Harul irezistibil arminian

Pe lângă faptul că nu am întâlnit şi citit foarte mulţi autori arminieni care să fi înţeles harul irezistibil sau care să fi citit, direct de la sursă, perspective calviniste bine argumentate şi prezentate, această stare de lucruri existând datorită dorinţei de a batjocori o perspectivă teologică și caricaturizată înadins pentru a distruge o posibilă dorință a unora de a cunoaște „mai mult” din această poziție , în plus găsesc multă inconsecvență în teologia arminiană legată de harul premergător/pregătitor.

Arminianismul clasic face diferența între harul general (ex: ploaia dată și peste „cei bun și peste cei răi”) și harul premergător oferit tuturor oamenilor (care înseamnă capacitarea oamenilor în vederea oferirii unui răspuns pozitiv Evangheliei). Următoarele gânduri sunt o continuare a analizei începute aici. Incosecvențele sunt următoarele:

i. Cu voia cui oferă Dumnezeu acest har oamenilor? Arminienii se irită în fața unui Dumnezeu care își permite să ofere un har „eficace” doar unor oameni – lucrând aparte de voința acestora. Ei se tulbură deoarece pentru ei Dumnezeu este un gentelman care respectă deciziile și dorințele tuturor oamenilor. Totuși ei sunt de acord că există cel puțin o situație când Dumnezeu nu mai respectă voințele oamenilor: momentul în care îi abilitează pe toți ca să poată accepta Evanghelia. Problema însă rămâne aceeași la arminieni: de ce Dumnezeu este mai puțin gentelman când oferă harul premergător unora și nu când îl oferă tuturor? Mie mi se pare mai grav când Dumnezeu „încalcă” sau „ignoră” voința tuturor oamenilor și nu doar voința unora (ca în calvinism).

Unii vor obiecta și vor spune că Dumnezeu, în concepția arminiană, „oferă” harul și fiecare îl ia sau îl respinge însă o astfel de perspectivă este pelagianism nu arminianism clasic. Arminianismul clasic spune că Dumnezeu dă harul tuturor oamenilor și ei chiar au parte de el – adică sunt abilitați cu toții, cu sau fără voia lor. Cu alte cuvinte, toți oamenii sunt împotrivitori harului din născare însă Dumnezeu le dă abilitatea de a alege și binele, nu doar răul – așa cum le stă în fire să o facă. Asta înseamnă o încălcare a voințelor oamenilor – conform arminianismului. Dacă arminienii vor să evite această concluzie trebuie să se refugieze disperați în (semi)pelagianism.

ii. Unde vorbește Scriptura despre o stare neutră a oamenilor? Sunt oamenii aduși la starea dinainte de cădere aproape așa cum era Adam și Eva – ei putând să aleagă binele și răul în mod egal? Și chiar dacă acest lucru ar fi adevărat, în lipsa mărturiilor Scripturii, cum se face că oamenii au totuși fire pământească și totuși pot alege binele și răul? Este firea pământească neutralizată de acest har premergător? Unde găsim o asemenea doctrină în Scriptură? Și dacă este firea neutralizată și oamenii pot alege binele sau răul în mod egal înseamnă că jertfa lui Hristos este, într-adevăr, așa cum spun unii arminieni (pelagieni de fapt) necesară doar pentru ștergerea păcatelor până în momentul convertirii și necesitatea Duhului Sfânt este o iluzie întrucât omul se descurcă cu harul premergător.

iii. Care este rostul acestui har premergător pentru oamenii care nu aud niciodată Evanghelia? Răspunsul unora, contra mărturiilor Scripturii, este că ei pot fi mântuiți pe baza conștiinței și a trăirii conform cu legea scrisă în conștiințele lor. Totuși această lege, spune Scriptura, are rostul de a le închide gura nu de a le oferi o cale alternativă de mântuire pe lângă Evanghelia Domnului Isus. Dacă ei vor spune că Dumnezeu a dat acest har tuturor cu speranța că noi vom predica Evanghelia în toată lumea eu răspund cu faptul că Dumnezeu știa că nu vom predica Evanghelia la fiecare făptură și de aceea, a hotărât, bazat pe știința Lui, să dea acest har fără nici un rost unor oameni care nu ajung să beneficieze măcar odată de auzirea unei fărâme de doctrină evanghelică.

Anunțuri

Un gând despre “Harul irezistibil arminian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s