Adorarea elementelor Cinei îngăduită de prezența lui Hristos la Cină? Jean Calvin

sursa: http://alturl.com/criri
sursa: http://alturl.com/criri

1. De vreme ce Hristos vorbește separat despre trupul Său și despre sângele Său, fără a descrie în ce fel este prezent, cum vor dovedi ei într-un mod incontestabil ceea ce vor [adorarea elementelor] printr-un lucru nedefinit?

2. Când a fost vorba despre adevărata închinare înaintea lui Dumnezeu, trebuia ei să instituie cu atâta ușurință ceea ce nimic măcar un singur cuvânt din Scriptură nu susține?

3. Avem exemplul apostolilor care, cum citim, nu au adorat Sacramentul, ci l-au primit și l-au mâncat, plecându-se. Avem practica Bisericii apostolice, despre care Luca relatează că credincioșii s-au împărtășit împreună nu în adorare, ci în frângerea pâinii.

4. Dacă funcția Sacramentului este să ajute mintea altmiteri slabă a omului, astfel încât ea să se poată înălța pentru a contempla acea culme a tainelor spirituale, atuci cei care se opresc la semnul exterior se abat de la calea cea dreaptă a căutării lui Hristos.

5. La Niceea Conciliul a vrut să împiedice acest rău când ne-a interzis să ne concentrăm atenția umilă asupra simbolurilor puse înaintea noastră. Și din același motiv s-a stabilit în vechime ca înainte de consacrare oamenilor să li se spună cu voce tare să-și înalțe inimile.

6. Nici Scriptura nu se limitează la a ne relata cu atenție înălțarea lui Hristos, prin care El a luat dinaintea privirilor noastre prezența trupului Său pentru a ne scăpa de orice gând legat de prezența Lui pământească, ci de asemenea, ori de câte ori amintește despre El, îi poruncește minții noastre să se înalțe și să Îl caute în ceruri, așezat la dreapta Tatălui (Coloseni 3.1-2).

7. Ce altceva este idolatria dacă nu aceasta: a te închina darurilor în loc să te închini Dătătorului. Are loc o dublă greșeală: căci nu numai că onoarea răpită de la Dumnezeu i-a fost acordată creaturii, cât și că El Însuși a fost dezonorat prin pângărirea și profanarea darului Său.

8. Singura adorare legitimă este cea care nu vizează semnul, ci pe Hristos, care Se află în ceruri.  Pe ce-și bazează ei lauda că ei I se închină lui Hristos aflat sub forma acelei pâini, când nu au promisiunea unui asemenea lucru?

Învățătura Religiei Creștine, p.592-596

Anunțuri

Un gând despre “Adorarea elementelor Cinei îngăduită de prezența lui Hristos la Cină? Jean Calvin

  1. ..imi trece prin cap cum faceti provocarea,ca Acest Dumnezeui,Omnistient,Omniprezent,Atotputernic,a stiut sa pregateasca oameni”inspirati prin DUH”,ca aspectele complicate si de importanta majora,sa poata fi explicate spre cunoastere si aplicare!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s