John Ortberg, lupi în haine de oi

John-Ortberg

În limba română sunt foarte multe cărţi traduse de John Ortberg dar puţini ştiu care este teologia acestui om şi ce practici şi teorii nebiblice se află în spatele ei. Pentru cei care doresc să aibă o informare completă asupra celor afirmate mai jos pot citi articolele specificate la fiecare punct.

Poate ai citit cu nesaț cărțile lui și acum mai degrabă ești ispitit să iei o poziție de apărător. Consider însă că nu merită acest efort și că îți faci un bine ție însuți dacă recunoști pericolul acestor învățături nebiblice.

1. Promovează practica „rugăciunii contemplative” – un soi de meditație prin care mintea se decuplează în urma repetării unor fraze sau expresii. Promovează această practică și indirect prin recomandarea unor autori care susțin această practică nebiblică (vezi aici).

2. Susține și apreciază redefinirea Evangheliei, neagă şi batjocoreşte împreună cu asociatul lui Dallas Willard centralitatea iertării păcatelor și necesitatea harului în câştigarea veșniciei împreună cu Dumnezeu, Harul, afirmă ei, este pentru sfinți nu pentru păcătoși contrar a ceea ce afirmă Scriptura (aici).

3. Redefinește crucial sfințenia – ea nu mai este un proces în a deveni asemănători lui Hristos ci o idealizare a eului. Întreaga doctrină a sfințirii este redefinită. Nu mai trebuie să privim ţintă la Hristos ci la noi înşine şi potenţialul din mine. (aici)

4. Promovează autori new-age și romano-catolici ca și Ruth Haley Barton, Dallas Willard, Henri Nouwen, Teilhard de Chardin, Richard Rohr, Soren Kierkegaard, Pope John XXIII, Carl Jung, James Dunn. Oare nici un autor evanghelic sau reformat nu cunoaște adevărurile biblice de a fost nevoit să apeleze la învățători new age și romano-catolici? (aici și aici).

5. Se apropie foarte mult de universalism (teoria potrivit căreia toți oamenii vor fi împăcați cu Dumnezeu într-o zi) ca și partenerul lui Dallas Willard (aici). Încurajează neglijarea Scripturii și apropierea de practici new-age nebiblice (vezi aici).

6. Promovează un creștinism bazat pe fapte nu pe harul Domnului și pe credința în lucrarea Domnului Isus (aici).

Vă invit să fim responsabili și să ne informăm corect și să facem acest lucru și pentru ceilalți. Dați un share la acest articol dacă considerați că și alții trebuie să afle adevărul despre acest autor.

Anunțuri

11 gânduri despre “John Ortberg, lupi în haine de oi

 1. cine este autorul acestui articol ?……am citit mai multe carti scrise de John Ortberg si ceea ce scrie aici nu este adevarat si nici elocvent…..va roade invidia ? am intilnit in mod trist in lumea crestina asemenea practici diabolice si denigratoare.

  Apreciază

  1. Nu vreau să intru într-o polemică cu dumneavoastră deși simt că sunteți cam acid în ton.

   Ce legătură este între faptul că ați citit „mai multe cărți scrise de John Ortberg” și realitatea celor scrise aici? Vă rog verificați sursele, citiți articolele precizate și abia apoi putem discuta.

   Apreciază

  2. eu am citit o carte despre el si la un moment dat a inceput sa vorbeasca despre noroc.si acum va intreb cine lucreaza dupa noroc daca nu cel rau?si sincer nu am anteles nimic din acea carte si nici nu se baza pe biblie ci doar pe povesti.
   iar ca un sfat lasati cartile care or fi ele si cititi cuvantul Domnului pentru ca este singurul adevarat.Domnul Isus sa va calauzeasca.

   Apreciază

 2. fa bine si spune-ne ce carti ai citit de el, si in care ai gasit greseli…

  de pilda „Credinta si indoiala” a lui mi se pare ok….

  e asa de usor sa ne facem eretici unii pe altii…dar s-ar putea ca tocmai noi sa fim gresitii… prea matematic gandim totul….

  Apreciază

  1. Sunt cumva la interogatoriu? Aveti dovezi. Daca le acceptati foarte bine. Daca nu stiti cum sa va scuzati lipsa de discernamant si superificialitatea nu veniti totusi cu asemenea provocari pentru ca nu musc din ele.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s