Cum vorbeşte Dumnezeu în cesaționism

Găsesc foarte multă activitate anti-continuaţionistă (poziţie potrivit căreia darurile miraculoase au continuat până în ziua de astăzi) în ultima vreme din partea unor teologi cesaţionişti convinşi (poziţia potrivit căreia darurile miraculoase-spectaculare au încetat odată cu veacul apostolic) şi în special găsesc un atac împotriva ideii că darul profetic ar continua și astăzi. Caut și nu găsesc teologi care să arate o alternativă pentru darul profetic, adică să ne arate cum vorbește Dumnezeu astăzi fără să folosească dar profetic sau profeți. Voi încerca să disting câteva feluri în care Dumnezeu vorbește acceptate de cesaționiști.

1. Înțelegerea Scripturii. Există un soi de cesaționiști care nu acceptă nici un fel de călăuzire a Duhului Sfânt decât aceea pur intelectuală. De aceea aceștia consideră că singurul mod în care Dumnezeu vorbește este prin litera Scripturii.

2.Prin iluminarea minții la citirea Scripturii. Cu alte cuvinte, majoritatea cesaționiștilor, din câte cunosc, acceptă și susțin că este nevoie de Duhul Sfânt și ungerea Lui care „învață despre toate lucrurile”pentru înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu. Acesta este modul în care Dumnezeu vorbește: El ne ajută să înțelegem Scriptura care se aplică la diversele situații prin care trecem. John MacArthur și Peter Masters sunt adepții acestei poziții.

3. Prin ungerea Duhului Sfânt. John Owen și ceilalți puritani susțineau puternic că ungerea Duhului Sfânt nu este doar o abilitare din partea Duhului Sfânt pentru a înțelege Scripturile ci o descoperire a frumuseții și dulceții ei. Cu alte cuvinte, Duhul Sfânt face mai mult decât să tălmăcească Scripturile, El ne dă un gust spiritual pentru ele. Puritanii considerau că simpla înțelegere intelectuală a Scripturii (punctele 1 și 2) nu ajută omul duhovnicesc în nici un fel.

Acest sumar fiind în fața voastră voi încerca să prezint câteva feluri practice în care cesaționiștii acceptă că vorbește Duhul Sfânt. Nu este necesar să mai spun că majoritatea continuaționiștilor cred în aceste metode folosite de Duhul Sfânt pentru a ne călăuzi

i. Prin înțelegerea principiilor Scripturii. Cu alte cuvinte, Dumnezeu ne călăuzește ajutându-ne să pricepem Scriptura în urma iluminării minții prin Duhul Sfânt. Înțelegând principiile putem să le aplicăm la situațiile practice prin care trecem zi de zi.

ii. Prin venirea în minte a unor texte biblice. În anumite situații, Duhul Sfânt ne aduce aminte anumite texte din Scriptură care se potrivesc cu situația noastră și care ne ajută să decidem în sfințenie sau să rămânem în sfințenie. Aceste texte în minte pot veni pe cale psihologică deoarece mintea ta face legătura dintre un text pe care îl cunoști cu o anumită situație care se potrivește perfect cu textul respectiv sau care își aplicabilitate imediată în acel text.

iii. Prin diverși factori psihologici. Este foarte posibil ca să iei o decizie biblică fără ca mintea ta să fi prelucrat vreun text biblic. Nu ai citit nimic, nu ți-a venit nimic în minte însă ai știut că e bine ce decizi. Nu a fost nici măcar un sentiment lăuntric. Totuși noi nu putem ști dacă în psihicul nostru, de-alungul timpului, sau chiar în acele momente, nu s-au creat anumite conexii cu lucruri pe care le-am auzit, le-am înțeles, le știm, pe care nu le conștientizăm pe moment, dar care s-au imprimat în minte și care ne ajută să decidem corect. Dumnezeu se poate folosi de acest psihologic pentru a ne călăuzi în direcția corectă.

Spre exemplu,

(i) îți poate veni în minte o anumită persoană atunci când auzi că cineva (al cărui nume nu îl cunoști) a făcut un anumit lucru. Venirea acelui nume în minte ți se poate părea ciudată însă poate să fie produsul unor activități ale psihicului care se folosește de diverși factori prezenți în psihicul tău dar pe care la momentul acela nu îi conștientizezi;

(ii) sau poate cineva îți mărturisește un anume păcat și în mintea ta apare exact păcatul cu pricina. Mai târziu se dovedește că ai avut dreptate. Cazul este același. Motivul pentru care „ți-ai dat seama” poate fi activitatea psihologică inconștientă care se folosește de anumiți factori cu care lucrează – factori care la momentul oportun se așează într-o ecuație psihologică corectă și îți oferă răspunsul la o engimă pe care în mod normal nu ai putea-o să o dezlegi.

(iii) e posibil să stai în fața unei decizii foarte importante. Să nu-ți vină în minte nici un text care să te călăuzească, să nu găsești în Scriptură nici un exemplu asemănător situației tale și să nu ai nici un sentiment clar cu privire la acea situație. E posibil ca mintea ta care a înmagazinat o sumedenie de principii să se folosească la momentul respectiv și să creeze anumite conexii care să-ți ofere direcția pentru situația respectivă. Este foarte posibil ca în viitor să-ți dai seama că există un text biblic potrivit situației prin care ai trecut și că ai decis foarte bine.

(iv) în urma informațiilor pe care le-ai acumulat de-a lungul timpului citind Scriptura este foarte posibil la un moment dat, instantaneu, ca să-ți vină în minte o imagine (un soi de vedenie) fie cu privire la păcatul cuiva, fie cu privire la o realitate biblică etc. Mintea și psihicul, ca și în cazurile anterioare, se pot folosi de informații anterioare pe care le are, pentru a produce un anumit scenariu. Dacă scenariul îți vine în minte fără ca să-l fi prelucrat tu atunci poți avea senzația că ai avut o „vedenie” când, în fapt, a fost un produs al minții tale.

Totuși, putem fi siguri că Dumnezeu, care ține toate lucrurile în mâinile Sale, care lucrează dorințele și impulsurile inimilor noastre, poate să coordoneze acești factori pentru a te aduce către răspunsul corect la o anumită situație. Aceasta nu este profeție și nici dar profetic. Este o simplă activitate psihologică coordonată de Dumnezeu dar care are poate avea explicații pur raționale.

iv. Prin impulsuri sau presiuni asupra duhului. Există uneori ceea ce noi numim – acel „sentiment de neliniște” care nu ne dă pace atunci când dorim să facem ceva. Același sentiment îl mărturisesc unii predicatori care au convingerea că Dumnezeu în situații excepționale dorește ca ei să predice un alt mesaj. Sentimentul acesta îi împinge să se reorienteze spre o altă predică. Uneori o persoană îți poate da acest sentiment de neliniște sau de pace. Alteori când te gândești să mergi într-o direcție poate veni unul dintre aceste sentimente puternice. Dumnezeu poate crea dorințe în noi și poate aduce anumite stări prin care să ne călăuzească.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s