Părerea de rău a pocăinței adevărate

harul
sursa: http://goo.gl/8Pbso8


1. Este lăuntrică

a. Este a inimii. Regretul fățarnicilor se vede doar pe fața lor. Pocăința lui Ahab a fost doar una exterioară. El și-a sfâșiat hainele, dar nu și-a sfâșiat inima (1 Regi 21.27).

b. Este o întristare pentru păcatele inimii, pentru primele izbucniri ale păcatului. El plânge pentru propriile-i înclinații rele, chiar dacă acestea nu vor ajunge să se transforme în fapte păcătoase.

2. Este sinceră. Vorbim aici despre o înstristare pricinuită de un păcat și nu de o pedeapsă. Un hoț regretă că este prins, nu pentru că a furat, ci pentru că va trebui să plătească pentru fapta lui. Dumnezeiasca părere de rău este provocată în primul rând de o ofensă la adresa divinității.

3. Împletită cu credința. Dacă nu există credință în suflet, atunci nu mai putem vorbi despre o părere de rău a umilinței, ci mai degrabă despre una a disperării.

4. Profundă.

a. Treuie să fie cel puțin la fel de mare ca cea stârnită e o pierdere lumească.

b. Trebuie să plângem mai mult ofensele aduse divinității decât pierderea unor relații dragi. Sfânta întristare trebuie să întreacă întristarea pricinuită de un mormânt (Ieremia 22.10; 16.6) deoarece la îngroparea unui prieten ne despărțim de un om, dar păcatul ne desparte de însuși Dumnezeu

c. Ar trebui să fie atât de adâncă în inima noastră, încât să înghită toate celelalte întristări.

d. Trebuie să simțim cel puțin la fel de mult amărăciunea în plângerea păcatului, pe cât am găsit plăcere în comiterea lui.

e. Trebui să fie așa de mare încât să ne determine să dorim a părăsi acele păcate care ne-au adus cel mai mare venit sau plăcere.

5. Uneori e însoțită de despăgubire. Zacheu a făcut o astfel de despăgubire (Luca 19.8)

6. Este de durată. Adevărata întristare trebuie să fie un obicei.. Boala sufletului tău este cronică și se întoarce des asupra ta. În consecință, trebuie să-ți faci un obicei din a-ți plânge păcatul.

Thomas Watson, Harul neglijat al pocăinței, p. 23-28

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s