Depinde validitatea botezului de starea spirituală a celui ce botează?

Întrebarea ar putea fi pusă mai pe larg în acest fel: este botezul valid dacă am fost botezat de un om care se dovedește mai pe urmă a fi fost necredincios sau dacă am fost botezat într-o biserică în care curăția doctrinară poate fi pusă serios sub semnul întrebării? Acesta este răspunsul reformatorului Jean Calvin:

sursa: http://alturl.com/criri
sursa: http://alturl.com/criri

La fel cum se întâmplă printre oameni: dacă se trimite o scrisoare și dacă scrsul de mână sau pecetea sunt recunoscute, nu contează cine sau ce fel de om este cel are aduce scrisoarea; tot așa ar trebui să fie suficient pentru noi că recunoaștem mâna și pecetea Domnului în sacramentele Sale, indiferent de cel care le administrează.

Ne vom gândi la noi înșine care au fost inițiați prn botez nu în numele unui om, ci în Numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh (Matei 28:19)și că botezul, prin urmare, nu este de la oameni, ci de la Dumnezeu, indiferent de cine îl administrează.

Indiferent dacă cei care ne-au botezat au fost ignoranți sau chiar disprețuitori, ei nu ne-au botezat pentru a fi părtași la ignoranța sau la sacrilegiul lor, ci am primit botezul întru credința în Isus Hristos, pentru că ei nu au invocat numele lor, ci Numele lui Dumnezeu, și ei nu ne-au botezat în nici un alt nume.

Astfel pentru iudei nu a fost un obstacol să fie circumciși de preoți necurați sau apostați; și nici semnul nu a fost de aceea fără valoare, așa încât să fie necesară repetarea lui.

Învățătura Religiei Creștine, p.496-497

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s