Spre o definiție a nașterii din nou? John Owen

2 Corinteni 5:17 „Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.

1. Ea e produsă în suflet printr-un act creator al puterii lui Dumnezeu altfel nu este o creatură.

2. Și este introdusă în facultățile esențiale ale sufletului, altfel nu este o nouă creatură.

3. Apoi, trebuie să fie ceva ce are subzistența ei însăși în suflet, altfel nu este nici nouă și nici creatură.

4. Această nouă creatură nu este nu nou curs al acțiunilor ci reînnoirea facultăților cu noi dispoziții, puteri sau abilități pentru ele și față de ele.

2 Petru 1:4 „prin care El ne-a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte.”

Nu este natura lui Dumnezeu față de care noi părtași și totuși e o natură care este un principiu de operațiune, spiritual și divin, anume – un principiu sfânt habitual lucrat în noi de Dumnezeu și care poartă chipul Lui.

Efeseni 4:23 „cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare; şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre, şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul.”

1. Aici este descrisă lucrarea regenerării în ce privește fundamentul și progresul ei. Fundamentul este „înnoirea în duhul minții” și constă într-o lumină spirituală, nouă și mântuitoare care capacitează mintea spre acțiuni spirituale, și le ghidează întocmai.

2.  Principiul infuzat în noi este numit „omul nou” pentru că constă într-o schimbare universală a întregului suflet, fiindcă este principiul tuturor acțiunilor morale și spirituale. (a) Este opus „omului cel vechi” care este corupția naturii; (b) este numit „omul nou” pentru că este efectul puterii creatori a lui Dumnezeu. Obiectul unui act creator este un produs instant. Oricât ar fi pregătirea crearea este instantă.

Înseamnă infuzia, crearea unui nou principiu mântuitor de viață, lumină și putere spirituală în suflet, antecedentă oricărei reformări evanghelice a vieții.

În regenerare ignoranța, întunericul și orbirea nativă a minților noastre sunt îndepărtate, o lumină salvatoare și spirituală fiind introdusă prin puterea harului lui Dumnezeu în ele; depravarea și încăpățânarea voințelor sunt îndepărtate și luate, iar un nou principiu de viață spirituală și neprihănire fiind turnată peste ele; și dezordinea și rebeliunea afecțiunilor sunt vindecate prin infuzia dragostei lui Dumnezeu în sufletele noastre.

John Owen, Pneumatologia, 210-211

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s