UPDATE2! Ahtiere electorală

victor-ponta-la-dumbraveni-judetul-suceava-19
sursa: http://goo.gl/LdmLWx

Premierul V. Ponta a fost invitat de către primarul localității Dumbrăveni la biserica penticostală. Majoritatea este tare fericită. Ca indienii în jurul focului.  Şi voi v-aţi fălit! Şi nu v-aţi mâhnit mai degrabă! Nu pot înțelege altceva din reblogurile cu duiumul și anunțurile în lanț (Creștinul Azi, InfoCreștin, Londra Evanghelică, aici, aici și Creștin Total)

Măcar unii dintre noi ar trebui să ne oprim din a privi ahtiaţi la politicienii care vizitează bisericile evanghelice cu intenţii electorale şi cu atât mai mult nu trebuie să încurajăm această campanie de urâţire a bisericilor. (UPDATE2) Conform adev.ro/nbzkni scopul acestei vizite este clar:

Primarul comunei, Ioan Pavăl, le-a cerut oamenilor să-şi amintească la alegerile prezidenţiale că premierul Victor Ponta a alocat bani pentru finalizarea lucrărilor l-a grădiniţă. După ceremonia religioasă, Victor Ponta s-a retras într-o încăpere a bisericii unde a purtat o discuţie cu lideri ai comunităţilor neoprotestante din judeţul Suceava. La discuţie au fost prezenţi pastori ai Cultului Creştin Penticostal, Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste, Bisericii Creştină după Evanghelie şi Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea.

i. Îmi imaginez ce cununie minunată au avut cei doi când în biserică s-au pus pe primul rând premierul Ponta și ministrul Titus Corlățean iar ochii întregii mulțimi s-au îndreptat acolo. Și dacă s-ar fi pus pe ultimul rând oamenii ar fi întors capul tot timpul programului.

ii. De ce primarul Dumbrăveniului își permite să invite la biserica de care aparține pe Victor Ponta și în acest fel să faciliteze politica în biserică? Simpla prezență a premierului în campania electorală înseamnă campanie electorală. Eu nu spun că premierul nu are voie să meargă la biserică dar este o ipocrizie să meargă doar (sau în special) în campania electorală – în biserici dintr-o denominațiune pe care nu a mai vizitat-o înainte.

iii. Unii spun că i se poate da un cuvânt la sfârșitul programului. Dar de ce se poate face politică la sfârșitul programului și nu în timpul programului? Este o diferență de timp dar în rest această portiță de scăpare nu arată altceva decât ipocrizia.

iv. Dacă ar veni un candidat PDL/PNL– oare primarul i-ar mai face curte în biserica penticostală din Dumbrăveni? Dacă nu este clar că acesta face campanie electorală în biserică. Și bănuiesc că primarul nu rămâne nefericit în urma promovării premierului în această biserică. Lăsați-mă să-mi exprim neliniștea în această privință.

v. Dacă politicienii sunt necredincioși nu au nici un drept să vorbească în biserică. Ei trebuie să asculte la fel ca toți necredincioșii ala încât „va cădea cu faţa la pământ, se va închina lui Dumnezeu şi va mărturisi că, în adevăr, Dumnezeu este în mijlocul vostru.” Deocamdată nu am asistat la asemenea scene.

vi. Dacă lucrarea Domnului are nevoie de sprijin politic atunci nu este deloc vorba de lucrarea Domnului. El are destule finanțe ca să-și susțină popriile „afaceri”. Dacă Dumnezeu nu se poate descurca fără premierul Victor Ponta suntem într-o situație jalnică. Dar se descurcă…

UPDATE1! – pentru că autorul articolului (David Regus, pe care personal nu îl cunosc) de pe suceavaevanghelica.wordpress.com insistă să ne ducă de nas cu argumente penibile încerc să ofer un răspuns argumentelor sale prin care promovează în continuare genul de manifestare electorală întâlnită la Dumbrăveni.

a. Chiar dacă nu au existat „pregătiri speciale” Ponta a venit tot din interese politice așa cum D. Regus trebuie să recunoască. Faptul că nu există pregătiri speciale nu înseamnă că nu există politică.

b. Deodată ce dl. Ponta nu este evanghelist și totuși a avut un cuvânt de spus în biserică înseamnă că s-a vorbit și altceva decât Evanghelia. Autorul articolului minte când spune că s-a predica „numai Evanghelia”. Această afirmație este „numai minciună”.

c. Ba da, penticostalii din suceava sprijină o formațiune politică deodată ce în biserică și la inaugurarea grădiniței a venit dl. Ponta și nu alte „personalități” ale altor partide politice.

d. Dacă „nu le pasă de sectorul evanghelic” de ce primarul are dreptul și l-a adus pe V. Ponta în biserică pentru ca să-și exprime opiniile politice? Dacă știi că nu îi pasă care este rostul intervenției prim-ministrului?

e. De unde este gogoașa asta că ar trebui să-i lăsăm pe politicieni să vorbească în biserică pe „principiul respectarea autorităţilor”. De unde este principiul ăsta? De când a respecta autoritățile înseamnă să-l lași pe Nero să-și exprime opiniile în biserică?

f. Cum a fost „pastorul atent ca să nu se transforme acea vizită în ceva electoral” deodată ce Victor Ponta a vizitat pentru PRIMA DATĂ o biserică penticostală tocmai în campania electorală? Cum a fost atent deodată ce știe că acest om profită de orice ocazie ca să-și atragă adepți?

Trimiteți-mi un container cu lămâi.

M-am hotărât să părăsesc orice program și biserică în care găsesc manifestări electorale.

Anunțuri

42 de gânduri despre “UPDATE2! Ahtiere electorală

 1. Oficialitatile au ajuns in biserica din Dumbraveni pentru ca primarul localitatii este parte a acelei biserici.Pastorul bisericii a fost foarte atent să nu se transforme această vizită în ceva electoral.

  raspuns din partea celui care a scris articolul, o prostie mai mare ca asta nu se poate. rusine sa le fie, si rusine lui ala care tot scrie toate tampeniile pe suceavaevanghelica.

  Apreciază

  1. Deodată ce au lasat politicienii sa vorbească ce spune acolo autorul articolului e abureala pentru copii. Daca au fost politicieni inseamna ca (1) nu s-a predicat doar Evanghelia – ca doar Ponta nu e evanghelist; (2) nu s-a ferit biserica de politica deodată ce Ponta a facut politica si nu a predicat despre separarea dintre biserica si stat.

   Apreciază

  1. AC e aer condiționat pentru mine dar mă gândesc că nu la asta te referi.

   Cred că te grăbești cu catalogarea lui Teofil. În general trasează niște principii călăuzitoare pentru discuții oferindu-și anumite păreri cu scopul de a călăuzi un dialog într-o direcție constructivă.

   Din comentariile pe care le observ văd că te accelerezi prea rapid și spui multe lucruri pe care nu cred că le cunoști chiar atât de bine.

   Apreciază

 2. Chiar daca domnul Teofil Stanciu nu este de acord cu dvs. eu sunt. Am scris si eu cateva cuvinte despre acest aspect, coroborat cu ceea ce spunea in mod periculos din punct de vedere crestin domnul Basescu in 2008 in cateva biserici crestine romanesti din Spania. Si anume ca suntem la fel, avem aceeasi credinta, acelasi Dumnezeu etc, doar ca el isi face cruce. Doar asta era aparte in mintea lui Traian Basescu. Dar ce faci atunci cu chemarea pe care o facem pentru cei pierduti la pocainta? Ce facem cu rugaciunile, cu postul, cu predicarea Evangheliei celor morti in pacate, daca toti suntem la fel si doar un gest banal ne diferentiaza? Mie mi s-a parut o idee periculoasa care anhila tot ce se predica de la amvon. Finalul a fost cu ropote de aplauze din partea crestinilor penticostali, care nu si-au dat seama cum radea diavolul de prostia lor.
  Citesc in Matei cap.10 cum vom fi dusi in fata dregatorilor si imparatilor pentru a da marturie de credinta noastra. Acum lucrurile s-au inversat: ei vin in fata noastra sa isi marturiseasca ideile lor pseudoreligioase cu care si-au umplut mintea fara ca acestea sa aiba un corespondent in Sfanta Scriptura. Inainte ei ii cautau pe crestini, acum crestinii ii cauta pe ei.

  Apreciază

 3. De aia sunt multi penticostalii. Principiile crestine sunt calcate in picioare iar disciplina bisericeasca se aplica numai celor neinsemnati. S-a ajuns ca in biserica ortodoxa. Daca ai bani si esti influent poti face ce vrei in biserica. Pastorul e doar o marioneta in mana celor cu vaza. Iar restul turmei aplauda la comanda celor de la amvon. O biserica care are pretentia ca detine adevarul, dar adormita de nepasarea fata de morala crestina. Pentru ei valoarea o da spoiala. Au ajuns pana la urma inchinatori la idoli. Pentru ca se falesc cu ei. Pentru ei binecuvantare inseamna sa ai casa mare, bani multi, masina scumpa, functie importanta in societate si sa fi vazut bine. De aia ajung oamenii fara morala sa vorbeasca la amvoanele lor.

  Apreciază

   1. Biserica lui Hristos are manifestări vizibile – fizice. Dacă nu ești din nici o biserică locală ești un ipocrit. Deci, faci parte din vreo biserică locală? dacă da, ce confesiune o reprezintă?

    Apreciază

 4. atata timp cat cei din conducere nu persecuta crestinii, nu se opun lor, ce ar fi gresit ca sa intre intr-o adunare evanghelica? Oameni buni, nu fiti caraghiosi.Stapanirile vin de la Dumnezeu. Biblia ii mustra aspru pe cei care vorbesc contra lor.

  Apreciază

 5. Ce sa inteleg fratioare, tot ce se vorbeste de rau impotriva conducerii unei tari e vorbire de rau.Unde este cinstea de care vorbea Petru? Sti de ce toate astea? Pentru ca facem politica.Unii acasa, altii in biserici. Altii pe bloguri.De parca Dumnezeu ar fi numai in locuri hotarate de noi.
  La o adica si cei din conducere au nevoie de Dumnezeu. Daca pe vremea lui Petru cand crestinismul era in mijlocul prigoanei, cu o guvernare stricata, se vorbea de supunere si cinste, cu atat mai mult ar trebui acum cand avem libertate si cand suntem acceptati. Desigur ca este gresit sa te ocupi de lucruri politice cand e timpul de inchinare inaintea lui Dumnezeu, dar nici nu putem sa ne comportam ca niste extraterestrii.

  Apreciază

  1. Cred că faci o mare confuzie între vorbirea de rău și dialogul pe marginea unor evenimente care au loc în fața tuturor. Faptul că vrei să fii simplist nu îți dă dreptul să te erijezi în public.

   Te-am întrebat ce înseamnă această „cinste” și ai răspuns cu un comentariu care nu atinge deloc suibectul. Ce înseamnă „supunere și cinste”? Să-i lauzi pe politiceni? să nu spui niciodată că fac rău? Până la urma urmei aici nu vorbim despre politiceni ci despre o biserică implicată într-o formă subtilă în campania electorală sub conducerea unor oameni care îi dirijează în această direcție.

   nu știu cum să-ți spun finuț dar nu cred că ai prins ideea majoră a articolului și argumentezi pe lângă subiect

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s