Calvinismul elitist

Observ în special la autorii calviniști din SUA și, de puțină vreme, și la unii susținători ai acestora o tendință de elitism și separare nesănătoasă. Cu alte cuvinte, se promovează ideea că dacă îmbrățișezi „doctrinele harului” (în special ne referim la acronimul tulip) trebuie să îmbrățișezi tot ce promovează reformații (și aici avem de-a face în special cu mișcarea prezbiteriană). Această tendință o consideră necinstită, irațională până la un punct și anti-istorică.

Subliniez în primul rând faptul că reformații în special au subliniat reformarea continuă a bisericii. Noi credem că renunțarea la botezul copiilor mici este o dovadă de ascultare față de acest imperativ al reformei. Pentru acest motiv pretenția unora de a îmbrățișa toate doctrinele și practicile de la Reformă este fără autoritate.

În al doilea rând baptismul a îmbrățișat teologia calvinistă de cel puțin 400 de ani. Este așadar anti-istoric să ni se spună că nu suntem cu adevărat calviniști decât, spre exemplu, dacă ne întoarcem la practica botezului copiilor mici. O asemenea implicație este falsă din punct de vedere istoric.

Pe de altă parte, consider că mișcarea nouă de promovare a „calvinismului” nu este atât de puternică încât să fie necesară o dezbinare pe probleme care nu sunt fundamentale, așa cum este botezul copiilor. Cred că doctrina mântuirii și despre Dumnezeu trebuie să rămână în vârful piramidei și să ne consolidăm deocamdată în jurul acestora. Când această mișcare va avea maturitatea de a dezbate și alte doctrine, o va face cu siguranță.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s