Cu cordon ombilical toată viața

Se întâmplă că cineva combate la un moment dat o metodă pe care tu o folosești, sau spune ceva ce nu îți place despre o persoană pe care o apreciezi, sau are altă părere cu privire la un lucru important pentru tine.

 

În acel moment obiectivitatea dispare și, indiferent de argumentele și motivele prezentate, pur și simplu te blochezi și te transformi dintr-un ascultător într-un atacator. S-ar putea ca atacul tău să fie doar prin privire, prin gesturi, prin atitudini sau doar prin vorbe. Tot atac este.

Problema nu este că ți-ai luat postura de apărător, fără ca să-ți ceară cineva acest lucru, ci că aperi un lucru, o metodă, o idee, o persoană – fără ca să fi judecat argumentele aduse și aperi doar pentru că până la acel moment ai fost într-o relație pozitivă față de ceea ce este combătut.

Acesta este omul legat cu cordon ombilical de … cineva sau ceva. Poate este vorba de un autor sau de un formator de opinie care i-a influențat decisiv viața. Nu se poate dezlipi de om indiferent de ceea ce face sau spune acesta. Totul este bun doar pentru că este el sau ea. Aici obiectivitatea este cât se poate de moartă.

Alții nu vor să-și taie cordonul din mândrie, din teamă că se prăbușesc prea multe odată cu această tăietură esențială, din lipsă de viziune pentru viitor, din confort etc. Totuși mediocritatea nu poate dispărea decât prin despărțirea de cel care ne mesteca mâncarea și ne-o vâra în gură așa cum fac păsările cu puii lor.

Sunt oameni care nu pot să-și schimbe o idee doar pentru că o spune cutărescu, nu pot să renunțe la o metodă doar pentru că face parte din tradiție, nu pot să adopte ceva doar pentru că ei au făcut pe dos până atunci (și cum ar fi putut ei să greșească atât de mult timp?).

Totuși mai sunt și oameni pe lângă noi care ne vor tăia cordonul ombilical și ne vor înțărca. Și bine fac. Nu o să ne placă și nici nu trebuie. Important este să fim eliberați și să ne maturizăm.

Din păcate vor exista oameni care vor rămâne cu un cordon ombilical moral, spiritual, intelectual toată viața lor. Ei se vor dezvolta doar atâta cât le permite un guru. Dacă acel guru moare ei vor trăi din conservele lăsate de acesta și dacă sunt stricate. Nu vor putea evolua.

Nu promovez prin aceasta o eliberare falsă spre o lume necuprinsă – de idei și variante pentru orice și toate. Dar sunt împotriva împietririi și insensibilității, a minții bătătorite cu suficiență de sine, a încrederii absolute în ceva sau cineva.

Anunțuri