Poruncă și promisiuni

Recent am auzit această inepție teologică cum că nu are sens să ceri ceva ce este promis deoarece promisiunea în sine înseamnă certitudinea primirii acelui lucru.

Totuși Scriptura ne arată că există promisiuni condiționate ceea ce înseamnă că trebuie să faci ceva pentru a primi lucrul promis. Pe de altă parte, există promisiuni care sunt oferite într-un anumit context și asta presupune că promisiunea respectivă deși nu este condiționată în mod expres ea este totuși condiționată de contextul în care a fost promisă sau contextul în care ea urmează să fie îndeplinită.

În plus, promisiunea, chiar necondiționată, ea nu anulează responsabilitatea umană ci o hrănește. Spre exemplu, eu sunt încurajat să mă sfințesc deoarece Dumnezeu a promis să mă sfințească. Și pare-se că aici toți vor fi de acord. Dar când se ajunge, spre exemplu, la problema umplerii cu Duhul Sfânt oponenții cesaționiști spun că ea a fost promisă și de aceea nu trebuie căutată și nici cerută. Câtă consecvență! Totuși să revenim la exemplul sfințirii și să observăm de ce promisiunea este consecventă cu responsabilitatea omului:

Orice Dumnezeu lucrează în noi într-un mod al harului, el ne prescrie într-un mod al datoriei, pentru că deși El o face în noi, totuși El o face prin noi, așa că aceeași lucrare este un act al Duhului și al voințelor noastre.

John Owen, Pneumatologia, p.401

Cel puțin în privința îndatoririlor noastre care ne sunt poruncite dar care ne sunt și promise în același timp putem stabili acest principiu: Dumnezeu își îndeplinește promisiunea prin acțiunea noastră. Nu spun în colaborare cu acțiunea noastră și nici în urma vreunui act uman inițiator ci prin voințele noastre.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s