Versetul care ar fi de ajuns pentru a dovedi esența divină a creștinismului

http://goo.gl/g0r2zu
http://goo.gl/g0r2zu

Mai amețitoare vorbe nu s-au rostit niciodată, afară de : „Cred Doamne, ajută necredinței mele”. Despre care îmi spun că dacă din toată Biblia n-ar rămâne decât ele, ar fi de ajuns pentru a dovedi esența divină a creștinismului.

E paradoxal, e însăși taina actului de credință prin efectul căruia legăturile covalente ale codului genetic – numai misterul nu le lipsește! – sunt lăsate mult în urmă. Nu cred și totuși mă rog. Cred și totuși știu că nu cred cu adevărat. Cred de vreme ce-i spun „Doamne” lui Hristos. Și nu creddevreme ce-l rog să vină în ajutorul necredinței mele (Și cui îi cer să mă vindece de necredință? celui în care urmează să cred).

Cauzalitatea e desființată, legea succesiunii în timp, ca tot ce-i material sau psihic, dispare. Și cred și nu cred, simultan. Dedublarea. Contradicția. Deci incertiduinea, angoasa. Conștiina otrăvind totul, otrăvește și credința pe care în clipa când ne dăm seama de ea o prefacem în necredință deoarece gândind credința o scoatem din inefabil, din candoare.

Dar și ieșirea, nădejdea, nimic nu-i pierdut: pentru că, smerit adaog: ajută-m, luând aminte că omeneasca mea condiție e indiscutabil legată de paradox și contradicție. Simultaneitatea textului ar trebui să ducă la deznădejde dacă n-ar fi acel scurt ajută care – fărâmă de bob de sare, infim catalizator cu uriașe puteri de transmutare și nebănuite consecințe combinatorii – rezolvă cuadratura și preface strigătul buimăcirii în lacrimile încrederii.

Jurnalul Fericirii, p. 95-96

Anunțuri

5 gânduri despre “Versetul care ar fi de ajuns pentru a dovedi esența divină a creștinismului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s