Citarea greșită a lui Ioan 6.47-63 la Cina Domnului

sursa
sursa

În bisericile baptiste am auzit rareori citându-se din acest pasaj (Ioan 6) deși există unele biserici care citează acest text la fiecare eveniment în care se ia Cina. Am întâlnit mai multe biserici penticostale care citează aproape la fiecare act al Cinei acest pasaj. Cred că este o eroare să se interpreteze acest text ca referindu-se la Cina Domnului. Reformatorii, aproape în unanimitate, au respins ideea potrivit căreia textul vorbește despre Cina Domnului. El se referă în mod exclusiv la suferințele Domnului. În acest sens are rost să fie citat.

Zwingli a cărui liturgie pentru Cina Domnului includea lectura pasajului din Ioan 6, cita cele două versete împreună, pentru a dovedi că, „atunci când vorbește despre a mânca trupul Său și a bea sângele Său, Hristos se refer pur și simplu la credința în valoarea acestei suferințe pe care a îndurat-o de dragul nostru”, nici mai mult, nici mai puțin.

Oecolampadius, respingând efortul de a face din acest capitol un echivalent al cuvintelor de instituire menționate în celelalte trei Evanghelii, precum și afirmația potrivit căreia aici nu se spune absolut nimic despre despre sfintele taine, susținea că trupul lui Hristos devine hrană „prin nici un alt fel de a mânca decât prin credință.

Luther era și el de acord cu ideea că ceea ce descrie Hristos „până la sfârșitul capitolului” era credința; dar de aici el trăgea concluzia că subiectul capitolului nu era câtuși de puțin Cina Domnului, așa încât „trupul nu folosește la nimic” nu se referea la trupul lui Hristos de la Cină.

Calvin – cuvintele „dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului”, nu se refereau la Cina Domnului, iar versetul „trupul nu folosește la nimic” nu putea fi interpretat astfel încât să contrazică necesitatea de „a mânca trupul răstignit dacă este spre binele nostru.”

El (Calvin) și colegii săi au folosit capitolul 6 din Evanghelia dup Ioan pentru a explica actul de a mânca Cina Domnului ca pe ceva diferit de „actul fizic de a mânca, prin care acești teologi neștiutori visează să se hrănească”.

Jaroslav Pelikan, Tradiția Creștină, vol 4 –  p.234-235

Anunțuri

4 gânduri despre “Citarea greșită a lui Ioan 6.47-63 la Cina Domnului

 1. ba eu cred ca o legatura intre Painea care Se coboara din cer si Trupul jertfit al Domnului Isus, simbolizat de paine la Cina e o mare legatura… si nu vad unde ar fi greseala sa citesti acest pasaj … caci Isus Painea vietii S-a jertfit…iar noi asta comemoram la Cina!

  Apreciază

  1. scurt pe 2 – n-ai înțeles nimic din articol. Dar e justificat. Nu e obligatoriu.

   Nu am spus nicăieri că citarea PER SE a textului este greșită, asta dacă ai citit întreg articolul ca să vezi la ce mă refer. Citarea textului ca și cum s-ar referi la Cină este greșită. Textul vorbește despre suferințele lui Hristos și primirea lor prin credință spre viață veșnică. Textul nu vorbește despre Cina Domnului.

   Apreciază

   1. corect.. nu se refera la Cina, dar il poti folosi la Cina, spunand ca Painea vietii cea jertfita este provizia noastra ptr mantuire si viata… 🙂
    Da, textul se refera la asigurarea proviziei lui Dumnezeu ptr viata (si mantuire), se refera la planul lui Dumnezeu cu aceasta Paine, si anume jertfirea ei, iar la Cina exact despre asta trebuie sa vorbesti si exact asta comemorezi…:)

    Apreciază

   2. concluzie

    eu nu am spus și nu spun că există vreun text (acesta sau oricare altul) care trebuie interzis la Cină! ci spun că există o folosire greșită a acestui text la Cină – a spune că el vorbește despre Cina Domnului

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s