A existat prostituție sacră în Corintul primului secol creștin?

Vaisamar

Unul dintre poncifele pe care le întâlnesc constant în referatele sau materialele referitoare la Corint spune așa: pe vremea apostolului Pavel desfrâul la Corint era la culme nu doar în sens metaforic, ci la propriu, fiindcă pe acrocorint exista un templu dedicat Afroditei în care slujeau o mie de prostituate sacre. (Am mai scris cândva pe acest subiect AICI).

Chiar și surse „spălățele” (The Zondervan Encyclopedia of the Bible, ed. rev. 2009) dau această informație.

In Roman times the city was notorious as a place of wealth and indulgence. “To live as a Corinthian” meant to live in luxury and immorality. As a seaport it was a meeting place of all nationalities and it offered all of the attendant vices. The temple of Aphrodite on Acrocorinth was unique in Greece. Its priestesses were more than a thousand hierodouloi, “sacred slaves,” who engaged in prostitution.

 Când te…

Vezi articol original 383 de cuvinte mai mult

Anunțuri

9 gânduri despre “A existat prostituție sacră în Corintul primului secol creștin?

 1. Cele mai multe dintre religiile omenesti includeau asa ceva – o fi fost si in Corint, de vreme ce societatea romano-greaca in general consuma asa religii – majoritatea romanilor si grecilor antici erau primitivi dpdv moral, semianalfabeti sau analfabeti cu totul, abrutizati de sistemul sclavagist, asa ca orice era posibil – stim din Scriptura ca unul din biserica din Corint traia cu nevasta tatalui sau, iata infectia propagata si boala dezvaluita …….

  Apreciază

 2. Asta da, imi place observatia ta, cred ca voia sa spuna ca paganii nu stiau de D-zeu, dar pentru crestini era mai grav, pt. ca ei cunosteau Scriptura, Regulile si pe Datatorul acestora …….

  Apreciază

 3. Mai, mai, auzi tu, backround(backGround), nu sant speculatii, ci nesfarsite izvoare istorice, nu cred c-am gresit ceva, si n-am fost batos, ci amabil sa-ti raspund la invitatia cu trecerea prin cap !

  Apreciază

   1. Primul izvor istoric ar fi Biblia insasi, comportamentul lui Pilat, al soldatilor, mustrarea lui Christos adresata indirect acestora ca raspuns la intrebarea lor privitoare la regulile morale pentru soldati, apoi ar fi toate informatiile ce ne-au parvenit despre sistemul social sclavagist si religiile acestuia, apoi persecutiile statului si populatiei impotriva crestinilor, iar grecii, pe timpul acela, erau priviti de romani si nu numai, cum sunt priviti pe timpul nostru, (pe greci sa nu-i crezi nici cand vin cu daruri), grecii erau renumiti ca stilistii viciului, (ceea ce a format de-a lungul timpului celebra imoralitate balcanica), trebuie cititi istoricii care trateaza in scrierile lor moralitatea acelor timpuri …………….
    Iti recomand o carte care valoreaza mai mult decat destule tratate de teologie, „Dupa noi potopul”, de Jozef Toman, incearca sa citesti(ca recreere) si altceva decat Biblia si studiile adiacente de profil religios ……………..

    Apreciază

 4. exista o gramada de istorici antici, medievali, moderni si contemporani, atei sau religiosi, din cartile carora poti invata multe ……. chiar si numai in mod spicuit, si tot te-ai dumiri ……… a raspunde cu „Astea sunt speculații nu surse. Aduceti surse concrete nu speculații ” la postarea mea, inseamna rea credinta – exista sute de scriitori pe tematica istorica, la care ai acces rapid ………….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s