…VA EXIZSTA O IMPARATIE FIZICA A LUI MESIA PE PAMANT – IN MILENIU!!!
  4-nu esti premilenist si dispensationalist? 😀

  Apreciază

   1. pai si care sunt cei ce profeteau… inainte sa citezi, ai facut aceasta afirmatie.. e vorba de ucenicii peste care se pogorase Duhul, in Fapte 5? sau de multi altii???

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s