Principiile slujirilor în Biserică – Fapte 6

 1. Principiul necesităţii. Diaconia a apărut atunci când a fost nevoie de slujba aceasta. Acesta este un principiu universal valabil – diaconii sunt aleşi în funcţie de nevoile administrative – sociale ale bisericii.
 2. Principiul slujirii. Diaconia nu este o funcție de conducere. Diaconia este o slujire – cineva care merge să îi ajute pe alții acolo unde este nevoie. Trebuie înțeles foarte clar acest lucru atunci când se aspiră la funcții în biserică.
 3. Principiul priorităţilor. Apostolii arată că rugăciunea și predicarea Cuvântului sunt două priorități care nu trebuie înlocuite și nici amestecate cu responsabilitățile sociale. Acestea sunt slujbele principale ale prezbiterilor și păstorilor.
 4. Principiul exclusivităţii. Este un lucru extraordinar de important de remarcat la apostoli – ei nu s-au amestecat în slujba diaconilor. Ei nu au făcut slujba diaconilor. Diaconii pot fi oameni calificaţi pentru slujba pe care o fac prezbiterii dar invers nu se poate.
 5. Principiul complementarităţii. Apostolii fac o afirmație foarte clară atunci când delimitează responsabilitățile ambelor slujbe. În două rânduri ei separă cele două slujbe și le prezintă ca fiind complementare. Întâi este slujba cu „Cuvântul lui Dumnezeu” și cea de la „mese” (v.2).
 6. Principiul practicii apostolice. Dacă cineva poate insinua faptul că un păstor sau prezbiteri bisericii se pot ocupa și de responsabilitățile diaconiei se înșală. Dacă apostolii nu au putut face față la două slujbe cu siguranță nu putem noi pretinde că le suntem superiori în această privință.
 7. Principiul pluralității. Apostolii arată foarte clar că și în apostolie și în diaconie există acest principiu. Nicăieri nu a existat un singur prezbiter sau un singur diacon. Desigur există cazuri în care nu există necesitatea mai multor diaconi sau prezbiteri dar în general pluralitatea se aplică.
 8. Principiul delegării. Apostolii nu s-au amestecat în slujba diaconilor ci au delegat oameni de încredere să se ocupe de asta. Bisericile care au succes spiritual și social sunt bisericile care deleagă oamenii. Este un minus mare al bisericilor noastre.
 9. Principiul calificării. Biserica nu poate alege ce diaconi dorește ea. Dacă credem că putem face acest lucru atunci ne depărtăm de tiparul bisericii Noului Testament și ajungem încet încet să nu mai fim biserica lui Hristos.
 10. Principiul eclesial. Biserica este singura care are dreptul și responsabilitatea de a alege diaconii. Ei nu au fost impuși și nici măcar apostolii nu și-au exercitat autoritatea de a-i alege. Ei au fost căutați și propuși de biserică.
 11. Principiul spiritual. Faptul că avem de-a face cu o slujbă administrativ – socială nu înseamnă că aici pot fi aleşi orice fel de oameni. Au fost aleşi aceia care au avut calificările spirituale necesare.
 12. Principiul confirmării. Slujitorii sunt aceia care trebuie să judece alegerea bisericii și să o corecteze dacă este necesar. Acești diaconi ajung la apostoli și fiți siguri că apostolii nu își puneau mâinile peste oricine.
 13. Principiul supunerii. Diaconia este supusă slujbei prezbiterilor. Prezbiterii sunt aceia care confirmă și consacră diaconii. Ei nu sunt indivizi independenți în biserică – ei depind de autoritatea prezbiterilor. Niciodată lucrurile nu sunt invers.
 14. Principiul călăuzirii. Apostolii se roagă pentru diaconii puși în slujbă deoarece ei nu puteau sluji prin consacrarea apostolică ci prin călăuzirea divină. Consacrarea pe care o fac oamenii nu are nici un fel de putere dacă nu este acolo puterea lui Dumnezeu.
 15. Principiul confirmării publice. Această confirmare se face înaintea bisericii deoarece intrarea într-o slujire publică trebuie să se facă în acest fel. Punerea mâinilor are exact acest rol. Ea nu transmite har și putere ci confirmă în fața adunării. –
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s