Mita

Shochad; mattanah

I. INTRODUCEREA formelor de mită

 1. Mită pentru o pedeapsă nejustificată sau exagerată: Un dar făcut în taină potoleşte mînia, şi o mită dată pe ascuns potoleşte cea mai puternică mînie. – (Proverbs 21:14).

Sunt funcții ale statului care te pot apăra. Lasă-i să te pedepsească și mergi pentru dreptatea ta.

 1. Mită pentru a ți se da un drept al tău (în special când ți se refuză sau e întârziat)

Atrage atenția. Cere respectarea drepturilor tale. Mergi acolo unde poți să primești dreptatea.

Să nu primeşti daruri; căci darurile orbesc pe ceice au ochii deschişi, şi sucesc hotărîrile celor drepţi. (Exodus 23:8)

Să n’atingi niciun drept, să nu cauţi la faţa oamenilor, şi să nu iei daruri, căci darurile orbesc ochii înţelepţilor şi sucesc cuvintele celor drepţi. (Deuteronomy 16:19)

Acum, frica Domnului să fie peste voi; vegheaţi asupra faptelor voastre, căci la Domnul, Dumnezeul nostru, nu este nici o nelegiuire, nici nu se are în vedere faţa oamenilor, nici nu se primesc daruri.„ (2 Chronicles 19:7)

 1. Mită pentru a primi ceva ce nu are de-a face cu un drept sau o lege

Nu mitui pentru a primi favoruri. Roagă-te lui Dumnezeu – El îți va deschide căile care trebuie deschise.

ASA. ,,Să fie un legămînt între mine şi tine, cum a fost între tatăl meu şi tatăl tău. Iată, îţi trimet un dar în argint şi în aur. Du-te, rupe legămîntul tău cu Baeşa, împăratul lui Israel, ca să se depărteze de la mine.„ (1 Kings 15:19)

AHAZIA. Şi Ahaz a luat argintul şi aurul din Casa Domnului şi din vistieriile casei împăratului, şi l -a trimes ca dar împăratului Asiriei. (2 Kings 16:8)

 1. Mită pentru aruncarea asupra altuia pedeapsa (produci rău in mod direct – altul plătește răul tau)

2 Cronici 19:7 ” Şi a zis judecătorilor: „Luaţi seama la ce veţi face, căci nu pentru oameni veţi rosti judecăţi; ci pentru Domnul, care va fi lângă voi când le veţi rosti.  Acum, frica Domnului să fie peste voi; vegheaţi asupra faptelor voastre, căci la Domnul Dumnezeul nostru nu este nicio nelegiuire, nici nu se are în vedere faţa oamenilor, nici nu se primesc daruri.””

,,Blestemat să fie cel ce va primi un dar ca să verse sîngele celui nevinovat!„ -Şi tot poporul să răspundă: ,,Amin!„ (Deuteronomy 27:25)

Deuteronomul 27:25 „„Blestemat să fie cel ce va primi un dar ca să verse sângele celui nevinovat!” – Şi tot poporul să răspundă: „Amin!””

Deuteronomul 10:17 „Căci Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor, Domnul domnilor, Dumnezeul cel mare, puternic şi înfricoşat, care nu caută la faţa oamenilor şi nu primeşte daruri;”

El nu-şi dă banii cu dobîndă, şi nu ia mită împotriva celui nevinovat. Cel ce se poartă aşa, nu se clatină nici odată. (Psalm 15:5)

Nu-mi lua sufletul împreună cu păcătoşii, nici viaţa cu oamenii cari varsă sînge, ale căror mîni sînt nelegiuite, şi a căror dreaptă este plină de mită (Psalm 26:9 – 26:10)

Cel rău primeşte daruri pe ascuns, ca să sucească şi căile dreptăţii (Proverbs 17:23)

Mai marii tăi sînt răzvrătiţi şi părtaşi cu hoţii, toţi iubesc mita şi aleargă după plată; orfanului nu -i fac dreptate, şi pricina văduvei n’ajunge pînă la ei. (Isaiah 1:23)

cari scot cu faţa curată pe cel vinovat, pentru mită, şi iau drepturile celor nevinovaţi! (Isaiah 5:23)

Celce umblă în neprihănire, şi vorbeşte fără vicleşug, celce nesocoteşte un cîştig scos prin stoarcere, celce îşi trage mînile înapoi, ca să nu primească mită, cel ce îşi astupă urechea să n’audă cuvinte setoase de sînge, şi îşi leagă ochii ca să nu vadă răul, (Isaiah 33:15)

În tine, se iau daruri pentru vărsare de sînge. Tu iei dobîndă şi camătă, jăfuieşti cu sila pe aproapele tău, şi pe Mine, Mă uiţi, zice Domnul, Dumnezeu.„ (Ezekiel 22:12)

Voi cari zidiţi Sionul cu sînge, şi Ierusalimul cu nelegiuire! Căpeteniile cetăţii judecă pentru daruri, preoţii lui învaţă pe popor pentru plată, şi proorocii lui proorocesc pe bani; şi mai îndrăznesc apoi să se bizuie pe Domnul şi zic: ,,Oare nu este Domnul în mijlocul nostru (Micah 3:9 – 3:11)

Amos 5:12 „„Căci Eu ştiu că nelegiuirile voastre sunt multe şi că păcatele voastre sunt fără număr: asupriţi pe cel drept, luaţi mită şi călcaţi în picioare la poarta cetăţii dreptul săracilor.””

 1. Mită pentru anularea unei pedepse (produci rău în mod indirect)

1. Încurajezi funcționarul sa facă abuz de putere și de funcția lui.

Ex – îți convine când funcționează îți cere când nu ai? Atunci de ce îl încurajezi când ai?

 1. Încurajezi funcționarul să repete fapta respectivă. Îl transformi într-un funcționar corupt. Eclesiastul 7:7 „Averea luată prin silă înnebuneşte pe cel înţelept, şi mita strică inima.”

Ex – îți convine ca funcționarul să devină corupt și să te caute și când nu ai probleme?

 1. Faci o nedreptate față de cei care plătesc fapte ca ale tale. Promovezi discriminarea.

Ex – îți convinge ca funcționarul să te discrimineze și să te pedepsească, iar pe alții nu?

 1. Te încurajezi pe tine sa repeți fapta respectiva, nu să te corectezi.

Ex – ai prefera să fii astăzi taxat, să te înveți minte și data viitoare să eviți poate un accident care te-ar nenoroci pe o viață?

 1. Periclitezi siguranța societății/comunitații. Funcționarul va permite și altora să facă greșeli. Proverbele 29:4 „Un împărat întăreşte ţara prin dreptate, dar cine ia mită, o nimiceşte. –”

Ex – te-ai bucura ca același funcționar care te-a „iertat” pe tine să lase și pe alți inconștienți care nu știu să conducă și să te calce cu mașina? Nu ai fi preferat să-i fi suspendat carnetul?

 1. Sfidezi sistemul de protecție al comunitații și îl slăbești. Tot mai mulți vor călca legile.

Ex – cu cât este mai multă mită cu atât sistemul de protecție slăbește și cei care au mai mult distrug mai mult și controlează mai mult.

 1. Te obișnuiești pe tine și pe ceilalți cu ideea că banul rezolvă totul. Începi să te încrezi în ei.

Ex – îți plac oamenii aroganți care trec peste tine și peste ceilalți doar pentru că are mai mult decât tine?

 1. Încurajezi ca să domine cei care au bani, iar văduvele, săracii și nenorociții sunt uitați.

Ex – ce ai face dacă tu ai fi sărac, văduv sau orfan? Ți-ar plăcea să treacă alții înaintea ta?

II. INTERESUL Scripturii

 1. Acuzația Scripturii se îndreaptă în cea mai mare parte către cei care iau mită, nu către cei care dau. Aceasta nu înseamnă că cei din urmă sunt justificați când favorizează corupția și răul.
 2. Mita condamnată cel mai frecvent în Scriptură are de-a face cu mita dată pentru a-l face pe celălalt să plătească pentru pedeapsă sau pentru a câștiga ceea ce nu îți aparține de drept.
 3. Mita condamnată în Scriptură este când drepturile celor care trebuie să fie ajutați (orfan, sărac, văduvă) sunt trecute cu vederea fiindcă au prioritate cei care mituiesc.
 4. Sunt condamnați aceia care schimbă legea lui Dumnezeu în dreptul celor care dau daruri. Ei sunt trecuți cu vederea pentru că oferă daruri.
 5. În Scriptură anumite forme de mită nu se regăsesc deoarece nu puteau fi practicate în sistemul de atunci. Dar principiile rămân valabile.

APLICAȚII

 1. Nu lua și nici nu da niciodată vreun dar sau mită pentru a nedreptăți pe cineva.
 2. Nu da niciodată mită sau daruri așa încât alții care nu au ce să dea să fie tratați diferențiat
 3. Nu da niciodată mită așa încât caracterul cuiva să fie mânjit (al celui ce ia)
 4. Nu da mită așa încât omul să aștepte ca și alții să dea și să se compromită
 5. Nu da mită așa încât comunitatea să învețe să strâmbe legile prin mită
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s