Explicația Scripturii şi experienţa subiectivă, 2 Petru 1:16-21

2 Petru 1:16-21 prezintă foarte clar și detaliat cât „credit” trebuie să dăm experienței și câtă încredere trebuie să avem în Scripturi. Sunt unii care spun că experiența nu este necesară ci doar Scriptura însă acest text este departe de o astfel de ipoteză. Textul ne arată totuși care este relația corectă dintre experiență și Scriptură.

Contextul este acela al venirii Domnului. Apostolul aduce două argumente pentru a demonstra că Domnul va veni: (i) experiența personală subiectivă și (ii) expliacția profețiilor Scripturii.

I. Experiența personală subiectivă. Petru vorbește foarte serios despre propriile experiențe și afirmă autenticitatea lor într-un mod negativ și apoi pozitiv. El spune, negativ, că aceste experiențe nu sunt „niște basme meşteşugit alcătuite” iar apoi, pozitiv, că „am văzut noi înşine cu ochii noştri mărirea Lui”. Petru pune importanță pe ceea ce „am văzut” și pe faptul că nu a fost singur ci „am văzut noi înșine cu ochii noștri”.

După ce afirmă autenticitatea experienței sale Petru își expune experiența descriind ce anume a experimentat. El precizează două aspecte ale acelei experiențe receptate prin două simțuri fizice: văz și auz. Experiența prin văz: „Căci El a primit de la Dumnezeu Tatăl cinste şi slavă”; și prin auz: „s-a auzit deasupra Lui un glas care zicea: „Acesta este Fiul Meu preaiubit în care Îmi găsesc plăcerea.” Petru adaugă că această experiență a avut loc în trup și a fost pe pământ, nu în sfera duhovnicească când spune că „când eram cu El pe muntele cel sfânt.

II. Explicația profetică Scripturală. Aici Petru introduce autoritatea supremă a Scripturii când spune că „avem cuvântul prorociei făcut şi mai tare”. Experiența este importantă dar cuvântul prorociei este „și mai tare”. De aceea Petru încheie cu acest cuvânt profetic. Petru se referă la prorociile făcute mai dinainte despre venirea lui Hristos și nu la propriile cuvinte. Aflăm câteva aspecte esențiale ale acestei autorități:

(i) Raportarea la Scriptură: „la care bine faceţi că luaţi aminte, ca la o lumină care străluceşte într-un loc întunecos”. Dacă Biblia este o lumină într-un loc întunecos atunci singurul lucru normal pe care îl putem face este să „luăm aminte”.

(ii) Funcția Scripturii: Scriptura este singura călăuză pe care ne putem baza. Dacă te-ai afla în întuneric gros ceea ce ți-ar trebui în mod final și imediat este „o lumină care strălucește”. Și cu siguranță dacă ai avea-o ai „lua aminte”. Sfatul e câte poate de logic. Mulți dintre noi probabil nu conștientizăm întunericul personal sau cultural în care trăim și de aceea nu vedem Scriptura ca o „lumină care strălucește.”

(iii) Valabilitatea Scripturii: această carte strălucește „până se va crăpa de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile voastre.” La venirea Domnului Isus nu va mai fi nevoie de Scriptură dar până vine El lumina noastră în întuneric este Scriptura.

(iv) Interpretarea Scripturii: „mai întâi de toate, să ştiţi că nicio prorocie din Scriptură nu se tâlcuieşte singură.” Scriptura se interpretează cu Scriptura. Ea este autoritatea hermeneutică supremă. Din ea învățăm cum să interpretăm.

(v) Autoritatea Scripturii: „nicio prorocie n-a fost adusă prin voia omului”. Biblia nu a fost scrisă pentru că cineva a pus mâna pe un instrument de scris și a avut o idee genială despre Dumnezeu. Ea nu are de-a face cu voia omului ci este „de la Dumnezeu”. Sursa Scripturilor este Dumnezeu. El poate fi considerat Originatorul și Autorul final al ei. Biblia este biblioteca Lui, nu a noastră.

(vi) Transmiterea Scripturii: „oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt.” Duhul Sfânt este Cel care a vorbit din partea lui Dumnezeu prin oameni. Așadar, oamenii au un rol important dar numai ca instrumente de transmitere a Cuvântului. Există doi agenți implicați în tramsiterea ei, fiecare dintre ei cu acțiunile aferente: întâi, Duhul Sfânt a mânat, doi, oamenii au vorbit.

Revenim la problema noastră. Care este relația dintre experiență și Scriptură? Nu este vorba deloc de relația „și experiență și Scriptură” dar nici despre „sau experiență sau Scriptură” și cu atât mai puțin „întâi experiența, apoi Scriptura”. Relația corectă este „întâi Scriptura apoi experiența”.

Dacă relația ar fi fost „și experiență și Scriptură” atunci am fi putut adăuga lângă Scriptură experiențele noastre, cu condiția că nu trebuie să contrazică revelația anterioară. Dacă am fi luat poziția „sau experiență sau Scriptură” atunci fie avem de-a face cu experiențialism necontrolat fie avem de-a face cu scripturalism mort intelectualizat. Dacă am fi luat poziția „întâi experiența, apoi Scriptura” atunci experiența este aceea care ne dictează cum interpretăm Scriptura.

Poziția corectă exprimată în acest text este: întâi Scriptura deoarece ea este „mai tare” și apoi experiența. Aceasta înseamnă că tot ce este împotriva Scripturii, adăugat Scripturii, pe lângă Scriptură trebuie respins ca experiență falsă.

Anunțuri

Un gând despre “Explicația Scripturii şi experienţa subiectivă, 2 Petru 1:16-21

  1. @1 – citez – [„Relația corectă este „întâi Scriptura apoi experiența””] – adevarat – asa cum spui: – insuseste-ti(si crede) intai Scriptura, si-apoi vei exersa experiente proprii, care-ti vor intari credinta si te vor face sa cresti spiritual – treaba(metoda) asta este valabila pentru orice traire(devenire) omeneasca lumeasca: – intai teoria si-apoi practica – mai departe cele doua se vor completa-perfectiona una pe alta, pana te vei realiza atat ca individ social cat si personal.
    @2 – deosebirea intre prima varianta(cea spirituala) si cea lumeasca, este aceea ca la prima nu ai voie sa schimbi(completezi) teoria(Scriptura).
    @3 – eu zic ca, in sfarsit, amandoi santem in rezonanta armonioasa …………

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s