Lanţul de aur al predestinării biblice (2 Tesaloniceni 3:13-14)

Indiscutabil există o predestinare nebiblică. Dar există şi o predestinare biblică. Predestinarea biblică Îl are în centru pe Dumnezeu, nu soarta, şansa sau coincidenţa. Ea ţine de veşnicia lui Dumnezeu. În 2 Tesaloniceni 3:13-14 Duhul Sfânt ne arată certitudininile oferite de alegerea lui Dumnezeu (gr. εἵλατο). Doar în acest context termenul „ales” (gr. εἵλατο) este asociat cu Dumnezeu şi se referă la predestinare. Care sunt efectele predestinării? Cunoscându-le putem fi siguri că omul predesinat are parte de:

1. Mântuirea. „Dumnezeu v-a ales de la început pentru mântuire”. Totuşi, există mulţi oameni care se tem că siguranţa mântuirii îi face pe unii să trăiască în păcat. Această teamă este de neînţeles atunci când definim biblic ce este mântuirea. Natura mântuirii în acest text este „în sfinţirea Duhului şi în credinţa adevărului”. Cu alte cuvinte mântuirea nu înseamnă că nu o poţi pierde ci că ai Duhul Sfânt, că eşti sfinţit, că ai credinţă şi că ai parte de adevăr. Aceasta este mântuirea biblică. Oricine pretinde o mântuire care nu are această natură, nu o are deloc.

2. Sfinţirea Duhului. Predestinarea nu încurajează la trăire în păcat aşa cum obiectează unii oponenţi ai predestinării deoarece „Dumnezeu v-a ales … în sfinţirea Duhului”. Aşadar, predestinarea nu descurajează sfinţirea ci o pecetluieşte, o garantează şi ne-o prezintă ca o certitudine. Motivul pentru care ştim sigur că vom fi sfinţiţi este faptul că Dumnezeu ne-a ales. Descurajarea adusă de unele căderi şi păcate trebuie ucisă prin siguranţa oferită de predestinare că vom fi sfinţiţi de Duhul Sfânt de orice păcat.

3. Duhul Sfânt. Dacă sfinţirea este a Duhului atunci cu siguranţă trebuie să primim şi Duhul ca să putem fi sfinţi. Este indubitabil faptul că venirea Duhului Sfânt ne este garantată de predestinare. Orice am crede despre botezul sau umplerea cu Duhul Sfânt trebuie să fim siguri că Persoana Duhului Sfânt ne este garantată de harul predestinării. Cine este predestinat va avea parte, cu siguranţă, de Duhul Sfânt. Garanţia Duhului Sfânt este văzută în alegerea lui Dumnezeu. Nu poţi crede că eşti predestinat fără să crezi că ai Duhul Sfânt.

4. Credinţa. Credinţa nu este ceva lucrat de om ci este un dar al lui Dumnezeu pentru simplul fapt că „ne-a ales … în credinţa adevărului.” Credinţa nu este motivul pentru care am fost aleşi ci una dintre manifestările alegerii; nu este o cauză cu un rezultat. Credinţa ne este garantată prin alegerea lui Dumnezeu. Pentru acest motiv ea este prezentată ca un dar în alte pasaje din Scriptură.

5. Adevărul. Este un lucru special să ai parte de adevăr într-o lume în care majoritatea nu cunoaşte climaxul adevărului – pe Hristos. Dar cunoaşterea adevărului este garantată de alegerea lui Dumnezeu. Nu este nici un al mod prin care putem ajunge să-l îmbrăţişăm şi să-l credem. Dacă suntem predestinaţi putem fi siguri că Dumnezeu nu ne va lăsa lipsiţi de tot adevărul de care avem nevoie pe acest pământ. Toată înţelepciunea lumii nu poate găsi şi înţelege adevărul lui Dumnezeu fără ca El să fi hotărât acest lucru.

6. Chemarea lui Dumnezeu. Nimeni nu poate fi mântuit decât dacă este chemat de Dumnezeu. Însă, dacă mântuirea este un efect al predestinării înseamnă că şi chemarea, în mod necesar, trebuie să fie un efect al ei. Dumnezeu „v-a ales pentru mântuire … la care v-a chemat (gr.ἐκάλεσεν)”. Este un fapt evident că foarte puţini oameni aud chemarea lui Dumnezeu dară-mi-te să aibă acele „urechi” care să asculte ce zice Duhul Sfânt. Totuşi, cei predestinaţi vor auzi chemarea, atât cea exterioară cât şi pe cea lăuntrică.

7. Evanghelia. Mântuirea depinde şi de Evanghelie. Prin Evanghelie suntem chemaţi la mântuire. Aşadar, dacă nu putem fi mântuiţi fără Evanghelie iar mântuirea este predestinată înseamnă că este predestinată şi metoda prin care suntem mântuiţi – adică „Evanghelia noastră”. Cine este ales de Dumnezeu va avea cu siguranţă parte de Evanghelia Sa. Este greu de acceptat faptul că cineva este predestinat şi mântuit şi totuşi nu ştie ce este Evanghelia deodată ce ea este un efect necesar al predestinării.

8. Proslăvirea. Ea este pasul final al mântuirii noastre. Totul începe cu predestinarea şi totul se sfârşeşte cu proslăvirea. Este finalul vieţilor noastre pe pământ şi începutul veşniciei în ceruri cu Dumnezeu. Garanţia că vom ajunge la final este oferită de predestinare pentru că „El v-a ales … spre dobândirea gloriei Domnului nostru Isus Hristos.” Cine nu este predestinat nu va ajunge în această glorie. Toţi cei care vor ajunge în glorie sunt cei care au fost predestinaţi.

Amin.

Anunțuri

9 gânduri despre “Lanţul de aur al predestinării biblice (2 Tesaloniceni 3:13-14)

   1. – pe cine, pe predestinati ? – iar ceilalti ar fi preaneiubiti, caz in care unde-i iubirea generala, totala, neconditionata si egala a lui D-zeu fata de toti oamenii din toata rasa umana pacatoasa, conf. cu Ioan 3:16 ???

    Apreciază

 1. Asta da, lantz de aur, cu pretzul inconfortului extrem si perpetuu al „badhotel”-ului numit Iad, pentru majoritatea oamenilor, caci nu-i asa, mult mai multi sunt cei de pe calea larga a pierzarii decat cei ce intra pe poarta cea stramta a mantuirii …………
  Nu cred ca Dumnezeu a inventat genetica umana pentru a imparti produsii acesteia in „Raiti” si „Iaditi” – numai pentru ca asa-si are El la un moment dat in vesnicie, o toana la voia Sa sfanta, dreapta, si buna ………… Nu se potriveste cu tot intelesul ferice al Cuvantului Vietii …………

  Apreciază

   1. Iar eu ti-am dat un raspuns, in toata confortabilitatea Scripturii, ce-i drept, unul mai stilistic, expunand la randul meu o parere fatza de alte pareri, pe tema biblica in cauza, fara sa insinuez vreo rea intentie, usoara sau grea, din partea dumitale. Multzumesc.

    Apreciază

   2. N-ai dreptul sa ceri cuiva sa scrie ceva ce-i trece prin cap, si-apoi sa-l mustri pentru inconfortabilul continutului ………… Multzumesc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s