Arminianismul și problema răului

Înainte de crearea lumii:

– Dumnezeu precunoaste toate evenimentele, acțiunile, gândurile, tot ceea ce urma să aibă loc în univers

– Dumnezeu știa că, omul având libera voință, urma să se răzvrătească împotriva Lui

– Dumnezeu știa toate violurile, hoțiile, răpirile, abuzurile sexuale – care urmau să aibă loc dacă ar fi creat lumea.

– Dumnezeu știa exact câți oameni vor crede în El și cât de mulți vor ajunge în iad datorită păcatului și/sau necredinței

– Dumnezeu putea, daca vroia, să nu creeze acești oameni sau această lume

Dar Dumnezeu a creat lumea și nu văd cum arminienii pot scăpa de următoarele concluzii:

1. Dumnezeu a preferat sa creeze milioane de oameni care merg în iad pentru nici un motiv decat pentru că ei urmau să aleagă asta. El putea să nu îi creeze dar a ales să o facă.

2. Dumnezeu a preferat să creeze o lume în care păcatul si suferința a ajuns la culme. Putea să nu o creeze dar a facut-o tocmai pentru ca pomenii să facă din pământ, prin libera lor voință, un iad moral și spiritual.

Nu este Dumnezeul arminienilor autorul răului dacă El a dat startul unei astfel de lumi, știind cum urma să fie (și chiar dacă nu ar fi știut, tot ar fi autorul răului dar în mod inconștient, din accident) și având puterea să nu o facă?

De ce a creat Dumnezeu lumea aceasta și a permis activ tot răul? Doar ca să fie mântuiți unii cu prețul pierderii celorlalți și a unei istorii pline de sânge, abuzuri și suferință? Care este motivul??

Anunțuri

15 gânduri despre “Arminianismul și problema răului

 1. Bine ai zis : „Dumnezeu știa exact câți oameni vor crede în El și cât de mulți vor ajunge în iad datorită păcatului și/sau necredinței „… a se sublinia „datorită păcatului și/sau necredinței „, nu datorita predestinarii pentru iad… sintagma din ghilimele se regaseste sub diferite forme in Biblie, pe cand predestinarea ptr iad este o deductie teologica..:)

  Apreciază

  1. urmata de implicita „Dumnezeu a preferat sa creeze milioane de oameni care merg în iad pentru nici un motiv decat pentru că ei urmau să aleagă asta.” 🙂

   la intrebarile finale, El cunoaste raspunsurile, pe cand noi doar vom putea specula, de multeori poate chiar gresind prin raspunsurile noastre..:)

   Apreciază

   1. dacă credinţa este darul lui Dumnezeu dat unui număr ales de oameni, prin implicație, ce înseamnă că a hotărât Dumnezeu pentru ceilalți chiar prin faptul că nu le-a dat credința în timp ce putea să o facă? Poți răspunde din perspectiva unui arminian, tot nu scăpăm de aceste întrebări

    Apreciază

   2. chiar nu ma exchivez…
    recunosc ca nu cunosc raspunsurile la intrebarile tale… ma depasesc..si nu sunt de competenta mea… e treaba Domnului! 🙂
    cat despre Triunitate… chiar daca nu se regaseste sunb acest termen in Scriptura, indicii sunt destule..si explicite..
    se vb de unicitatea lui Dumnezeu…si se vorbeste de Trei Persoane *Tatal, Fiul si Duhul Sfant”, care nu sunt aceeasi Persoana… plus multe altele… doctrina s-a dezvoltat mai tarziu, dar „semintele” ei se gaseau deja in Scriptura..:)

    Apreciază

   3. am înțeles

    Romani 9:21 „Nu este olarul stăpân pe lutul lui, ca din aceeaşi frământătură de lut să facă un vas pentru o întrebuinţare de cinste, şi un alt vas pentru o întrebuinţare de ocară?”

    Romani 9:22 „Şi ce putem spune, dacă Dumnezeu, fiindcă voia să-Şi arate mânia şi să-Şi descopere puterea, a suferit cu multă răbdare nişte vase ale mâniei, făcute pentru piere;”

    Apreciază

 2. si si mai corect, 2 ar suna asa> „Putea să nu o creeze, dar a facut-o tocmai pentru ca oamenii să facă din pământ (să aibă posibiliatea să facă din pământ), prin libera lor voință, un iad moral și spiritual. „

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s