Argumente împotriva celibatului preoţesc, Jean Calvin

sursa: http://alturl.com/criri
sursa: http://alturl.com/criri

1.Nu este nevoie să arătăm ce amploare a luat printre ei desfrâul, fără a fi pedepsit; şi cum, bazându-se pe celibatul lor prostesc, s-au împietrit față de toate fărădelegile.

2. Tradițiile lor nu doar au privat Biserica de pastori buni și apți, ci au adus în ea o cloacă de ticăloși și au aruncat multe suflete în abisul disperării.

3. Oamenii nu au dreptul să interzică ceea ce Domnul a promis. Domnul a arătat o grijă deosbită în Cuvântul Lui ca această libertate să nu fie încălcată.

4. În mai multe pasaje Pavel își exprimă dorința ca episcopul să fie bărbatul unei singure femei (1 Timotei 3:2; Tit 1:6).

5. Dar ce este mai elocvent decât declarația lui că în zille din urmă vor exista oameni lipsiți de evlavie care vor interzice căsătoria, și îi numește nu numai impostori, ci chiar demoni (1 Timotei 4:1,3)?

6. Ei neagă că ar interzice căsătoria pe baza faptului că nu o interzic în cazul tuturor. Este asemănător cu afirmația unui tiran care susține că o lege nu este nedreaptă dacă numai o parte din cetate este asuprită de ea.

7. Ei obiectează că preotul ar trebui să se deosebească de laici printr-un semn oarecare. De parcă Domnul nu ar fi arătat care sunt podoabele prin care ar trebui să se distingă preoții.

8. Pavel enumeră căsătoria printre virtuțile episcopului; papii susțin că aceasta este o greșeală intolerabilă în ordinea Bisericii.

9. Hristos consideră căsătoria demnă de o asemenea onoare încât dorește ca ea să fie o imagine a unirii Lui sacre cu Biserica (Efeseni 5:23-24, 32).

10. Întrucât pastorii Bisericii nu joacă astăzi acest rol, nu are nici un sens să-i comparăm cu preoții din vechime care trebuiau să stea departe de soțiile lor ori de câte ori le venea rândul să slujească. Preotul era un antetip, o imagine a lui Hristos.

11. Ce vor face ei cu toți Părinții Bisericii care cu siguranță nu numai că au tolerat căsnicia în rândul episcopilor, ci au și aprobat-o (vezi Tertulian)?

12. Apostolii înșiși, și acei păstori cu certă autoritate care au urmat după ei, au avut parte de această libertate.

13. Această libertate a episcopilor de a se căsători a existat atât sub apostoli, cât și timp de câteva secole după ei (1 Timotei 3:2).

14. Acel veac care, arătând o preferință lipsită de moderație în favoarea virginității și începând să disprețuiască apoi căsătoria nu le-a impus preoților celibatul ca pe un lucru necesar în sine, ci doar a favorizat celibatarii în dauna bărbaților căsătoriți.

15. Ori de câte ori apărătorii acestei noi tiranii folosesc ca pretext obiceiurile antichităii pentru a apăra ideea celibatului preoților, va trebui să le cerem ca ei să-și pretindă acea castitate de la preoții lor; să înlăture adulterul și desfrâul; să restaureze disciplina acum abandonată, prin care s-ar putea înfrâna orice destrăbălare.

Învățătura Religiei Creștine, p.427 – 432

Anunțuri

7 gânduri despre “Argumente împotriva celibatului preoţesc, Jean Calvin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s