Ce cred baptiștii din România despre pierderea mântuirii?

Eu cred că aceasta este poziția biblică cu privire la siguranța mântuirii. Totuși nu am nici o îndoială că o mare parte dintre păstorii și predicatorii baptiști cred ceva fundamental diferit de ceea ce spune statutul nostru.

1. Cine sunt cei ce vor persevera până la final?

„Cei ce sunt cu adevărat născuți din nou, prin puterea lui Dumnezeu”. Observați că accentul se pune pe Dumnezeu, nu pe om: (a) nașterea din nou este lucrarea exclusivă a lui Dumnezeu; (b) ei sunt născuți din nou „prin puterea lui Dumnezeu”.

2. Nu încurajează această doctrină trăirea în păcat?

„Din pricina cercetării și lucrării Duhului lui Dumnezeu, cel mântuit nu poate stărui în păcat și neascultare”. Observați că (a) cel mântuit nu stăruie în păcat „din pricina cercetării și lucrării Duhului lui Dumnezeu” și nu datorită strofocărilor omului. Accentul este pus pe lucrarea Duhului Sfânt; (b) cel mântuit poate păcătui și fi neascultător dar „nu poate stărui în păcat și neascultare” adică păcatul nu îi poate caracteriza viața sau, cu alte cuvinte, el nu trăiește într-un stil de viață păcătos; (c) cel mântuit „nu poate stărui”. Este sigur că în el a avut loc o transformare care nu îi mai dă voie să stăruie în păcat.

3. Ce putem spune despre cei care „cad” sau se „pierd”

„Numai cei ce perseverează până la sfârșit au fost cu adevărat născuți din nou”. Răspunsul este că ei nu au fost născuți din nou „cu adevărat”. Ei nu au fost născuți din nou deloc. Nouă poate ni s-a părut că au fost dar ei nu au fost. Dacă ar fi fost ar fi perseverat „până la sfârșit”.

sm
Statutul cultului creștin baptist (pagina 3)
Anunțuri

2 gânduri despre “Ce cred baptiștii din România despre pierderea mântuirii?

 1. cred ca ar trebui sa detaliezi afirmatia „Totuși nu am nici o îndoială că o mare parte dintre păstorii și predicatorii baptiști cred ceva fundamental diferit de ceea ce spune statutul nostru.”..
  ne-ai dat pozitia biblica, dar nu ai dat exemple de abateri de la aceasta pozitie…
  in orice caz, mahoritatea baptistilor din Romania si din Usa predica prea mult despre „efortul omului” in procesul de mantuire, despre pericolul caderii de la mantuire, despre ispasire universala, etc.. (chiar si fundamentalistii, gen Daniel Chiu…chiar si cei care predau la Insitutul Teologic Baptist din Bucuresti, chiar si cei care predau la Univ. Emanuel din Oradea)….

  Apreciază

  1. Nu vreau să dau exemple de abateri și nu vreau să detaliez afirmația respectivă 🙂

   Am scris articolul cu informațiile pe care le-am considerat relevante scopului meu

   nu vreau să transform blogul într-un blog de cancan și nici să deschid un subiect pe tema asta.

   Apreciază

Comentariile sunt închise.