Întrebarea rabinului

Un rabin a pus o întrebare de baraj: „De ce se întâmplă lucruri rele oamenilor buni?” Variantele lui au fost: [1] Dumnezeu e atotputernic dar nu e bun; [2] Dumnezeu e bun dar nu e atotputernic.

Înainte să ne dăm peste cap pentru a afla răspunsul la întrebări trebuie să verificăm premisele pe care le implică întrebarea. Premisele rabinului sunt false:

[1] Rabinul pornește cu ideea că oamenii sunt buni. Isus Hristos a zis: “Nimeni nu este bun decat Unul singur: Dumnezeu.” Singura ființă bună din univers este Dumnezeu. Toți oamenii sunt răi și dacă Dumnezeu le-ar permite ar fi cât de răi ar putea.

[2] Oamenii (buni) nu merită răul. Ceea ce merită oamenii, toate fințele umane – este pedeapsa lui Dumnezeu, una veșnică și plină de durere și necaz. Doar o veșnicie ar putea asigura omului ocazia să-și suporte toate pedepsele. Dacă toată viața unui om ar fi doar suferință – aceasta ar fi pentru că asta merită.

[3] Noi avem toate variantele. Răspunsurile date de rabin sunt alcătuite de o ființă umană și toate ființele umane sunt limitate – omul nu are nimic din el infinit decât dacă Dumnezeu decide să rămână veșnic. Dumnezeu permite, uneori, lucruri rele pentru ca să scoată ceva bun apoi.

[4] Dumnezeu are responsabilitatea în mod necesar să oprească suferința. Presupoziția rabinului e falsă fiindcă Dumnezeu nu e obligat să oprească răul. Omul a fost cel care a ales să trăiască în rău și să-i suporte consecințele. Omul merită să suporte ceea ce a ales de bunăvoie.

[5] Dumnezeu este rău fiindcă e autorul sau permite suferința. Dacă presupoziția de la numărul 4 nu aparține rabinului atunci acesta presupune că Dumnezeu este autorul suferinței și de aceea merită învinuit pentru ea. Chiar dacă Dumnezeu este autorul suferinței, revin la numărul 2: omul o merită!

Anunțuri

Un gând despre “Întrebarea rabinului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s